România a avut a doua cea mai mare inflaţie anuală din UE, în ianuarie

România a avut a doua cea mai mare inflaţie anuală din UE, în ianuarie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a scăzut în luna ianuarie 2018 până la 1,6%, de la 1,7% în decembrie 2017, iar cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în Lituania şi Estonia (ambele cu 3,6%) şi România (3,4%), arată datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ cu situaţia din decembrie 2017, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 21 de state membre, a rămas stabilă într-o singură ţară membră UE şi a crescut în şase state, cel mai mult în România, unde s-a majorat de la 2,6% până la 3,4%.

În cazul zonei euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 1,3% în luna ianuarie 2018, de la 1,4% în decembrie. Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut serviciile (0,56 puncte procentuale), alimente (0,39 puncte procentuale) şi energie (0,22 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei a urcat în ianuarie 2018 la 4,3%, de la 3,3% în decembrie 2017, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,79% şi a celor nealimentare cu 6,23% comparativ cu luna ianuarie 2017. Pe de altă parte, preţul serviciilor a crescut cu 0,9% faţă de luna ianuarie 2017.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Prognoza anterioară indica o inflaţie de 3,2% în 2018. Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1%.

Conform BNR, accelerarea ratei anuale a inflaţiei în primele trei trimestre ale anului 2018 se datorează acelor componente ale coşului de consum exogene sferei de acţiune a politicii monetare. Epuizarea acestui puseu inflaţionist are ca efect reintrarea indicatorului în intervalul ţintei începând cu ultimul trimestru din 2018. AGERPRES


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…