Rock și foc. Despre cei care au PIERIT. Despre cei care, să dea Domnul, vor TRĂI

Rock și foc. Despre cei care au PIERIT. Despre cei care, să dea Domnul, vor TRĂI

Despre pregătirile trupei Goodbye to Gravity pentru lansarea noului album. Despre incendiul din urmă cu trei ani care era să mistuie sala de repetiții a formației. Despre Alex Pascu, basistul grupului, și prietenii ce îi sunt alături. 

„Noi am mai trecut prin foc la sala de repetiții”, spune oftând Horațiu Ghibu, solistul formației rock Changing Skins, aplecându-și capul asupra unei halbe de bere. E sâmbătă, în jur de ora 12:00, băuserăm o cafea, dar, la un moment dat, l-au dat lacrimile povestindu-mi despre incendiul din Club Colectiv și a cerut chelnerului o bere.

„Acu’ trei ani m-a sunat Pascu, eram în taxi, în drum spre repetiții. Mi-a zis ‘vezi că arde sala’. Cum te urmărește asta cu focul”… Ghibu și trupa Changing Skins au sala de repetiții lipită de cea a lui Alex Pascu, basistul de la Goodbye to Gravity. Pe 5 iulie 2012, știrea despre un incendiu la fosta fabrică Mătasea Populară ținea capul de afiș al presei. Flăcările nu au ajuns la sălile trupelor. Ei și instrumentele scăpau nevătămați.

„Îmi aduc aminte că atunci ne-a zis proprietarul că trebuie să avem extinctoare. Până atunci nu ne spusese și urmau să vină controale după incendiu. Cu greu am găsit extinctoare conform regulilor, nu sunt, așa, pe toate drumurile”.

Amândoi absolvenți ai liceului german din București, actualul colegiu Goethe, Ghibu și Pascu au rămas buni prieteni și colegi de breaslă. Breasla de rock. În liceu, prin clasa a zecea, Pascu înființase formația Thunderstorm. O perioadă, Ghibu a fost solist al acesteia. „Îmi aduc aminte că am scos un EP de patru piese și că am ajuns și la Petre Magdin, la Întâlnirea de la Miezul Nopții”, povestește Ghibu zâmbind nostalgic.

Vineri seară, Horațiu Ghibu era în Club Colectiv să își susțină prietenul la concertul de lansare a noului album „Mantras of War”. Cu circa 20 de minute înainte de începutul concertului, Pascu a venit la el să îl salute. „N-am apucat să vorbim, m-a pupat și s-a dus la scenă”, spune Ghibu care, pe timpul concertului, a stat mai retras, către spatele sălii. „Acum îmi dau seama că nici nu am cumpărat CD-ul. Vroiam să îl iau după concert”. 

„Stai că îi rupem mâinile”

Când a izbucnit incendiul, Paul Grigoriu (junior), poreclit pe vremea sa în liceul german „Slayer”, era în centrul sălii. Andrei Găluț, solistul formației Goodbye to Gravity, tocmai mulțumea celor din sală și spunea, văzând că buretele de antifonare era în flăcări, că „asta nu era în program”. 

Grigoriu a ieșit din sală. Nimeni nu își imagina dimensiunile catastrofei care tocmai începea, „am zis că ies puțin afară și că revin”. Apoi, odată cu deschiderea ușilor, s-a auzit o bubuitură și flăcări au țâșnit pe ieșirea minusculă a clubului. Minusculă pentru evacuarea în siguranță a sutelor de oameni care erau înăuntru.

Paul Grigoriu a decis să se întoarcă spre intrarea clubului. „Deja erau oameni căzuți, arși. Lumea se îmbulzea spre ieșire”. Văzând un bărbat ars și căzut, Grigoriu a cerut ajutorul altuia ca să îl tragă afară. S-a oprit pentru o clipă zicând ‘Stai că îi rupem mâinile’. „Nu, nu, trageți”, i-a spus rănitul. Și l-a scos afară. În total, Grigoriu a petrecut circa o oră și jumătate la Club Colectiv până când nu a mai avut acces la perimetru.

În seara zilei de sâmbătă, Grigoriu îmi povestește tot în fața clubului, venit să aprindă o lumânare, că, în urmă cu o săptămână, stătuse la palavre cu Alex Pascu la festivalul maximum Rock. Organizatorul l-a invitat pe Pascu pe scenă, în ultima seară, duminică, să anunțe lansarea noului album al Goodbye to Gravity. 

„În primăvară plănuiau un turneu european”

Horațiu Ghibu, împreună cu prietena sa, a reușit să iasă din Club Colectiv în primul val de 50 până la 70 de oameni. Scenele pe care mi le descrie sunt îngrozitoare. Afară, după ce răniții începeau să fie scoși, stătea lângă un bărbat întins pe jos, cu arsuri extinse. I-a dat apă în timp ce acesta îl ruga să intre înăuntru să îi recupereze aparatul foto.

Își amintește că invitase oameni la concert și mulți nu veniseră. „Mă simt și prost, atunci îmi venea să îi înjur. Acum mă gândesc că i-as fi avut pe conștiință”.

În lunile dinaintea concertului, Alex Pascu muncise enorm, alături de trupă, la album și la pregătirea concertului. „Mixajul l-au făcut în Grecia. Masteringul l-au făcut în SUA, dar n-au fost mulțumiți, așa că l-au refăcut la un studio din Helsinki”, povestește Ghibu. Pascu venise chiar la el acasă cu prima variantă a albumului să o asculte împreună.

„A fost mult de muncă, organizarea concertului n-a fost deloc ușoară. Au lucrat la backdrop cu numele albumului și al formației. Nici alegerea locului n-a fost simplă. Erau două variante: Colectiv sau Control. Eu am zis Control, dar scena din Colectiv era mai mare și mai înaltă”.

Și ora de început a concertului o discutaseră cei doi prieteni. Trebuia să fie 21:30 pentru că, a doua zi, trupa Goodbye to Gravity avea programat un concert la Craiova. Urma un turneu cu opriri la Iași, Chișinău, Suceava, București, Buzău, Botoșani și Sfântul Gheorghe. „În primăvară plănuiau un turneu european”, spune Ghibu.

„Părinții au mai trecut prin așa ceva”

„În perioada dinaintea concertului nu am vorbit foarte mult despre asta. Alex era prins cu organizarea, eu eram la serviciu și nu ne prea sincronizam, deși locuim în același apartament”, îmi povestește Cristina Cotuțiu, prietena lui Alex Pascu. Vorbim pe holurile spitalului Bagdasar Arseni, acolo unde așteaptă vești despre o prietenă ce intrase în operație din cauza rănilor suferite în incendiul din Club Colectiv.

Pascu e internat la Spitalul de Urgență Floreasca, dar medicii nu mai permiteau accesul la el nici ei, nici părinților lui Pascu.

În seara concertului, Cotuțiu venise să ajute formația cu vânzarea tricourilor. Standul era montat imediat în dreapta intrării, lângă bar. „Am reușit să ies pentru că m-am pus pe coate și pe genunchi și m-am târât afară”. În timp ce povestește se uită la ecranul telefonului. E spart. Înainte de concert era întreg.

Alex Pascu a reușit să iasă singur din club. L-a găsit un fost coleg de serviciu care l-a dus cu mașina la Floreasca. Cristina Cotuțiu a ajuns și ea acolo după ce a transportat ea însăși o prietenă la spital. Internat cu arsuri pe mâini, umeri și față, Pascu a trecut prin două operații deja, dar starea lui este stabilă. O întreb pe prietena lui cum rezistă părinții.

„Se țin tare, rezistă. Au mai trecut prin așa ceva, iar tatăl lui e medic. Acum 10 ani, peste Alex a dat o mașină. Era să-și piardă un picior. Atunci a stat în operații un an de zile ca să i-l salveze”.

+++

În urma tragediei din Club Colectiv, 27 de persoane și-au pierdut viața. Printre acestea se numără cei doi chitariști ai formației Goodbye to Gravity - Mihai Alexandru și Vlad Țelea. Andrei Ștefan, un adolescent de doar 15 ani, și-a pierdut și el viața. Sute de oameni sunt răniți, mulți în stare gravă.

Rămân multe întrebări, deocamdată fără răspuns: Cine a instalat efectele pirotehnice? Cine a permis instalarea lor? De ce nu avea clubul măsuri de prevenire a incendiilor? Cine a eliberat și în ce condiții autorizația de funcționare? Cine trebuie să controleze aceste localuri după eliberarea autorizației?

România merită răspuns la aceste întrebări, care vor fi elucidate, sperăm, în urma anchetei. Merită pentru că mobilizarea țării a fost exemplară pentru prima dată după multă vreme. Tragedia din Club Colectiv a lovit în Alex Pascu, în trupa sa, într-o comunitate întreagă și, nu în ultimul rând, într-o țară. 

Laurențiu Colintineanu/Euractiv.ro  

NOTĂ
Autorul a fost coleg de liceu cu Alex Pascu, Horațiu Ghibu și Paul Grigoriu


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...