Robert Mueller, procurorul auster care face să tremure Casa Albă
Descris ca om auster şi metodic, procurorul special Robert Mueller, care tocmai a prezentat înaintat justiţiei primele acuzaţii în cazul implicării Rusiei în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2016, conduce o investigaţie ultra-sensibilă care face să tremure Casa Albă.
De la numirea sa în calitate de procuror special pentru investigarea unei posibile înţelegeri între apropiaţii lui Donald Trump şi Rusia, scrie Adevărul , Robert Mueller nu a făcut niciodată declaraţii pe această temă, preferând să lucreze cu discreţie alături de o echipă de 12 jurişti, în birourile sale din centrul Washingtonului, nu departe de Casa Albă.
La 72 de ani, fostul şef al FBI sub preşedinţii George W. Bush şi Barack Obama a câştigat atât respectul republicanilor cât şi a democraţilor, neezitând să se opună Casei Albe privind practicile pe care el le-a considerat ilegale. Robert Mueller se poate lăuda cu "determinarea şi independenţa minţii", declara la momentul numirii procurorului, senatorul democrat Richard Blumenthal, unul dintre cei mai vehemenţi critici ale lui Donald Trump.
Muller nu are nici un fel de legături cunoscute cu Donald Trump şi este primul anchetator independent care investighează eventualele interferenţe ruseşti, cu toate ramificaţiile sale, în alegerile americane.
Numit în fruntea puternicei Poliţii federale cu doar o săptămână înainte de atacurile din 11 septembrie 2001, Robert Mueller a rămas în funcţie timp de doisprezece ani. Lungul său mandat a fost dominat de probleme legate de terorism şi supraveghere.
El a fost creditat cu o remaniere profundă a FBI-ului într-un moment în care agenţia se confrunta cu ameninţări de dezmembrare pentru că nu a reuşit să contracareze atacurile.
Confruntarea cu George W. Bush
Robert Mueller a apărat vastele programe de supraveghere a comunicaţiilor dezvăluite de Edward Snowden pe care le-a descris ca fiind "de o importanţă capitală" în prevenirea actelor teroriste.
În 2004, însă, a ameninţat că va demisiona din cauza unui program extrajudiciar de interceptare, comandat de preşedintele George W. Bush, după atacurile de la 11 septembrie.
Înainte de se alătura FBI, Robert Swan Mueller III – provenit din aristocraţia newyorkeză şi educat în prestigioasa universitate Princeton - avea deja responsabilităţi importante în sistemul american de justiţie. El a ocupat succesiv funcţiile de procuror federal în San Francisco, procuror federal şi numărul doi al Departamentului de Justiţie, sub preşedinţia lui George Bush Sr.
El a supervizat procesul fostului om forte din Panama, Manuel Antonio Noriega, condamnat în Statele Unite pentru trafic de droguri şi spălare de bani, şi a condus investigaţiile privind explozia de la bordul unui Boeing 747 al companiei americane Pan Am deasupra satului scoţian Lockerbie, în care 270 de persoane au fost ucise în 21 decembrie 1988.
Fostul ofiţer de Marină Robert Mueller a servit în timpul războiului din Vietnam , fiind rănit în luptă. Longevitatea sa ca şef al poliţiei federale a SUA a fost depăşită numai de cea a lui Edgard Hoover, fondatorul FBI, care a condus Agenţia timp de 48 de ani, până la moartea sa. Înainte de numirea sa în calitate de procuror special în afacerea amestecului Rusiei în alegerile prezidenţiale americane, Robert Mueller a fost membru în cabinetul de avocatură WilmerHale, din care a demisionat.
Primii acuzaţi: Paul Manafort şi Rick Gates
Astăzi, a apărut primele acuzaţiile care au rezultat din ancheta ex-directorului FBI, actual procurorul special al Departamentului Justiţiei, Rober Mueller, numit în 2016 în acest post pentru a investiga presupusa ingerinţă a Rusiei în campania prezidenţială din SUA din 2016, al cărei scop ar fi fost înclinarea balanţei în favoarea lui Trump.
Fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, şi asociatul acestuia, Richard Gates, sunt vizaţi de 12 capete de acuzare, printre care conspiraţie împotriva Statelor Unire ale Americii, nedeclararea unor conturi din străinătate şi spălare de bani, a informat luni purtătorul de cuvânt al procurorului special responsabil cu ancheta asupra implicării Rusiei în campania prezidenţială din SUA.
Paul Manafort şi Rick Gates, adjunctul său în campania electorală, au fost puşi sub acuzare vineri în Districtul Columbia, actul de inculpare fiind făcut public luni, după ce ei s-au predat FBI, a indicat procurorul special, într-un comunicat. Lui Manafort şi partenerului său de afaceri li se reproşează în principal activităţi nedeclarate de lobby şi consultanţă în favoarea fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.
Mai mult de 75 de milioane de dolari au tranzitat prin conturi offshore administrate de cei doi, Paul Manafort fiind acuzat de spălarea, de unul singur, a 18 milioane de dolari. Aceste acţiuni s-ar fi derulat, potrivit acuzării, între 2006 şi cel puţin 2016.
„Actul de inculpare cuprinde 12 capete de acuzare: conspiraţie împotriva SUA, conspiraţie în vederea spălării de bani, neînregistrare ca agent în favoarea unei entităţi străine, fals în declaraţii şi şapte capete de acuzare de nedeclarare de conturi deţinute la bănci din străinătate“, se arată în comunicat. Manafort şi Gates vor fi prezentaţi unui tribunal districtual federal, a declarat un purtător de cuvânt al FBI pentru Reuters.
Paul Manafort (68 de ani) a condus campania lui Donald Trump din iunie până în august 2016, când a fost constrâns să demisioneze în urma dezvăluirilor că ar fi primit plăţi ilegale de milioane de dolari din partea unei formaţiuni politice proruse din Ucraina.
FBI a percheziţionat la sfârşitul lunii iulie una dintre reşedinţele sale şi a confiscat documente. Procurorul special Robert Mueller anchetează, printre altele, tranzacţiile financiare şi imobiliare ale lui Manafort şi activitatea sa anterioară pentru Partidul Regiunilor, formaţiunea care l-a sprijinit pe Ianukovici, au declarat surse pentru Reuters.
Ancheta mai vizează potenţiale operaţiuni de spălare de bani de către Manafort şi alte posibile infracţiuni financiare. Gates a fost mult timp partener de afaceri cu Manafort şi are relaţii cu numeroşi oligarhi ruşi şi ucraineni.
Actul de inculpare, care cuprinde 31 de pagini, nu face totuşi nicio referire la campania prezidenţială a lui Donald Trump şi nici nu sugerează vreo înţelegere secretă între echipa candidatului republican şi autorităţile ruse, care ar fi vizat influenţarea pe căi ilegale a rezultatului scrutinului.
După anunţarea actului de inculpare care îi vizează pe Manafort şi Gates, procurorul special al Departamentului Justiţiei a informat că un alt fost membru al echipei de campanie a lui Trump, George Papadopoulos, a fost pus sub acuzare şi a pledat vinovat pentru fals în declaraţii către anchetatorii FBI.
Prin aceste declaraţii, Papadopoulos, care răspundea de probleme de politică externă, „a obstrucţionat ancheta în curs a FBI cu privire la existenţa unor legături sau a unei coordonări eventuale între persoane asociate campaniei şi guvernul rus pentru a interfera în alegerile prezidenţiale din 2016“, menţionează actul semnat de Robert Mueller. Trump a respins acuzaţiile privind presupuse legături cu Rusia şi a calificat ancheta drept "o vânătoare de vrăjitoare". Kremlinul a negat de asemenea acuzaţiile.
Cine este George Papadopoulos, fostul consilier al lui Trump care discuta cu Rusia si care a pledat vinovat pentru marturie mincinoasa. Acesta a incercat sa organizeze o intalnire intre Donald Trump si Vladimir Putin
Procurorul special american care conduce ancheta privind ingerinta Rusiei in alegerile din SUA a anuntat luni ca un fost consilier pentru politica externa al campaniei lui Donald Trump a mintit FBI in ceea ce priveste contactele sale repetate cu intermediari ai puterii rusesti, scrie AFP.
Este pentru prima oara cand un membru al echipei republicanului este implicat pentru contacte cu intermediari rusi. Acesta a aflat din aceste discutii ca rusii detineau ceva ce ar putea "murdari" campania lui Hillary Clinton, sub forma a mii de mesaje - cu luni inainte de publicarea acestora de catre Wikileaks.
George Papadopoulos a pledat vinovat in 5 octombrie pentru marturie falsa si a recunoscut faptele enumerate in lunga foaie de acuzare publicata luni de echipa procurorului Robert Mueller.
George Papadopoulos s-a alaturat echipei de campanie in martie 2016 drept unul dintre cei cinci consilieri de politica externa ai candidatului republican. "Un consultant petrol si gaze, e un tip excelent", declarat candidatul, pentru Washington Post.
Barbatul traia atunci la Londra. La putin timp dupa angajare, s-a intalnit in Italia cu un profesor din Londra (al carui sex nu este precizat), care se intereseaza de consilier dupa ce afla ca facea parte din campania lui Trump. Acest profesor spune ca are relatii importante in sanul puterii rusesti.
Cei doi se intalnesc din nou la Londra, unde profesorul ii prezinta o femeie din Rusia, prezentata ca fiind membra a familiei lui Vladimir Putin. Consilierul raporteaza ulterior echipei de campanie ca s-a intalnit cu "nepoata lui Putin". In realitate, aceasta nu era ruda cu presedintele rus.
George Papadopoulos isi va petrece lunile urmatoare dezvoltand aceste relatii cu scopul de a incerca sa organizeze o intalnire intre Donald Trump si Vladimir Putin, sau macar o intalnire la Moscova intre viitorul presedinte si reprezentanti ai guvernului rus. Anchetatorii au gasit o multime de mailuri. "Guvernul rus a lansat invitatia deschisa a lui Putin pentru dl. Trump cand va fi pregatit", scria el in 25 aprilie 2016.
Rapid, in 26 aprilie 2016, profesorul, care revenise de la Moscova, il anunta despre o veste potential exploziva: rusii detineau faimoasele "mailuri ale lui Clinton", afirma profesorul, "mii".
Acesta din urma a prezentat prin e-mail si o persoana din Moscova care spune ca este legata de Ministerul Afacerilor externe. Cei doi au avut "multiple conversatii prin e-mail si pe Skype", cu scopul de a organiza aceasta faimoasa intalnire intre echipa campaniei lui Trump si responsabili guvernamentali rusi.
George Papadopoulos raporteaza superiorilor sai in iunie 2016, cand Donald Trump castigase investitura republicana pentru prezidentiale, ca o calatorie la Moscova se putea face "off the record", respectiv discret.
Aceasta intalnire nu va avea insa loc vreodata. Cel putin din ce se stie pana acum.
Infractiunea lui George Papadopoulos este ca a mintit FBI intr-un interogatoriu din 2017.
Acesta a declarat atunci ca s-a intalnit cu profesorul si cu femeia din Rusia inainte de a se alatura campaniei si ca discutiile au fost superficiale si fara consecinte. El a omis, de asemenea, sa dezvaluie contactele cu intermediarul diplomatiei rusesti.
Echipa procurorului special arata, in actul de acuzare, inca un comportament suspect: la putin timp dupa al doilea interogatoriu, in februarie 2017, Papadopoulos si-a dezactivat contul de Facebook si si-a schimbat telefonul mobil.
A fost interpelat la coborarea din avion, in iulie 2017. De atunci, a cooperat cu anchetatorii.