Riscurile consumului de alcoolul la vârsta de 35-50 de ani sunt mult mai severe. Femeile sunt cele mai afectate

Riscurile consumului de alcoolul la vârsta de 35-50 de ani sunt mult mai severe. Femeile sunt cele mai afectate

Medicii atenționează că, pe măsură ce îmbătrânim, consumul de alcool poate aduce riscuri majore pentru sănătate, inclusiv probleme cardiace, hepatice și un risc mai mare de accident vascular. Corpul devine mai sensibil.

Ricurile consumului de alcool. Foto: Shutterstock

Ricurile consumului de alcool. Foto: Shutterstock

În 2022, persoanele între 35 și 50 de ani au raportat niveluri record de consum excesiv de alcool. Un studiu recent a arătat că cea mai mare creștere a consumului de alcool intens între 2018 și 2022 a avut loc în rândul persoanelor aflate în jurul vârstei de 40 de ani, conform New York Times . Medicii sunt tot mai îngrijorați de creșterea consumului de alcool în rândul femeilor de vârstă mijlocie, deoarece din ce în ce mai multe dezvoltă afecțiuni hepatice și cardiovasculare asociate consumului de alcool.

Cercetătorii nu sunt pe deplin siguri de ce consumul de alcool crește în rândul celor de vârstă mijlocie, însă au subliniat faptul că adulții din această categorie de vârstă se confruntă cu presiuni legate de îngrijirea atât a copiilor, cât și a părinților vârstnici, cerințe mai mari la locul de muncă și niveluri „istorice” de singurătate.

Această tendință este îngrijorătoare: vârsta mijlocie este deja perioada în care efectele asupra sănătății, cauzate de decenii de consum de alcool, precum cancerul sau bolile cardiovasculare și hepatice, încep să își facă simțite efectele. În plus, consumul de alcool devine mai periculos în această perioadă a vieții, deoarece corpul devine mai puțin capabil să proceseze alcoolul, iar mulți dezvoltă boli cronice care pot fi agravate de alcool.

„Nu îmi place să fiu alarmistă. Dar cred că, în acest moment, este destul de alarmant”, a spus Katherine Keyes, profesor de epidemiologie la Universitatea Columbia.

Efectele consumului de alcool la vârsta mijlocie

O noapte de băut excesiv este mult mai riscantă la 55 de ani decât la 25, din câteva motive. Alcoolul poate agrava problemele de sănătate specifice vârstei mijlocii, cum ar fi problemele cu glicemia sau hipertensiunea arterială. Chiar și o băutură sau două pot crește temporar ritmul cardiac, de exemplu, sporind riscul unui atac de cord sau insuficiență cardiacă. Aceste efecte sunt deosebit de îngrijorătoare pentru cei care au deja boli cardiovasculare preexistente.

Medicamentele frecvent utilizate de persoanele de vârstă mijlocie, cum ar fi anticoagulantele, pot interacționa cu chiar cantități mici de alcool, provocând complicații grave, cum ar fi sângerări interne.

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru procesează alcoolul mai puțin eficient și toleranța scade. Ficatul depune un efort mai mare pentru a metaboliza un martini sau un manhattan. Pierderea naturală a masei musculare care începe în jurul vârstei de 30 de ani poate face ca unii oameni să devină mai sensibili la efectele alcoolului. Toate acestea înseamnă că alcoolul poate rămâne mai mult timp în sânge, ceea ce poate duce la o concentrație mai mare de alcool în sânge și poate face ca persoana să devină intoxicate mai repede. Acest lucru poate duce la căderi și alte accidentări, a explicat Johannes Thrul, profesor asociat la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

„Dacă ești mai tânăr, corpul tău se poate recupera mai ușor și mai repede,” a spus Dr. Thrul. „Dar pe măsură ce îmbătrânești, acest lucru devine tot mai greu.”

În general, cu cât alcoolul rămâne mai mult în sistemul unei persoane, cu atât mahmureala este mai severă. Dimineața după o noapte de băut poate fi deosebit de greu de suportat la vârsta mijlocie, deoarece alcoolul interferează cu somnul, care deja are o calitate mai scăzută pe măsură ce îmbătrânim.

Câteva cocktailuri te pot face să te simți foarte bine timp de 15 minute, poate puțin mai mult, și să te simți absolut groaznic toată ziua următoare,” a spus Timothy Stockwell, cercetător la Canadian Institute for Substance Use Research.

Alcoolul și sănătatea

Consumul de alcool în perioada de mijloc a vieții poate afecta și sănătatea pe termen lung. Cercetările emergente sugerează că băuturile abundente în această perioadă pot crește riscul de deficiențe cognitive în viața ulterioară, probabil din cauza faptului că alcoolul poate dăuna celulelor cerebrale. Surgeon General (ministrul Sănătății) a afirmat recent că alcoolul contribuie direct la riscul de cancer și a cerut etichetarea băuturilor alcoolice cu avertismente.

Reducerea consumului de alcool poate reduce semnificativ riscul de dezvoltare sau agravare a bolilor cronice asociate cu alcoolul, a spus Dr. Stockwell. Consumul mai redus de alcool poate reduce tensiunea arterială și glicemia și, în unele cazuri, poate ajuta la pierderea în greutate. Chiar și în cazul în care cineva a consumat mult alcool de-a lungul anilor, ficatul poate să se recupereze parțial și să regenereze celulele dacă se oprește consumul. Reducerea consumului de alcool poate ajuta, de asemenea, la recuperarea unor afecțiuni precum cardiomiopatia alcoolică, care apare atunci când băuturile excesive pe termen lung afectează inima.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Imagini impresionante de la protestul celor aproape 100.000 de români din București

2 Mărturia unui doctor rezident român reîntors din Irlanda: „Câștig 52 de lei pe oră. Medicii nu mai pleacă din cauza salariilor”

3 România a intrat într-o nouă etapă azi, oameni buni...

4 „Idiotul care a conceput asta nu a văzut ce văd și eu?”

5 CTP, pus cu botul pe labe, cu propriile arme: „Un individ trist, nerealizat, nefericit. Un complexat plin de venin”