Riscul de cancer scade pe măsură ce îmbătrânim. Care este explicația
Un nou studiu arată un fenomen mai neobișnuit, acela că riscurile să ne îmbolnăvim de cancer se reduc odată ce înaintăm în vârstă.
FOTO: Shutterstock
Așadar, dacă începând cu 60 de ani riscurile de a ne îmbolnăvi de cancer sunt mari (datorită deceniilor în care s-au produs mutații în corp), după 80 de ani, această probabilitate pare să scadă, scrie Science Alert.
O echipă de cercetători din mai multe țări au analizat în acest studiu cancelur pulmonar la șoareci, urmărind celule stem alveolare de tip 2. Aceste celule sunt foarte importante pentru procesul de regenerare al plămânilor, dar și locul din care pornește cancerul pulmonar.
Cercetătorii au observat niveluri mai mari ale unei proteine numite NUPR1 la șoarecii mai în vârstă. Acest lucru a făcut ca celulele să acționeze ca și cum ar avea deficit de fier, ceea ce, la rândul său, le-a limitat ratele de regenerare - punând restricții atât asupra creșterii tumorilor canceroase.
„Celulele îmbătrânite au, de fapt, mai mult fier, dar din motive pe care încă nu le înțelegem pe deplin, funcționează ca și cum nu ar avea suficient”, spune biologul Xueqian Zhuang, de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) din New York. .
Procese similare au fost descoperite și în organismul uman: mai mult NUPR1 duce la o scădere a cantității disponibile de fier. Când NUPR1 a fost redus în mod artificial sau nivelul de fier a fost crescut artificial, dezvoltarea celulelor a fost din nou accelerată.
Asta i-ar putea ajuta pe cercetători să găsească o modalitate de a explora tratamente care vizează metabolismul fierului – în special la persoanele în vârstă. De asemenea, ar putea restabili capacitatea pulmonară la cei care se confruntă cu efecte pe termen lung ale COVID-19, de exemplu.
Rezultatele pot ajuta și la tratarea cancerului bazată pe moartea celulară, numit ferroptoză, care este declanșată de fier.
Această moarte celulară este mai puțin frecventă în rândul celulelelor mai vechi, au descoperit cercetătorii, din cauza deficitului de fier.
„Ceea ce sugerează datele noastre în ceea ce privește prevenirea cancerului este că evenimentele care au loc când suntem tineri sunt probabil mult mai periculoase decât cele care au loc mai târziu”, spune biologul canceros Tuomas Tammela, de la MSK.
Așa că, spune biologul, să avertizăm populația mai tânără să nu fumeze, să nu se bronzeze, sau alte activități care ar putea provoca cancer, este mult mai important decât se credea.
Sunt multe însă de explorat cu privire la efectele NUPR1 și modul în care se leagă cu funcția celulelor stem, dar descoperirile făcute sunt importante pentru combaterea cancerului în orice etapă a vieții.
În cazul tratamentelor pentru cancer, trebuie luați în considerare mai mulți factori: tipul și stadiul cancerului, alte afecțiuni medicale care ar putea fi implicate și vârsta individului.
Cu cât putem face aceste tratamente mai personalizate, cu atât pot fi mai eficiente.
„Sunt încă multe aspecte necunoscute despre modul în care îmbătrânirea schimbă de fapt biologia cancerului”, spune Zhuang.
Sursa: adevarul.ro