RO-Alert în Constanța și Tulcea despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian / Mesajul privind resturile de drone, emis prima dată și în Constanța

RO-Alert în Constanța și Tulcea despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian / Mesajul privind resturile de drone, emis prima dată și în Constanța

Un mesaj RO-Alert a fost emis duminică dimineață, în jurul orei 03:00, în județele Constanța și Tulcea prin care populația a fost avertizată despre despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian și îndrumată să se adăpostească în beciuri și adăposturi de protecție civilă.

Mesajul a fost primit de mai multe ori în ultimii doi ani de populația din Tulcea care era avertizată cu privire la potențialul pericol al căderii resturilor de drone în contextul războiului din Ucraina, aflată peste mal de Dunăre, dar este o premieră pentru populația din Constanța.

  • ”Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adapostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată: 90 de minute”, a fost mesajul transmis de autorități.

Context

Cele mai recente secvențe în care populația a fost avertizată cu privire la posibilitatea căderii resturilor de dronă pe teritoriul României au fost la finalul lui iulie , când două alerte au fost emise în 24 de ore, când Rusia a atacat Ucraina cu 38 de drone de atac de tip Shahed-131/136, atacând instalații de infrastructură în mai multe direcții, și finalul lui august. În ambele cazuri, dar și în altele, Ministerul Apărării a ridicat două aeronave F-16 din Baza 86 Borcea, pentru a monitoriza situația aeriană.

Anterior acestor episoade, populația din nordul județului Tulcea a fost de asemenea avertizată prin RO-Alert, cu privire la diferite fragmente care ar putea să cadă pe teritoriul localităților de la graniță.

Mai mult, în martie 2024 Ministerul Apărării a confirmat într-un comunicat că ”elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei”. Publicația locală DeBraila. ro arăta că fragmentele au căzut la doar 8 km de orașul Brăila.

Și în februarie 2024, mai multe mesaje RO-Alert au fost transmise locuitorilor din județele Tulcea și Galați în urma unor noi atacuri cu drone rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre Reni și Ismail, aflate foarte aproape de localitățile românești.

Și în decembrie 2023 o dronă rusească a căzut pe teritoriul României, iar NATO a transmis că nu există niciun motiv de îngrijorare sau pentru care să credem că teritoriul românesc a fost atacat intenționat. Atunci, o dronă a căzut la 4 kilometri de localitatea tulceană Grindu și a produs un crater de circa 1,5 m adâncime Detalii, aici.

O altă dronă a căzut aproape de Plauru, în octombrie 2023. Ministerul Apărării Naționale preciza că echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”