Romancierul britanic Martin Amis a murit la 73 de ani
Romancierul britanic Martin Amis a murit vineri, la reşedinţa sa din Florida, la vârsta de 73 de ani.
FOTO EPA EFE
"A fost unul dintre cei mai apreciaţi şi comentaţi autori din ultimii 50 de ani", a afirmat instituţia prestigiosului premiu literar britanic.
Soţia sa, scriitoarea Isabel Fonseca, a declarat pentru The New York Times şi The Guardian că autorul romanelor "Money, Money" (Banii, 1984) şi "London Fields" (1989) a murit de cancer esofagian.
Moartea sa a survenit în ziua prezentării la Cannes a unui film inspirat din cartea sa "The Zone of Interest" (Zona de interes, 2014), care poartă acelaşi nume şi a fost regizat de Jonathan Glazer.
Având ca fundal lagărul de la Auschwitz, romanul spune povestea unui ofiţer nazist care se îndrăgosteşte de soţia comandantului lagărului de exterminare.
"Zona de interes" a fost termenul folosit de nazişti pentru a descrie zona de 40 de kilometri pătraţi din jurul lagărului de concentrare de la Auschwitz.
Născut în 1949 în Ţara Galilor, Martin Amis a redefinit literatura britanică de ficţiune a anilor 1980 şi 1990 cu stilul său întunecat şi usturător.
A scris printre altele o carte despre tragedia de la 11 septembrie 2001, intitulată "The Second Plane", reunind articole, nuvele şi eseuri.
Britanicul, care a scris mai mult de zece romane, a fost nominalizat de două ori la Booker Prize în 1991 pentru "Time's Arrow" (Sageata timpului) şi în 2003 pentru "Yellow Dog".
În anul 2000 a publicat "Experience", o autobiografie care s-a bucurat de aprecierile criticii şi recompensată cu James Tait Black Memorial Prize, iar în 2002 volumul "Koba the Dread" (Koba cel cumplit, 2000), despre comunismul secolului al XX-lea.
Martin Amis este autorul a trei volume de eseuri: "The Moronic Inferno and Other Visits to America" (1986), "Visiting Mrs Nabokov and Other Excursions" (1993) şi "The War Against Cliche" (2001), precum şi a două volume de povestiri, "Einstein's Monsters" (1987) şi "Heavy Water and Other Stories" (1998).
A colaborat la numeroase publicaţii, printre care Sunday Times, The Observer, Times Literary Supplement si New York Times.
The Times l-a desemnat în 2008 drept unul dintre cei mai mari cincizeci de scriitori britanici de după 1945.
Sursa: adevarul.ro