Rise Project: Spitalele familiei Oprescu
Un spital din Bucuresti a fost preluat anul trecut de prietenii si rudele primarului Sorin Oprescu de la un clan de interlopi din Turcia. Cladirea apartine unei institutii subordonate Primariei Bucuresti, dar a fost inchiriata de-a lungul anilor unor afaceristi controversati, scrie site-ul de investigatii RiseProject .
Potrivit sursei citate, Spitalul Metropolitan din centrul Bucurestiului a devenit anul trecut un punct comun de interes pentru familia lui Sorin Oprescu, sponsorii sai din campaniile electorale si beneficiarii privati ai unor contracte de milioane de euro cu spitalele subordonate Primariei Capitalei. Afacerea medicala este controlata de un offshore cipriot si administrata de fratele lui Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, arestat duminica pentru coruptie.
PERSONAJELE AFACERII
Gelu Dorin Oprescu. Este fratele primarului si administratorul firmei Medicable Life Hospital, infiintata anul trecut ca sa gestioneze spitalul Metropolitan din Capitala. El mai este partener in alte doua clinici private "Academica" din Bucuresti, impreuna cu Sorin Oprescu si cu fiul acestuia.
Andrei Gagea. Sponsor important al lui Sorin Oprescu in a doua campanie pentru Primaria Capitalei, Gagea este directorul spitalelor "Academica" pe care le detine familia Oprescu. Gagea, 41 de ani, a reprezentat si firma offshore care detine pachetul majoritar din noul spital "Metropolitan", administrat in prezent de fratele primarului.
Luana Madalina Titacu. Sponsor al primarului Oprescu si actionar minoritar in afacerea spitalului. Titacu, 29 de ani, a castigat contracte de zeci de milioane de lei cu spitalele bucurestene subordonate primarului Sorin Oprescu.
Pana in 2014, in aceeasi cladire a functionat timp de trei ani un spital privat de oftalmologie ¬ "Europe Eye". Inaugurat in 2011, cu mare fast, in prezenta premierului Emil Boc, spitalul a fost inchis trei ani mai tarziu, dupa ce unul dintre actionari a fost arestat in Romania.
Basar Hacisuleymanoglu, 41 de ani, membru al familiei turce care detinea spitalul de ochi era anchetat inca din 2007 de Politia din Istanbul ca lider al unui clan interlop local, din care mai facea parte si tatal sau. Autoritatile turce i-au cerut extradarea in 2013 pentru omor calificat, constituire de grup infractional organizat, santaj, jaf, lipsire de libertate, amenintare, fals in inscrisuri private.
Retinut in Romania, turcul a sustinut ca nu se face vinovat de nicio fapta penala, ca nu ii cunoaste pe majoritatea celor din gruparea criminala si ca a venit in Romania ca om de afaceri, nu ca fugar. El a mai gestionat in Bucuresti afaceri cu jocuri de noroc si case de schimb valutar. In final, judecatorii romanii au aprobat extradarea lui in stare de arest.
Cristina Simion, fost avocat al firmei controlate de turci, ne-a spus: "Basar Hacisuleymanoglu era singura persoana cu care tineam legatura, nu mai lucrez de mult cu ei. Din pacate, afacerea nu a avut rezultatele pe care le-au dorit dansii, mai ales ca Basar a fost extradat".
Firma turcilor, European Eye Center, este vizata de procurori intr-un dosar de spalare de bani, alaturi de sefii Camerei de Comert Romania-Azerbaidjan, de la care preluasera afacerea.