Român, bursier, chirurg, idealist. Respins de sistemul românesc, Andrei Moscalu salvează acum vieți în Marea Britanie

Român, bursier, chirurg, idealist. Respins de sistemul românesc, Andrei Moscalu salvează acum vieți în Marea Britanie

Andrei Moscalu lucrează în Great Yarmouth, la James Paget, unul dintre cele mai importante spitale regionale din estul Angliei.

Andrei Moscalu este un medic extrem de aprociat în Marea Britanie FOTO: Pro TV

Andrei Moscalu este un medic extrem de aprociat în Marea Britanie FOTO: Pro TV

România are zeci de mii de doctori, asistenți sau infirmieri în toată lumea, plecați să salveze vieți în locuri unde sunt respectați.

Andrei Moscalu este unul dintre ei. A făcut Facultatea de Medicină la Iași ar acum profesează în Great Yarmouth, la James Paget, unul dintre cele mai importante spitale regionale din estul Angliei. Spitalul deservește 250.000 de oameni.

Provine dintr-o familie în care tata a fost sudor, iar mama vopsitoreasă.

”Nimeni nu a mers la facultate înainte de mine. Un profesor de unde eram de la liceul unde eram eu în Iași a spus ”băi, cum să te duci tu la medicină. Ce or să facă mama ta, ce o să facă tatăl tău, o să vândă caprele, își cumpărase capre…O să vândă capra să te țină pe tine la medicină?”, povestește Andrei Moscalu, pentru stirileprotv.ro.

Cu toate acestea, Andrei a intrat primul la chirurgie, dar când a început rezidențiatul a avut un gust amar.

„În ianuarie 2012 m-am dus la bancomatul din fața spitalului. Acolo, frumos să-mi scot și eu primul salariu. 847 de lei, mi-a venit să plâng, efectiv mi-a venit să plâng. Eu n-am intrat la școală ca să iau bani de la oameni. Cum să iau bani de la oameni, eu nu iau bani de la oameni. Am intrat la operații mari, eram mâna a 3-a, nu știam mai nimic. La o săptămână a venit pacienta aia și mi-a dat 100 de lei. D-abia mergea, mi-a dat 100 de lei, 100 de lei mie și un parfum colegei mele care era mâna a doua. Cosmin, n-am putut să dorm în seara respectivă. M-am dus înapoi la tanti, avea 62 de ani, a vândut găini și ouă ca să-mi dea mie 100 de lei.”, povestește Andrei.

În acea perioadă erau salarii mici și asta l-a împins pe Andrei să plece în străinătate, mai întâi în Irlanda, unde a întâlnit foarte mulți medici români, aproape că toată lumea vorbea românește în spital.

A făcut rezidențiatul, a venit din nou în țară, dar spune că a fost întâmpinat cu ostilitate de același sistem nereformat. Nu i s-a recunoscut rezidențiatul făcut în străinătate, astfel s-a reîntors în Marea Britanie, a trecut prin mai multe spitale și azi este unul dintre cei mai buni chirurgi ai generației sale.

„Când intri în sistemul lor te trimit la tot felul de spitale. Mici, mari, peste tot. Pentru că ei au o mentalitate. Trebuie să te simți inconfortabil, ca să devii confortabil. Poți să mă trimiți undeva lângă Londra, foarte departe de Londra, n-am niciun fel de problemă. Atâta timp cât eu devin un chirurg bun. Pentru că ăsta e scopul meu. Să pot să-l tratez pe omul ăla așa cum l-aș trata pe tata. În momentul în care deschizi un om, nu există nimic pe lumea asta mai important decât omul ăla care e deschis. În primele 6 luni am făcut cursurile și am operat cât au operat colegi de-ai mei de aici în 3 ani.”, spune Andrei.

A fost ales dintre zeci de tineri chirurgi să fie bursier la Harvard, în Statele Unite și a făcut cercetare la cel mai înalt nivel, obținând premii prestigioase.

„Când am plecat din Marea Britanie spre State eram chirurg. Acum când m-am întors sunt chirurg-cercetător.”

Cu doctorul Bala s-a cunoscut în urmă cu 5 ani, înainte să ajungă în Statele Unite ale Americii. Împreună au câștigat cel mai important premiu din Marea Britanie și Irlanda de Nord acordat pentru îmbunătățirea actului operator în chirurgia abdominală.

„Andrei a fost de la începutul carierei lui foarte motivat. A vrut să avanseze, chiar dacă a rezolvat treaba, după ce operația s-a încheiat, rămâne peste program, tot timpul mai adaugă ceva.”, spune dr. Bala.

Andrei este căsătorit de trei ani cu Joanne, pe care a cunoscut-o în spitalul unde lucra. Ea este medic dietetician și nutriționist și împreună au un copil.

În 2022 Andrei a luat premiul pentru rezidentul anului la Harvard în domeniul chirurgiei și a fost primul român care a luat premiul în excelență din partea Colegiului American de chirurgie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…