Riscurile și costurile abandonării Ucrainei în fața lui Putin. Reacția în lanț pe care ar provoca-o pierderea interesului SUA

Riscurile și costurile abandonării Ucrainei în fața lui Putin. Reacția în lanț pe care ar provoca-o pierderea interesului SUA

Imaginați-vă că Statele Unite își pierd concentrarea, interesul și răbdarea în a sprijini Kievul împotriva atacului Rusiei. Voturile vitale din Congres eșuează. Rusia bombardează Ucraina în timp ce iarna se instalează, distrugând sistemele de încălzire și trimițând în exil sute de mii de civili în orașele nelocuite. În pană de muniție, bani, timp și opțiuni, Volodimir Zelenski acceptă o încetare a focului mediată de China. Rusia își păstrează teritoriile cucerite. Luptele se opresc, deocamdată. Ce se întâmplă în continuare?

Ce s-ar putea întâmpla dacă Ucraina ar fi abandonată FOTO Profimedia

Ce s-ar putea întâmpla dacă Ucraina ar fi abandonată FOTO Profimedia

Forțată să încheie un armistițiu, Ucraina este într-o mizerie traumatizată, furioasă din cauza trădării occidentale, divizată politic și lovită economic. Fără garanții externe de securitate , Ucraina nu poate investi de sectorul privat. Visele unei reconstrucții postbelice se ofilesc. Reformele anticorupție și consolidarea instituțiilor cad victime ale unor acțiuni de aruncare a vinovăției și reglări de conturi. Ucraina de după încetarea focului este o pradă ușoară pentru Rusia.

Mesajul pentru Kremlin, atât în țară, cât și în străinătate, este: războiul nostru a funcționat. Vladimir Putin devine indestructibil politic și se bucură de prestigiu global: a luptat împotriva Occidentului și a câștigat. Totuși, liderul rus nu se va culca pe lauri. După ce a folosit forța o dată pentru a schimba o graniță internațională, de ce să nu o facă din nou? Asia Centrală este o țintă, Caucazul o alta. Sau să mai ia o mușcătură din carcasa Ucrainei.

Cealaltă mare victimă a acestei situații este Europa. Goală din punct de vedere strategic în urma prăbușirii bruște a șapte decenii de putere americană, a doua superputere economică a lumii se divizează. Unele țări caută înțelegeri cu Rusia - de ce să nu susțină câștigătorul? Altele se unesc pentru o ultimă încercare de a opri marșul lui Putin spre Vest. Încrederea se destramă și apar vechile rivalități. Europa „întreagă, liberă și în pace”? Nu mai există. Diviziunile interne duc la impotență externă.

Costuri economice și de securitate

Înfrângerea Ucrainei în războiul împotriva agresiunii ruse ar fi un eșec catastrofal pentru Occident pe numeroase fronturi, dar mai ales din perspectivă economică.

În primul rând, dacă trupele ruse ar putea să străbată Ucraina și să ajungă la granița cu Polonia, este probabil ca zeci de milioane de ucraineni să fugă spre vest. După cum am văzut deja cu fluxurile anterioare de migranți, acest lucru ar impune riscuri economice, sociale și politice uriașe asupra Europei, scrie Timothy Ash, strateg pentru piețe emergente suverane în cadrul RBC BlueBay Asset Management, pentru CEPA.

În al doilea rând, ar fi profund nesăbuit ca Occidentul să presupună că, după ce a capturat Ucraina, Putin s-ar opri aici.

Riscul ar fi de mișcări atacuri suplimentare spre vest, împotriva statelor baltice și în alte părți din Europa Centrală și de Est. (Această capitulare efectivă a fostelor state comuniste satelit este în esență ceea ce Putin a cerut în decembrie 2021 , chiar înainte de a lansa războiul total.)

Nu uitați că ar fi vorba de o Rusie îndrăzneață și consolidată economic, proaspăt intrată în Ucraina după ce a acaparat terenuri coloniale. Probabil că Occidentul ar trebui să contracareze această amenințare prin creșterea cheltuielilor pentru apărare, cu mult peste ținta actuală de 2% din PIB pentru NATO și, probabil, să revină la nivelul de 3% menținut în mare parte din perioada Războiului Rece; dacă pare puțin, luați în considerare și faptul că este o creștere de 50% față de nivelurile actuale pentru statele NATO împovărate de datorii.

Având în vedere că SUA cheltuiește deja la acest nivel și presupunând că doar Europa va urca la acest nivel, aceasta ar reprezenta o sumă suplimentară de 200 de miliarde de dolari pe an de cheltuieli pentru apărare doar de către Europa. Aceasta este echivalentă cu întregul PIB anual al Ucrainei și dublul ratei anuale a cheltuielilor din prezent ale Occidentului pentru sprijinirea Ucrainei.

Rețineți aici și faptul că aceste 200 de miliarde de dolari de cheltuieli suplimentare pentru apărare ale NATO ar fi anuale și recurente. Așadar, dacă se cheltuiesc bani pentru a ajuta Ucraina să se apere singură, iar noi, în acest proces, obținem un randament dublu, iar acesta se va multiplica și mai mult în cazul în care Ucraina va câștiga și va opri sau va elimina amenințarea rusă pe termen lung.

În al treilea rând, o victorie a Rusiei asupra Ucrainei ar semnala dușmanilor Occidentului slăbiciunea alianței transatlantice și i-ar încuraja să testeze hotărârea acesteia în alte regiuni, în special în ceea ce privește Taiwanul, Marea Chinei de Sud și Orientul Mijlociu. În acest caz, am fi nevoiți să desfășurăm și mai multe mijloace militare pentru a apăra interesele strategice cheie, ceea ce ar implica, din nou, costuri mai mari.

În al patrulea rând, o înfrângere ar dovedi că șantajul rusesc, de exemplu în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, dă roade. Ar trebui să ne așteptăm la noi intimidări din partea Rusiei, folosind armele sale energetice și de mărfuri, pentru a-și asigura interesele strategice și pentru a impune costuri economice ridicate Occidentului în acest proces. În cele din urmă, vom plăti mai mult pentru mărfuri vitale.

Ce înseamnă pentru Europa o Ucraină bine înarmată, dar instabilă

A câștiga războiul nu este suficient. Riscurile subfinanțării redresării și reconstrucției Ucrainei prezintă, de asemenea, pericole și costuri mai mari pe termen lung. 

Imaginați-vă, de exemplu, milioanele de soldați ucraineni care se întorc acasă, câștigând războiul și așteptându-se la o viață mai bună – apartenența la UE, statul de drept și standardele de trai mai înalte. Eșecul ar fi o mare dezamăgire și acest lucru s-ar putea reflecta în tulburări sociale, instabilitate politică (probabil votul pentru candidați populiști) și emigrarea pe scară largă din Ucraina.

Și ce înseamnă pentru restul Europei o Ucraina bine înarmată – probabil cea mai eficientă putere militară din Europa – dar instabilă din punct de vedere politic? Probabil că va costa din nou Europa scump în ceea ce privește gestionarea milioanelor de de migranți și necesitatea de a cheltui suplimentar pe apărare și securitate. 

Cu siguranță, costurile finanțării apărării Ucrainei, a bugetului acesteia, și apoi a redresării și reconstrucției, par mari, mai ales atunci când sunt puse în contextul unei crize globale a costului vieții.

Dar costurile anuale de sprijin de circa 100 de miliarde de dolari reprezintă mai puțin de o cincime din 1% din PIB-ul occidental și mai puțin de 10% din cheltuielile actuale ale NATO pentru apărare. În orice caz, o mare parte din aceste cheltuieli revine în economiile occidentale, sub forma unor contracte în plină expansiune pentru companiile occidentale (în special americane) de apărare, companiile de construcții și altele.

Prețul de a lăsa Ucraina să eșueze în războiul său și în procesul de recuperare și reconstrucție va fi mult mai mare pentru Occident și va duce apoi la un mediu de apărare și de securitate mult mai provocator.

A ajuta Ucraina să câștige acest război, și apoi pacea, este cea mai bună investiție pe care NATO și aliații săi o pot face în propria lor apărare. Occidentul ar putea plăti un preț mare în bani, dar Ucraina plătește un preț mult mai mare în sângele soldaților săi curajoși, conchide Timothy Ash, în CEPA. 

China, marea câștigătoare

Marea câștigătoare din toate acestea este China. Fără conducerea SUA, Europa este o pradă ușoară pentru tacticile de divizare și guvernare ale partidului-stat de la Beijing. Dar situația devine și mai rea: prăbușirea credibilității se extinde din Europa în Indo-Pacific. Marina chineză începe o blocadă asupra Taiwanului, care se prăbușește fără luptă. Aliați de lungă durată, precum Japonia și Coreea de Sud, socotesc că secolul american s-a încheiat și se străduiesc să găsească alternative. Xi Jinping se poate retrage încrezător că misiunea sa de a face din țara sa cea mai puternică din lume este aproape îndeplinită. Cel mai mare perdant dintre toți este, prin urmare, Rusia.

În doar câteva luni, SUA trece de la poziția de lider al unei rețele de alianțe care se întinde pe tot globul, cu o poziție dominantă în organizațiile internaționale bazate pe reguli, la cea de vulnerabilitate chiar și pe propriul continent. După ce a încercat să își concentreze resursele pe lupta existențială cu China, SUA sfârșesc prin a pierde aliații, influența și credibilitatea care îi ofereau șansa de a câștiga această competiție, conchide CEPA.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…