RoMAFIA Politrucii plantaţi de PSD în posturi-cheie încep să producă pagube materiale. Prima factură: 80 de milioane de euro

RoMAFIA Politrucii plantaţi de PSD în posturi-cheie încep să producă pagube materiale. Prima factură: 80 de milioane de euro

Politrucii plantaţi de PSD în posturi-cheie încep să producă pagube materiale. Prima factură: 80 de milioane de euro. Avocaţii României la CEDO şi CJUE au fost selectaţi de PSD strict pe criterii politice. Urmarea: România e foarte aproape să plătească 80 de milioane de euro amendă. Singurul câştigător ar putea fi Liviu Dragnea, pe persoană fizică, scrie  Adevărul.

În mai anul trecut, premierul Viorica Dăncilă l-a destituit, peste noapte, pe Răzvan Horaţu Radu din funcţia de agent guvernamental la Curtea de Justiţiei a Uniunii Europene (CJUE), după un mandat de succes întins pe şapte ani. În locul său a fost numit Costin Radu Canţăr, selectat strict pe criterii politice. Canţăr, unul dintre apropiaţii Olguţei Vasilescu, a fost şeful de cabinet al baronului PSD Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

Un an mai târziu, România culege „roadele“ instalării unui politruc într-o funcţie-cheie. Radu Canţăr, aflat în subordinea Ministerului de Externe (MAE), a omis să conteste în termen la Tribunalul UE o decizie a Comisiei Europene care obligă România la plata a 80 de milioane de euro, din cauza unor nereguli privind absorbţia fondurilor europene. Concret, Comisia Europeană a decis, în 13 iunie 2018, să aplice României corecţii financiare pentru o serie de nereguli la proiecte europene derulate prin programul de agricultură şi dezvoltarea satelor. Conform procedurii, România avea la dispoziţie două luni, adică până pe 24 august, să conteste corecţiile financiare. Însă abia în 7 septembrie 2018, Guvernul Dăncilă, prin agentul guvernamental la Curtea de Justiţie a UE, a contestat amenda.

„Tribunalul UE nici nu a organizat o dezbatere orală a cauzei“, se apără MAE, într-o precizare pentru HotNews.ro. De asemenea, MAE anunţă că Radu Canţăr va contesta decizia la Curtea de Justiţie (CJUE). „Şi ce să obţină la CJUE? Canţăr nu a făcut acţiunea în termen, a ratat termenul de contestaţie. Asta e de râsul lumii. Nu va obţine nimic la CJUE, poate doar confirmarea că s-a făcut de râs“, explică un diplomat cu experienţă pentru „Adevărul“.

Pe scurt, neglijenţa în serviciu manifestată de Radu Canţăr aduce prejudicii materiale României, la care se mai adaugă şi ruşinea profesională de a rata un termen de judecată.

Avocatul la CEDO a devenit avocatul lui Dragnea

Pe lângă agentul guvernamental la CJUE, PSD a schimbat-o şi pe Catrinel Brumar, avocatul României la CEDO. Motivul? În procesul pe care Liviu Dragnea l-a intentat la CEDO împotriva României, Catrinel Brumar a redactat o pledoarie în favoarea sistemului românesc de Justiţie, intrând în contradicţie cu liderul PSD, după cum a scris „Adevărul“ la acea vreme. Noul agent al României la CEDO e Viorel Mocanu, avocat al unor cauze de „prestigiu“: a pledat pentru Florin Salam şi Oana Zăvoranu.

Luna trecută, Viorel Mocanu a trimis un memoriu la CCR, în sprijinul lui Liviu Dragnea, în aşteptarea decizei privind completele specializate de 3 judecători de la Înalta Curte. Pe scurt, liderul PSD ar vrea ca toate sentinţele date de completurile de trei judecători de la Curtea Supremă să fie anulate. Astfel, Liviu Dragnea ar scăpa de condamnarea de trei ani şi jumătate cu executare primită în primă instanţă în dosarul anagajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. Pe scurt, avocatul României la CEDO s-a transformat în avocatul personal al lideurlui PSD, cel care a insitat pentru numirea sa în locul lui Catrinel Brumar.

Pe lângă speţa de la CCR, Viorel Mocanu va susţine la CEDO cauza „Dragnea contra României“. „La Strasbourg, Mocanu ar trebui să fie avocatul României, nu avocatul lui Dragnea, chiar dacă România e condusă acum de Dragnea. Însă e greu de crezut că va fi de partea sistemului judiciar din România, când el a pledat pentru Dragnea şi la CCR, deşi trebuia să fie de partea Justiţiei“, susţin surse diplomatice pentru „Adevărul“. Liderul PSD a dat România în judecată la CEDO pentru sentinţa din dosarul Referendumul – doi ani de închisoare cu suspendare.

Mocanu l-a apărat pe „regele manelelor“

Viorel Mocanu a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, apoi a urmat cursurile de master ale Universităţii Nicolae Titulescu din Bucureşti, iar în prezent este doctorand la Universitatea „Valahia“ din Târgovişte. Îndrumătorul său de doctorat este profesorul Ion Pârgaru, fost deputat PSD, PNL şi UNPR. Mocanu a bifat şi un curs la Colegiul Naţional de Apărare, instituţie frecventată intens de politicieni pentru a-şi „farda“ CV-urile golaşe. Din octombrie 2018, Mocanu este consilier onorific al ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ca avocat, Mocanu are în portofoliu nume „grele“ ca Florin Salam şi Oana Zăvoranu. De asemenea, a făcut parte din echipa de avocaţi care l-a apărat pe fostul primar general Sorin Oprescu, trimis în judecată pentru corupţie. Viorel Mocanu a fost angajat şi de Rovana Plumb pentru dosarul Belina, însă n-a mai fost nevoit să pledeze în faţa instanţei, după ce majoritatea PSD-ALDE din Parlament a refuzat să-i ridice imunitatea Rovanei Plumb.

Canţăr juca la pariuri

În 2016, Radu Canţăr, agentul României la CJUE, a picat un examen de intrare în MAE, după cum arată site-ul instituţiei. A intrat anul trecut, prin semnătura premierului. În declaraţia de avere din 2017, Costin-Radu Canţăr menţionează că a câştigat aproximativ 3.000 de lei din pariuri sportive. Costin Canţăr a jucat la pariuri în timp ce era angajat în funcţia de inspector la Consiliul Concurenţei. În declaraţia de avere din 2013, Canţăr a menţionat un „dar manual din partea bunicii“ de 83.950 lei, bani pe care i-a depus într-un depozit la CEC.



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…