Riscul ascuns care crește șansele unei femei de a dezvolta cancer. Ce vedete au fost diagnosticate

Riscul ascuns care crește șansele unei femei de a dezvolta cancer. Ce vedete au fost diagnosticate

Este un factor de risc „ascuns” care poate crește de șase ori șansele unei femei de a dezvolta cancer. Nu poate fi văzut sau simțit și fluctuează de-a lungul vieții.

Femeie pe un pat de spital

Riscul femeilor de a face cancer este de șase ori mai mare decât în cazul bărbaților

Începând cu această lună, toate femeile din SUA care fac o mamografie – tipul de radiografie utilizat în depistarea cancerului de sân – vor fi informate despre acest risc specific : sânii denși. Densitatea sânilor se referă la raportul dintre grăsime și țesutul glandular și conjunctiv - cu cât este mai puțină grăsime, cu atât sânul este mai dens. Cu cât sânul este mai dens, cu atât este mai mare riscul de cancer.

Inițiativa americană a venit după o campanie despre care pacienții spun că este vitală pentru a ajuta femeile să înțeleagă riscul general de a dezvolta cancer de sân - o boală care afectează una din opt femei. Cu aceste cunoștințe, femeile cu sânii denși vor putea lua măsuri pentru a-și reduce riscul, cum ar fi menținerea unei greutăți sănătoase și limitarea consumului de alcool.

În Marea Britanie, totuși, dacă se constată că o femeie are sânii denși în timpul unei mamografii – oferită la fiecare trei ani între 50 și 70 de ani – nici măcar nu este menționat în fișa ei medicală.

Este nevoie de o revizuire a protocoalelor de screening

Acum, experții și militanții din Marea Britanie solicită o revizuire a protocoalelor de screening, deoarece cercetările emergente arată că densitatea sânilor ar putea fi un predictor mai semnificativ de cancer de sân decât antecedentele familiale.

Ei spun că sute de mii de femei sunt lăsate în întuneric cu privire la riscul lor real de cancer de sân - și ar putea avea tumori ratate în mod repetat în timpul scanărilor de rutină.

Femeilor trebuie să li se spună despre densitatea sânilor lor”, a spus fost chirurg mamar Dr. Liz O'Riordan, care a avut cancer de sân de trei ori.

Dovezile demonstrează că femeile cu sânii denși au șanse mai mari de a face cancer de sân. Și în acest caz, cunoașterea este putere", spune aceasta.

Prezentatoarea Countryfile Julia Bradbury, în vârstă de 54 de ani, și-a petrecut ultimii patru ani pledând pentru o conștientizare a sânilor denși, alături de un tratament pentru cancerul de sân. Ea a simțit pentru prima dată un nodul în sânul stâng la începutul anului 2020, dar a durat un an și trei mamografii „clare” până când tumora să fie descoperită.

Țesutul mamar apare ca alb pe mamografii, la fel ca și tumorile. Poate fi greu să le diferențiezi pe cele două în razele X – într-adevăr, mamografiile nu reușesc să arate noduli la până la jumătate dintre femeile cu sânii denși, potrivit cercetărilor.

Julia a spus Ministerului Sănătății despre „dezamăgirea” ei față de eșecul serviciului de sănătate de a proteja miile de femei cărora, la fel ca ea, li s-a ratat în mod repetat cancerul.

La una dintre mamografii mi s-a spus că am sânii denși, dar nu a fost o notificare oficială și nu a însemnat mare lucru pentru mine”, a explicat ea.

„La început sună destul de bine, având sânii denși, nu-i așa? Nu am înțeles deloc implicațiile, riscul crescut de cancer și dificultatea de a detecta cancerul printr-o mamografie. Dacă le-aș fi știut mai devreme, aș fi putut să fac mai multe cercetări și să iau o decizie informată cu privire la ce altceva aș putea face. Aș fi împins mai departe, aș fi cerut mai multe scanări și aș fi întrebat de ce medicii mei nu au fost îngrijorați”, a adăugat ea.

Acum, ea speră că Marea Britanie va urma America, solicitând medicilor să spună femeilor despre densitatea sânilor lor.

Cu cât oamenii știu mai multe despre ei înșiși, cu atât pot planifica mai mult în consecință”, a spus ea.

„Și cu cât orice cancer este diagnosticat mai devreme, cu atât sunt mai bune opțiunile de tratament și rezultatele.

„De fiecare dată când scriu o poveste despre asta, hoardele de oameni – femei și bărbați – îmi trimit mesaje spunându-mi că nici măcar nu au auzit de sânii denși”, a continuat.

11.000 de femei mor în fiecare an de cancer

Peste 55.000 de femei din Marea Britanie sunt diagnosticate cu cancer de sân în fiecare an. Și, în timp ce nouă din zece supraviețuiesc, boala încă ucide mai mult de 11.000 în fiecare an.

„Sânii denși nu au nimic de-a face cu cât de mari sunt sânii tăi sau cu cât de ferm se simt, iar singura modalitate de a ști este să faci o mamografie”, spune dr. O'Riordan.

„Sunt perfect normali – în adolescență, 20 și 30 de ani, sânii tăi sunt în mod natural denși.

Țesutul glandular produce lapte, așa că este necesar atunci când o femeie este fertilă. Dar pe măsură ce ajungi la menopauză și nivelul de estrogen scade, sânii devin în mod natural mai puțin denși, pe măsură ce țesutul glandular se transformă în grăsime.

„Cu toate acestea, aproape jumătate din toate femeile de peste 40 de ani au încă sânii denși – și unele femei în vârstă de 70 și 80 de ani o fac, de asemenea", explica medicul.

Densitatea sânilor este de obicei observată pentru prima dată când o femeie începe un screening pentru cancerul de sân. Pentru cei cu sâni moderat denși – aproximativ 40% dintre femeile britanice – șansele de a dezvolta cancer sunt duble față de cele ale femeilor cu sâni grași.

Și pentru cele 10% dintre femei, cercetările sugerează că riscul de cancer este de șase ori mai mare.

„Sânii denși nu înseamnă că veți avea cancer de sân – doar vă crește riscul”, a adăugat dr. O'Riordan. „Multe studii arată că peste zece ani, femeile cu sânii denși au șanse de patru până la șase ori mai mari de a face cancer de sân decât cineva cu sânii grasi. Lucrul frustrant este că nu știm de ce”, precizează doctorul.

Unele teorii leagă conținutul celular ridicat al sânilor denși de o probabilitate mai mare ca celulele anormale să se dezvolte. Alții cred că s-ar putea datora nivelurilor mai ridicate de estrogen, hormonul sexual feminin care provoacă, de asemenea, multe cancere de sân.

Oricare ar fi adevărul, militanții spun că, prin faptul că nu informează femeile despre densitatea sânilor lor - și nici nu le oferă scanări RMN și ecografie, care sunt mai capabile să detecteze tumorile decât mamografiile - mii de cancere sunt depistate mult prea târziu.

De mulți ani se știe bine că femeile ar beneficia de un screening mai bun”, a explicat Cheryl Cruwys, militantă britanică pentru densitatea sânilor, în vârstă de 58 de ani. „Totuși, femeile vin la mine spunându-mi: „Dacă aș fi știut”.

Sistemul de sănătate funcționează diferit în statele europene

„În Franța, ei fac automat screening-uri suplimentare pentru femeile cu țesut mamar dens. În America, acum trebuie să te informeze despre riscul tău relativ. Dar în Marea Britanie, femeile sunt literalmente pe cont propriu. Doamna Cruwys a început campania – a fondat resursa online Breast Density Info UK – după ce a fost diagnosticată cu cancer de sân în 2016, la vârsta de 50 de ani", scrie publicația britanica DailyMail .

Trăind în Franța la acea vreme, a mers la prima mamografie de rutină fără nicio îngrijorare cu privire la sănătatea ei. „Nu am avut niciun factor de risc din câte știam și când mi-am făcut mamografia, părea să fie clar”, a spus ea.

Dar în Franța, ca și în Austria și într-o serie de alte țări europene, sistemul de sănătate funcționează diferit. Femeile care au sânii denși în timpul unei mamografii primesc imediat un screening suplimentar - de obicei o ecografie.

În cazul meu, ecografia a găsit ceva ce nu a găsit mamografia – o tumoare de 8 mm”, a spus doamna Cruwys. Acum în remisie, ea se consideră „dovadă de mers” a importanței depistarii precoce.

„Știm categoric că dacă aș fi fost în Marea Britanie când mi-am făcut prima mamografie, cancerul meu ar fi rămas nedetectat”, a spus ea.

Pentru militanta americană JoAnn Pushkin, în vârstă de 64 de ani, această lipsă de transparență a fost cea care a determinat-o să facă eforturi pentru schimbarea politicii de sănătate a țării. „Campania a luat naștere din eforturile de bază ale femeilor care au fost diagnosticate cu cancer de sân într-un stadiu mai târziu decât era necesar”, a spus ea pentru The Mail.

„Nu ni s-a spus niciodată că avem sânii denși, că ne crește șansele de cancer de sân sau că reduce drastic eficacitatea mamografiilor noastre.

Așa că – fără antecedente familiale de cancer – ne-am dus la mamografiile anuale, ne-am făcut auto-examinări cu respect, și totuși, cancerele noastre erau încă ratate an de an.

Mergeam la proiecții anuale de la vârsta de 40 de ani.

Când în sfârșit am simțit un nodul, la vârsta de 45 de ani, tehnicianul mi-a spus că probabil crește de trei până la cinci ani. Și în fiecare stat în care am făcut campanie, existau femei cu povești de groază asemănătoare mele. Densitatea sânilor este singura pe care trebuie să ne-o spună un medic. Nu putem afla singuri”, a adăugat ea.

Femeile din SUA sunt acum informate cu privire la densitatea sânilor lor într-o scrisoare la 30 de zile de la programarea la mamografie, folosind sistemul de notare a densității cunoscut sub numele de BI-RADS. Acesta are patru categorii de densitate variabilă.

Pe lângă informare, furnizorii de asistență medicală sunt, de asemenea, obligați să sugereze celor cu țesut deosebit de dens să caute teste suplimentare.

Cu toate acestea, în Marea Britanie, nu există un astfel de sistem de notare: prima dată când densitatea sânilor unei femei va fi înregistrată oficial de NHS este de obicei după ce a fost diagnosticată cu cancer de sân.

Dr. Fiona Gilbert, profesor de radiologie la Universitatea din Cambridge și expert în cancerul de sân, speră că programul de screening al cancerului de sân din Marea Britanie va fi actualizat pentru a îngriji mai bine femeile cu țesut mamar dens în următorii cinci ani.

Factorii politici sunt foarte conștienți de această problemă a densității sânilor și fie au comandat lucrări, fie așteaptă rezultatele testelor pentru a putea avansa și implementa unele schimbări”, a spus ea.

În SUA, unde densitatea sânilor este deja acceptată ca un factor de risc serios pentru cancerul de sân, celebritățile au vorbit de ani de zile despre importanța screening-ului secundar.

Vedetele diagnosticate cu cancer

Vedeta country Sheryl Crow, în vârstă de 62 de ani, care a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiu incipient în 2006, a discutat pe larg despre experiența ei de a descoperi că avea țesut mamar dens.

Cântăreața făcea mamografii anuale de la 35 de ani, deoarece sânii ei denși au îngreunat autoexamenele, iar medicii i-au depistat cancerul devreme. Crow este acum în remisie.

Vedeta country Sheryl Crow, 62 de ani, care a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiu incipient în 2006, avea țesut mamar dens și este acum în remisie.

Iar prezentatoarea de televiziune Katie Couric, în vârstă de 67 de ani, a scris despre faptul că are țesut mamar dens pe site-ul ei – dezvăluind că ea face o ecografie de rutină împreună cu mamografia ei anuală. În timpul uneia dintre aceste scanări, medicul ei a găsit o anomalie la sânul ei, ceea ce a dus la diagnosticarea ei cu cancer de sân în stadiu incipient.

„Vă rugăm să vă faceți mamografia anuală”, a sfătuit ea cititorii în 2022: „Dar la fel de important, vă rugăm să aflați dacă aveți nevoie de screening suplimentar.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un articol care chiar merită citit...

2 Voi ați citit povestea asta?

3 „Rusia trebuie să simtă că va pierde”

4 Eșec de proporții pentru ruși, după ce racheta nucleară Satan II, „care nu poate fi interceptată”, a explodat în siloz, făcând un crater vizibil din s…

5 Risc mai mare de cancer pentru adulții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. Cum se pot feri