Româncă stabilită în Canada: „Costul traiului zilnic s-a dublat comparativ cu acum cinci ani”

Româncă stabilită în Canada: „Costul traiului zilnic s-a dublat comparativ cu acum cinci ani”

Originară din Piteşti și stabilită în Canada din 2007, Iuliana Dună a vorbit, într-un interviu pentru „Adevărul”, despre creșterea mare a costului vieții peste Ocean, de la chirii și alimente până la combustibil și transportul public.

Chiria medie în orașul Calgary pentru un apartament e de 2.000 dolari pe lună FOTO City of Calgary

Chiria medie în orașul Calgary pentru un apartament e de 2.000 dolari pe lună FOTO City of Calgary

„Costul vieții în Canada a devenit o preocupare tot mai mare pentru cetățenii din întreaga țară, deoarece creșterea prețurilor afectează totul, de la locuințe la produse alimentare. Pe măsură ce inflația continuă să influențeze cheltuielile zilnice, mulți canadieni se confruntă cu dificultăți în a ține pasul cu cerințele financiare ale vieții moderne”, povestește Iuliana Dună.

Unul dintre cei mai importanți factori care determină creșterea costului vieții este explozia prețurilor la locuințe. Potrivit rapoartelor recente, costurilor locuințelor din marile orașe precum Toronto și Vancouver rămân printre cele mai ridicate din America de Nord. Chiriașii resimt și ei presiunea, deoarece chiriile lunare cresc vertiginos din cauza cererii ridicate și a ofertei limitate. În orașe precum Calgary și Montreal, chiriile au crescut cu procente de două cifre în ultimul an, făcând din ce în ce mai dificil pentru familii să găsească locuințe accesibile ca preț.

De pildă, chiria pentru un apartament cu trei camere, în zona Calgary, care e considerat un oraș mai accesibil, costa la ora actuală cam 2.000 de dolari pe lună. O pâine calitativă costa în jur de 6 dolari. Salariul mediu lunar este cam 4.000-5.000 dolari brut. Dar sunt anumite sectoare unde se câștigă foarte bine. Un șofer de tir poate ajunge și la 10.000 de dolari salariu pe lună, în funcție de experiență si de numărul de kilometri conduși. Salariul unui doctor de familie porneste cam de la 300.000 dolari pe an”, adaugă Iuliana Dună.

Cum sprijină Guvernul Canadei cetățenii cu probleme financiare

Prețurile produselor alimentare au crescut semnificativ, iar alimente de bază precum produsele lactate, carnea și fructele și legumele proaspete au devenit considerabil mai scumpe.

„Costul traiului zilnic în Canada s-a dublat comparativ cu acum cinci ani. Creșterea costurilor alimentare poate fi atribuită perturbărilor lanțului de aprovizionare, efectelor schimbărilor climatice și costurilor de transport mai mari. Ca rezultat, mulți canadieni reduc cheltuielile pentru achiziții neesențiale și caută alternative mai accesibile pentru a-și gestiona bugetele de cumpărături”, explică românca stabilită în Canada.

Iuliana Dună e stabilită în Canada din 2007 FOTO arhiva personală

Iuliana Dună e stabilită în Canada din 2007 FOTO arhiva personală

Pentru cei care depind de vehicule personale, creșterea costului combustibilului reprezintă o altă povară financiară. Deși prețurile la benzină fluctuează, ele rămân ridicate comparativ cu anii anteriori, afectând atât navetiștii, cât și afacerile care depind de transport. Tarifele pentru transportul public au crescut, de asemenea, în mai multe orașe, ceea ce face ca deplasarea zilnică cu autobuzul, trenul sau metroul să fie mai costisitoare pentru rezidenți.

Deși cheltuielile continuă să crească, salariile nu au ținut pasul pentru mulți angajați. Angajații din diverse industrii cer ajustări salariale care să reflecte creșterea costului locuințelor, alimentelor și altor necesități.

„Deși unele provincii au majorat salariul minim pentru a ajuta la combaterea problemelor de accesibilitate, diferența dintre veniturile obținute și costul vieții rămâne o provocare. Guvernul canadian a introdus măsuri pentru a sprijini cetățenii care se confruntă cu dificultăți financiare, inclusiv programe de sprijin pentru accesibilitate, credite fiscale și inițiative pentru locuințe. Cu toate acestea, multe grupuri de advocacy susțin că este necesar să se facă mai mult pentru a aborda problemele de accesibilitate pe termen lung și pentru a asigura că bunurile și serviciile esențiale rămân accesibile pentru toți canadienii”, mai spune Iuliana Dună.

Consultant canadian de emigrare, avocat şi notar public, stabilită în Canada de peste 17 ani, Iuliana Dună este acreditată de Guvernul Canadei, fiind membru cu puteri depline a Consiliului de reglementare în domeniul emigraţiei .

Originară din Piteşti, Iuliana Dună este stabilită în Canada din 2007. Anterior a locuit în Belgia pentru câţiva ani. A predat dreptul în imigrări la un Colegiu din oraşul Calgary. Pe lângă consultanţa în imigrări, Iuliana reprezintă clienţii în instanţă în domeniul Dreptului familei, Drept civil şi alte ramuri de Drept.

Este licenţiată în Drept la Universitatea Bucureşti (2001), având un Master în Drept la Universitatea din Anvers (Belgia) (2007), iar în 2013 a obtinut diploma de Consilier juridic şi Specialist în Emigrări, acordată de Ashton College, Vancouver. Are experienţă şi ca jurist în dreptul muncii, fiind specialist atât în legislaţia muncii, cât şi în legislaţia de emigrare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Unul dintre cele mai mari secrete ale lumii, dezvăluit de dosarele CIA declasificate

2 Directorul INSCOP spune că cel puțin cinci sondaje pentru prezidențiale făcute în ultimele 10 zile arată aceleași cifre ca cele prezentate de Nicușor …

3 Noi amănunte despre virusul misterios din Rusia

4 Da, este hotelul generalilor MApN din Venus...

5 „Noi și americanii am pierdut cu 5-0 la negocierile cu rușii din Arabia Saudită”