Risc uriaș de atacuri teroriste în UE la târgurile de Crăciun. Ce spun experții despre România. Vacanțele de sărbători, în pericol
Se iau măsuri de securitate fără precedent în toată Europa după ce comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a avertizat că există un „risc uriaș“ de atacuri teroriste în UE înainte de Crăciun. Potrivit experților români în securitate, România ar fi mai puțin amenințată deoarece deocamdată nu este pe „radarul“ teroriștilor.
FOTO EPA-EFE / Sebastien Nogier
Există un „risc uriaș” de atacuri teroriste în UE înainte de Crăciun, a avertizat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, care a legat amenințarea de războiul din Orientul Mijlociu. Astfel, în Europa occidentală autoritățile au început să pună în practică măsuri preventive. „Odată cu războiul dintre Israel și Hamas și polarizarea pe care o provoacă în societatea noastră, odată cu apropiatele sărbători, există un risc uriaș de atacuri teroriste în Uniunea Europeană”, a declarat ea reporterilor înainte de începerea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, potrivit publicației Politico .
„Am văzut-o recent la Paris, din păcate am văzut-o și mai devreme”, a precizat Johansson. Reacția comisarului a venit ca urmare a atacului de la Turnul Eiffel din Paris, la sfârșitul săptămânii trecute, în timpul căruia un german a fost ucis, iar alte persoane au fost rănite, de către un membru al grupării Stat Islamic (ISIS). Iar în octombrie, un profesor francez a fost înjunghiat mortal într-un atac cu cuțitul la o școală din Arras, incident pe care autoritățile franceze l-au tratat ca pe unul terorist. La sfârșitul lunii noiembrie, agenția de spionaj intern a Germaniei a declarat, de asemenea, că războiul dintre Israel și Hamas a alimentat un risc crescut de atacuri ale islamiștilor radicalizați în interiorul Germaniei.
De altfel, mai multe țări europene au înregistrat o creștere a numărului de infracțiuni antisemite de când gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat un atac împotriva Israelului la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și luând sute de ostatici. A urmat riposta masivă a Israelului împotriva Hamas în Gaza, care a ucis peste 15.000 de palestinieni până în prezent, potrivit Autorității Palestiniene și Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.
România, o țintă mai puțin probabilă
Expert în securitate, Hari Bucur Marcu a explicat pentru „Adevărul” ce a stat la baza avertismentului făcut public de Ylva Johansson. „Sigur că în Europa occidentală, mai ales în zonele cu mari comunități musulmane, există tensiuni sesizabile, dar pentru serviciile secrete, dincolo de culegerea de informații, riscul de atac terorist se face în urma unui calcul probabilistic în funcție de două variabile. În primul rând vorbim de credibilitatea amenințării, iar în prezent aceasta atinge cote înalte în contextul războiului din Hamas și Israel. Apoi, vorbim de vulnerabilitatea sistemelor de securitate. Și aici cota este înaltă dacă ne gândim la târgurile de Crăciun care se organizează în toată Europa. Cu cât adunările de oameni sunt mai mari cu atât vulnerabilitatea este mai mare. Drept urmare, cei de la UE au concluzionat că există un mare pericol de atentat terorist în această perioadă. Bine, până la urmă amenințarea este permanentă, dar acum există vunerabilități mai mari. Sincer nu cred că Ylva Johansson a avut o informație concretă despre un atac concret. Nu o făcea publică, lucrau autoritățile să oprească respectivul atentat, ci, repet, probabilistic acum un atac terorist este foarte posibil. Ylva Johansson a venit mai mult cu un avertisment către țările UE pentru a organiza forțele de ordine ca să combată un astfel de atentat, care, de altfel, la adunări mari de oameni este destul de greu de prevenit”, arată Hari Bucur Marcu, care a mai amintit și de atacul terorist de Crăciun din 2016 când un islamist a călcat cu un camion vizitatorii târgului din centrul Berlinului, omorând 12 persoane şi rănind peste 70.
Expertul mai susține că în România pericolul de atac terorist este mai mic decât în Europa occidentală, cel mai probabil. „Spre norocul nostru, entitățile interesate de astfel de atacuri nu au obiective în România, nu stăm în calea lor. Nu suntem interesanți pentru cei care au planuri teroriste, din fericire” a subliniat Hari Bucur Marcu.
Arestări preventive în Germania
Autoritățile din mai multe țări din Europa Occidentală au luat măsuri fără precedent pentru a preveni atacuri teroriste de Crăciun. În Germania, de exemplu, una dintre destinațiile preferate și de români de sărbătorile de iarnă, s-au operat și o serie de arestări după ce Thomas Haldenwang, șeful Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (un soi de SRI), a declarat că „pericolul (de atentat - n.red.) este real şi foarte ridicat” și că autoritățile au în vedere garantarea siguranţei unor locaţii evreieşti, cât şi cea a evreilor şi a târgurilor.
Drept urmare, autorităţile germane din mai multe landuri federale, au anunţat că în ultimele zile au fost reţinute câteva persoane, suspectate de a fi pregătit atentate asupra unor târguri de Crăciun. Fără a oferi prea multe detalii, ministrul de Interne al landului Saxonia Inferioară, Daniela Behrens, a anunţat într-un interviu televizat că un irakian a fost arestat în oraşul Helmstedt. Tânărul, în vârstă de 20 de ani, ar fi plănuit să atace în numele ISIS târgul de Crăciun din Hanovra. Apoi, doi tineri simpatizanţi ai organizaţiei militante islamiste ISIS, domiciliaţi în landul vestic Renania de Nord-Vestfalia (un german de naționalitate afgană) şi în cel estic Brandenburg (un rus de naţionalitate cecenă), au fost arestaţi, conform europalibera.org, pentru că ar fi pregătit un atentat asupra târgului de Crăciun din oraşul Köln şi asupra unei sinagogi.
Fiți vigilenți, aveți încredere în instinctele dumneavoastră!
Celor care vor merge la târgurile de Crăciun din Europa experții în securitate le transmit că este vital să rămână vigilenți, să aibă încredere în instinctele lor și să raporteze poliției locale posibile activități suspecte, cu potențial terorist. În principiu trebuie sesizat orice pare ieșit din comun, cum ar fi:
- persoane aflate în vehicule staționate care urmăresc o clădire sau o structură
- vehicule care se deplasează lent în apropierea clădirilor publice, structurilor sau podurilor
- vehicule parcate în circumstanțe suspecte
- persoane care folosesc echipamente de filmare, inclusiv telefoane, și vizează detalii de securitate
- persoane care se plimbă în spații sau în apropierea unor locații pentru perioade lungi de timp și urmăresc personalul și vizitatorii fără un motiv aparent
- persoane care pun întrebări detaliate sau neobișnuite despre clădiri și operațiuni comerciale, facilități, securitate sau parcare fără un motiv aparent
- o atenție deosebită trebuie acordată unor bagaje aparent uitate; poliția trebuie anunțată imediat după ce în prealabil vă îndepărtați de zona respectivă.
Sursa: adevarul.ro