Roluri noi pentru serviciile secrete ruseşti în contextul războiului din Ucraina: De la reprimarea politică la reprimarea în masă

Roluri noi pentru serviciile secrete ruseşti în contextul războiului din Ucraina: De la reprimarea politică la reprimarea în masă

Până acum, represiunea din Rusia lui Putin a vizat persoane care s-au remarcat prin activism politic sau cetăţenesc în dezacord cu politicile Kremlinului. Cei care nu şi-au exprimat poziţiile în stradă sau pe Facebook au mers la muncă şi şi-au primit salariul. De-acum, odată cu eşecul Kremlinului de a-l pune pe Volodimir Zelenski într-o cuşcă şi de a-l judeca într-un tribunal din autoproclamata Republică Populară Doneţk, nu este exclusă o extindere a represiunii prin intermediul serviciilor secrete, de la acte individuale la acte totalitare în masă, scrie Irina Borogan într-un articol preluat de The Moscow Times.

Probabil noua campanie de represiune nu va ajunge la nivelul celei din epoca Stalin, dar se observă deja situaţii care aduc aminte de deceniul 1930-1940. Într-o întâlnire cu Vladimir Putin, şeful Rosfinmonitoring a evocat posibilitatea unor represalii împotriva medicilor care prescriu medicamente produse în străinătate. În opinia lui, odată ce se vor trata cu medicamente din Occident, ruşii vor suferi modificări la nivelul creierului şi se vor transforma în coloana a cincea. Cică există informaţii despre astfel de cazuri în 30 de regiuni ale Federaţiei Ruse, iar Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) este responsabil de anchetă. Acest episod semnalează faptul că ar putea avea loc o nouă vânătoare de „medici complotişti”, precum cea dusă de Stalin împotriva a sute de medici de origine evreiască. Dacă în anii '40 ai secolului trecut s-a vorbit despre o campanie de combatere a unei conspiraţii evreieşti, acum s-ar putea să se recurgă la instrumentalizarea unei lupte împotriva unei conspiraţii a companiilor farmaceutice occidentale. „Dovada” ar putea consta doar în simpla prescriere a unei aspirine produse de Bayer.

Are loc deja o presiune fără precedent asupra avocaţilor din Rusia. Ivan Pavlov, specializat în cazuri de spionaj şi trădare, a fost nevoit să emigreze împreună cu toată echipa sa. Dmitri Talantov, continuatorul muncii lui Pavlov, a fost arestat. Pare a fi începutul unei campanii în masă a serviciilor secrete ruseşti împotriva avocaţilor. Din păcate, comunitatea juridică din Rusia nu este unită în această situaţie.

Totodată, serviciile secrete ruseşti duc o campanie de represiune împotriva elitelor. Până în 2012, pedeapsa pentru „neloialitate” sau corupţie în formă gravă consta de obicei pierderea locului de muncă. Acest pact tacit s-a rupt între timp. Chiar şi persoane aflate în slujba regimului Putin sunt supuse unor presiuni fără precedent. Şefa Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, s-a trezit protagonista unui videoclip compromiţător alături de soţul ei, Iaroslav Kuzminov. Oleg Mitvol, membru al Alianţei Verzilor, a fost reţinut recent pe aeroportul Vnukovo înainte de a lua un zbor spre o ţară europeană. Nu este un politician oarecare. Înainte de a ajunge după gratii, a îndeplinit sarcini de relaţii publice pentru Kremlin.

Din păcate, nici cei care au părăsit Rusia nu se pot aştepta la nimic bun. Diaspora rusă se află în centrul atenţiei serviciilor de securitate din propria ţară. Şi această atenţie nu se va diminua, chiar şi în cazul încetării războiului din Ucraina. Ori, încetarea războiului nu va duce automat la ridicarea sancţiunilor. În aceste condiţii, presiunea asupra elitelor se va intensifica, pentru a fi menţinute într-o stare de supunere şi teamă.

În pofida recentelor expulzări de personal diplomatic rusesc, Moscova încă deţine pârghii de intimidare. De exemplu, poate colecta informaţii prin organizaţii precum Rossotrudnichestvo (Agenţia Federală pentru Afaceri în spaţiul CSI). De asemenea, comunitatea de emigranţi poate fi infiltrată cu agenţi recrutaţi şi informatori.

Cu toţii am citit cărţi despre un viitor în care războaiele sunt purtate în mediul virtual, dronele distrug alte drone inamice, iar rachetele unei părţi distrug rachetele celeilalte părţi în spaţiul cosmic. Şi totuşi, ruşii încă se confruntă cu metode de intimidare vechi şi nesofisticate, dar foarte eficiente. Fără realităţi virtuale, fără medii cibernetice, ci doar frică, intimidare, presiuni asupra membrilor familiilor, confiscarea proprietăţii şi închisoare, conchide Irina Borogan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”