RISE Project, DEZVĂLUIRI despre Akram Shhaideh și dictatorul Assad!
Propunerea de prim-ministru a lui Liviu Dragnea poate introduce România în mijlocul unor controverse diplomatice privind conflictul din Siria scrie site-ul specializat RISE Project . Akram Shhaideh, soțul lui Sevil Shhaideh, premierul propus de PSD, este susținător al dictatorului sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea internațională de crime de război. Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh, de origine siriană, transmite mesaje pro-Assad, folosește simbolurile loialității față de regimul de la Damasc și critică atât rebelii, cât și liderii arabi și vestici care susțin revoluția siriană.
Președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a anunțat ieri că o propune pe Sevil Shhaideh pentru funcția de premier. Shhaideh, în vârstă de 52 de ani, l-a succedat pe Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale, în mai 2015. Anterior, Sevil Shhaideh a fost timp de trei ani secretar de stat în același minister. Cea mai mare parte a carierei și-a petrecut-o însă la Consiliul Județean Constanța, unde a lucrat din 1993 până în 2007.
În paralel, soțul ei, sirianul Akram Shhaideh, a fost consultant personal al secretarului de stat în cadrul Ministerului Agriculturii în perioada 2013-2014. Agronom de profesie, Akram Shhaideh (54 de ani) este originar din Lattakia, Siria, unde și-a obținut diploma universitară în 1984.
Primul său loc de muncă a fost ca șef de departament în cadrul Ministerului Agriculturii de la Damasc, în 1988. Shhaideh și-a continuat cariera în aceeași instituție până în 2010, tot pe funcții de conducere. Din 2011, devine consultantul pe probleme de agricultură al Regiei Autonome Județene Drumuri și Poduri Constanța, funcție pe care o deține și astăzi. În 2015, Akram Shhaideh a obținut și cetățenia română.
Soțul premierului propus de PSD, sirianul Akram Shhaideh, și-a exprimat în repetate rânduri susținerea pentru regimul Bashar al-Assad, acuzat de crime de război în conflictul civil izbucnit la Damasc în martie 2011.
Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh a distribuit mai multe articole și fotografii pro-Assad, însoțite de mesaje de susținere la adresa dictatorului sirian, pe care SUA îl acuză inclusiv că a folosit gaz sarin asupra civililor în zonele controlate de rebeli. De asemenea, soțul politicianului PSD a comentat, în scris, la mai multe articole apărute în presa siriană, apărând de fiecare dată regimul de la Damasc. Jurnaliști sirieni ne-au ajutat să identificăm și traducem astfel de postări făcute de Akram Shhaideh.
În 2011, la câteva luni de la izbucnirea războiului civil, Akram Shhaideh publica un articol în care punea revolta populară pe seama organizației Frații Musulmani, criticând opoziția și denunțând interesele externe mascate sub umbrela apărării drepturilor omului: „Frăția Musulmană este partidul-cheie în lupta împotriva puterii și împotriva oricărei forme de guvernare: civilă, militară și științifică”, scria soțul premierului propus de PSD.
„A fi în opoziție nu înseamnă mirosul trădării și a arăta lipsă de respect pentru credință și patrie sub pretextul schimbării și evoluției”, critica omul de afaceri opoziția siriană.
RISE a încercat în repetate rânduri să-l contacteze pe Akram Shhaideh. Până la publicarea acestui material, el nu a răspuns la niciuna dintre solicitările noastre.
Sirianul în vârstă de 54 de ani folosește ca fotografie de profil într-o comunitate online un simbol al forțelor loiale lui Assad.
Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideih a apreciat și distribuit postările paginii „Doar Dumnezeu, Siria și Bashar”. În această postare, el distribuie un articol în care se susține că liderul Hezbollah, grupare considerată teroristă de UE și SUA, duce „războiul sfânt”.
Akram Shhaideh distribuie articole care susțin că toate informațiile pe care le auzim despre Bashar al-Assad sunt propagandă.
Akram Shhaideh a distribuit și o fotografie postată de soția unui general din armata lui Bashar al-Assad. În poză apar mai mulți lideri ai opoziției sirieni, precum și reprezentanți ai statelor arabe care-i susțin. Pe fotografie scrie: „Fiii de cățea”.
Războiul civil din Siria s-a soldat, până în prezent, cu peste 400 de mii de morți, conform estimărilor ONU. De la izbucnirea lui, relațiile regimului de la Damasc cu comunitatea internațională au devenit critice. În frunte cu SUA, forurile internaționale acuză actuala putere siriană de crime împotriva umanității. Treptat, sub larga umbrelă a opoziției siriene s-au infiltrat și facțiuni teroriste precum al-Nusra, al-Qaeda și Statul Islamic.
În timp ce SUA au sprijinit opoziția, instruind luptători în tabere din Iordania și organizând raiduri aeriene asupra pozițiilor jihadiste, regimul Assad a găsit un aliat în Vladimir Putin. De fapt, Rusia s-a opus constant oricăror tentative de a se vota o rezoluție ONU împotriva crimelor cu arme chimice comise în Siria. Violențele au atins un nou apogeu săptămâna trecută, odată ce alianța ruso-siriană a anunțat eliberarea Alepului, fortăreață rebelă, și reintrarea orașului sub controlul armatei siriene regulate. Retragerea din Alep și, simultan, instaurarea forțelor loiale lui Assad s-a transformat într-o adevărată tragedie umanitără. Nu a existat cordon de retragere nici măcar pentru civilii care, acum, sunt persecutați de armată pentru că au colaborat cu rebelii.
ONU a adoptat ieri o rezoluție care permite investigarea atrocităților comise pe teritoriul sirian, începând din 2011. Rusia, China și alte câteva state s-au opus ratificării acestui document.