România - Belarus, meci în pericol de anulare: Cazul Ianis Hagi umbrește o situație explozivă
Fotbalul românesc e specialistul găsirii mizelor mărunte. Și când totul se rezumă la interesul propriu, când ești captiv în lumea ta mică, rezultatele vor fi pe măsură. Ca-n în cazul nostru, care am ajuns în lumea a 3-a a fotbalului. Iar prăbușirea continuă!
Ianis Hagi, un fotbalist bun, care a fost târât de tatăl său în niște situații regretabile.
În mai puțin de două săptămâni, echipa naționala va debuta în preliminariile Euro 2024 și va avea șansa revenirii la un turneu final. Ar fi doar al treilea pentru prima reprezentativă, în ultimii 20 de ani, după Euro 2008 și Euro 2016. În rest, am ratat tot, cu brio! Normal ar fi fost ca discuțiile dinaintea acestei campanii să fie despre modul în care ne-am propus să depășim principalele noastre adversare, Elveția și Israel. Din păcate, ele au fost acaparate de subiectul Ianis Hagi (24 de ani).
Vorbim despre un jucător care tocmai a trecut peste o accidentare gravă, cu cinci apariții pe teren – 88 de minute în total - în ultimele 15 luni! Care, în viziunea tatălui său, ar fi trebuit să fie în lotul lărgit al stranierilor pentru primele două partide din preliminarii, cu Andorra și cu Belarus. Doar că acest al doilea meci e posibil nici să nu se mai joace! Ceea ce ar însemna că am avut acest „caz Ianis Hagi“ pentru un amărât meci cu Andorra, locul 153 din 211 în clasamentul FIFA!
„Lukașenko ar folosi fotbalul pentru propagandă“
Invazia Ucrainei, declanșată de Vladimir Putin în februarie 2022, a transformat Rusia și Belarus în „oile negre“ ale lumii civilizate. Dacă rușii au cam dispărut de pe harta sportului mondial, în schimb, bielorușii au fost tratați un pic mai blând de comunitatea internațională. În fotbal, această situație a fost reflectată de excluderea rușilor din toate competițiile organizate de FIFA și UEFA, în timp ce Belarus a primit doar interdicția de a juca pe teren propriu. Doar că acum, potrivit „Politico“ , sancțiunile fotbalistice se pot înăspri și în cazul Belarusului. Pentru că Parlamentul European tocmai a solicitat, în mod oficial, ca UEFA să excludă naționala acestei țări din preliminariile Euro 2024. Scrisoarea trimisă forului de la Nyon a fost semnată de 100 de parlamentari și așteaptă acum răspunsul președintelui Aleksander Čeferin (55 de ani), slovenul aflat în fruntea UEFA din 2016.
„Simpla participare a naționalei Belarusului la Campionatul European va fi folosită, ulterior, de președintele Lukașenko și echipa sa de propagandă pentru a demonstra că el e bine primit de comunitatea internațională“, se precizează în scrisoarea trimisă lui Čeferin de către Parlamentul European.
Mai departe, semnatarii cererii excluderii Belarusului au oferit un alt argument pentru solicitarea lor: „Dacă Lukașenko va folosi fotbalul în scopuri propagandistice, acest lucru va reprezenta o ofensă adusă tuturor victimelor agresiunii militare declanșate de Rusia în Ucraina, bielorușilor care au fost nevoiți să fugă din țara lor, dar și celor care au rămas acolo și sunt nevoiți să trăiască sub comanda unui regim al terorii“.
În dialog cu „Politico“,Tomasz Frankowski, reprezentant al Poloniei în Parlamentul European și unul dintre semnatarii cererii excluderii Belarusului din preliminariile Euro 2024, a venit cu explicații suplimentare. „Știm că o asemenea decizie e mereu dificilă. Dar, dată fiind situația actuală din Belarus, dar și războiul din Ucraina, plus acțiunile regimului lui Lukașenko, care condamnă oamenii nevinovați la ani grei în închisoare, o asemenea solicitare din partea Parlamentului European a fost, din păcate, necesară“, a spus Frankowski (48 de ani), fost fotbalist, cu 22 de selecții și 10 goluri în naționala țării sale, între 1999-2006.
Burleanu a aranjat un amical, când era prăpăd la Minsk
Naționala Belarusului, afiliată la FIFA și UEFA din 1991, n-a fost niciodată calificată la un turneu final. De remarcat că, în noiembrie 2020, când erau proteste sângeroase în capitala Minsk, la adresa regimului dictatorial al lui Aleksandr Lukașenko (68 de ani) – e la putere din 1994 – Federația Română de Fotbal, condusă de Răzvan Burleanu (38 de ani), a organizat un amical cu Belarus, jucat pe stadionul „Ilie Oană“ din Ploiești! Acel meci, cu Mirel Rădoi selecționer, a fost câștigat de tricolori cu 5-3.
6
meciuri a jucat naționala României cu Belarus, începând din 2004 până acum: tricolorii au câștigat de patru ori, iar două partide s-au terminat la egalitate.
Preliminarii Euro 2024, grupa I, program
25 martie
*Belarus – Elveția
*Andorra – România
*Israel – Kosovo
28 martie
*România – Belarus
*Kosovo – Andorra
*Elveția – Israel
16 iunie
*Kosovo – România
*Belarus – Israel
*Andorra – Elveția
19 iunie
*Elveția – România
*Belarus – Kosovo
*Israel – Andorra
9 septembrie
*Andorra – Belarus
*România – Israel
*Kosovo – Elveția
12 septembrie
*România – Kosovo
*Israel – Belarus
*Elveția – Andorra
12 octombrie
*Belarus – România
*Andorra – Kosovo
*Israel – Elveția
15 octombrie
*Elveția – Belarus
*România – Andorra
*Kosovo – Israel
18 noiembrie
*Belarus – Andorra
*Israel – România
*Elveția – Kosovo
21 noiembrie
*România – Elveția
*Andorra – Israel
*Kosovo - Belarus
*Primele două clasate se vor califica la Euro 2024.
Lotul lărgit al stranierilor convocați pentru meciurile cu Andorra și Belarus
*Portari: Niţă (Pardubice), I. Radu (Auxerre), Cojocaru (Leuven)
*Fundaşi: Raţiu (Huesca), Chiricheş (Cremones), Rus (Pisa), Nedelcearu (Palermo), Drăguşin (Genoa), Ghiţă (KS Cracovia), Paşcanu (Ponferradina)
*Mijlocaşi: Cicâldău (Ittihad Kalba), M. Marin (Pisa), R. Marin (Empoli), Stanciu (Wuhan Three Towns), Moruţan (Pisa), Păun (Hapoel Beer-Sheva), Pitu (Bordeaux), D. Rotariu (Atromitos), Al. Dobre (Famalicao), Mihăilă (Parma), Man (Parma), V. Gheorghe (Umraniyespor)
*Atacanţi: Tănase (Al-Jazira), Drăguş (Genoa), Puşcaş (Genoa)
Sursa: adevarul.ro