Român condamnat în Elveția pentru explozia unui bancomat, eliberat și despăgubit
Românul a fost primul infractor condamnat vreodată în Elveția pentru explozia unui bancomat va fi despăgubit cu 100.000 de franci și eliberat. El a fost condamnat la șase ani de închisoare după explozia unui bancomat, în 2019, în cantonul Saint-Gall.
Bancomatul explodat în 2019 FOTO PolițiaSt. Gall
Curtea Penală Federală a dat condamnarea pe 25 decembrie 2021 și ar fi trebuit să fie un avertisment pentru infractrii care vizează bancomatele. Totul s-a terminat, însă, în mod neașteptat, „într-un fiasco legal”, după cum scrie presa elvețiană citată de Libertatea .
Bancomatul a fost spart la miezul nopții, în luna decembrie 2019, în satul Sevelen din cantonul Saint-Gall. Polițiștii i-au identificat în scurt timp pe autori datorită testelor ADN. Autorii presupuși sunt doi cetățeni români care nu se aflau la prima tentativă de acest fel în Europa. Unul dintre ei a fost arestat în Danemarca, iar celălalt a fost judecat în Elveția.
Banii care au dispărut din bancomat, peste 126.000 de franci elvețieni, nu au fost recuperați niciodată.
Cel din urmă, care a fost judecat în Elveția, a fost condamnat la șase ani de închisoare. Însă în a doua instanță, românul condamnat avea să fie eliberat și despăgubit pentru cele 1.000 de zile de închisoare executate, cu aproximativ 100.000 de franci elvețieni.
Nu au fost dovezi suficiente
Presa elevețiană a aflat că, potrivit celui de-al doilea verdict, urmele ADN prelevate din unelte găsite nu departe de bancomatul aruncat în aer nu constituie o dovadă suficientă a implicării directe a inculpatului în explozie. Acesta din urmă ar fi legat de jaf, dar justiția nu poate determina în ce măsură, motiv pentru care i-a oferit beneficiul îndoielii, mai arată sursa citată.
Ministerul Public al Confederației va aduce cazul în fața Curții Federale, care ar putea anula hotărârea. Însă românul ar putea părăsi țara până atunci, c banii primiți, pentru că nu mai pot fi aplicate niciun fel de rețineri sau alte măsuri de urărir asupra lui.
Motivul care a făcut posibilă această elberare este o hotărâre a Parlamentului, care a vrut să întârească prezumția de nevinovăție a inculpaților în procesele judiciare, scrie aceeași sursă. SVP (Partidul Poporului din Elveția) i s-a opus în zadar, considerând că o astfel de modificare legislativă risca să ducă la eliberarea prea rapidă a suspecților aflați în custodia poliției.
Sursa: adevarul.ro