Risc mai mare de cancer pentru adulții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. Cum se pot feri
Ratele de supraviețuire ale persoanelor diagnosticate cu cancer nu au fost niciodată prea mari, cercetătorii descoperind însă niște particularități extrem de îngrijorătoare care-i privesc pe adulții de 40 - 60 de ani.
Adulții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani prezintă un risc mai mare de cancer
Oamenii de știință de la Societatea Americană de Cancer au descoperit o tendință îngrijorătoare. Cei născuți în fereastra de trei decenii între 1965 și 1996 sunt acum expuși unui risc mai mare de a dezvolta 17 tipuri de cancer diferite, mult mai mult decât erau expuși părinții lor născuți după cel de-al Doilea Război Mondial.
Deci, cei cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani sunt cei care vor constitui probabil cea mai mare parte a aproximativ 35 de milioane de cazuri de cancer care ar putea fi diagnosticate în întreaga lume în 2050, sugerează raportul publicat de The Thelegraph.
Cercetătorii au identificat nouă tipuri de cancer diferite - inclusiv cancerul de sân, intestin și testicular - de la care persoanele din această categorie de vârstă prezintă un risc crescut, în ciuda unui declin anterior în generațiile mai în vârstă.
De asemenea, în creștere la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani sunt melanoamele, cancerul pulmonar și cancerul de prostată, precum și cancerele de obicei mai rare, cum ar fi cancerul vezicii biliare, cancerul endometrial (uter), cancerul ovarian și cancerul de stomac.
În ciuda tuturor acestor lucruri, „cancerul rămâne în primul rând o boală a îmbătrânirii”, spune profesorul Richard Simcock, directorul medical al Macmillan Cancer Support.
„Nu există o teorie de succes cu privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru, dar știm în linii mari cum ar putea oamenii să spere să își reducă riscul de cancer dacă aparțin acestei grupe de vârstă.”
Iată ce puteți face pentru a vă proteja de cancerele care apar cel mai frecvent la această grupă de vârstă.
Evitați creșterea în greutate
Nu este un secret pentru nimeni că greutatea corporală este un mare factor de risc atunci când vine vorba de a dezvolta cancer, chiar dacă nu ai încă 60 de ani.
Dar ce leagă exact greutatea și incidența cancerului nu este încă clar, spune profesorul Simcock.
„Nu știm dacă acest risc crescut se datorează greutății pe care o au unii oameni, lipsei de exerciții fizice sau a alimentelor pe care le mănâncă – s-au discutat multe despre alimentele procesate și ultraprocesate – sau din alte motive., cum ar fi rezistența la insulină”, explică el.
Totuși, sfatul este ca cei cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani să încerce să-și mențină greutatea într-un interval sănătos pentru a reduce șansele de a dezvolta boala.
Unele cercetări au sugerat că acest lucru este deosebit de important pentru femeile care au trecut deja prin menopauză.
Un studiu pe mai mult de 100.000 de femei a constatat că și cele care au pierdut o cantitate mică de greutate - între 2 și 4,5 kg și-au redus semnificativ riscul de cancer de sân.
Un altul a descoperit că femeile supraponderale aflate în postmenopauză care au pierdut cel puțin 5% din greutatea lor totală și-au redus riscul de a face toate tipurile de cancer legate de greutate, și în special de cancer endometrial, care este în creștere la cei sub 60 de ani, în ciuda unei scăderi anterioare a grupelor de vârstă mai înaintate.
Exercițiile fizice sunt cruciale
În mod similar, inactivitatea ar putea fi un factor major în incidența cancerului, în special în cazurile de cancer mai rare, unde o creștere a diagnosticului este în prezent inexplicabilă, spune profesorul Simcock.
„Cancerul endometrial este mai frecvent la femeile supraponderale sau obeze”, spune el, ceea ce din nou poate fi rezultatul unor factori de stil de viață, mai degrabă decât greutatea în sine.
Un alt studiu major publicat în acest an a constatat că de trei ori mai multe tipuri de cancer pot fi legate de inactivitatea fizică decât se credea anterior, aproape 5% din toate diagnosticele din Australia - unde a fost efectuată cercetarea - fiind atribuite lipsei de exercițiu.
Dintre acestea, aproape 2% ar fi putut fi prevenite dacă cei diagnosticați și-ar fi crescut activitatea fizică cu doar 40 de minute pe săptămână cu un deceniu mai devreme.
Din nou, este dificil de identificat exact de ce ar putea fi acest lucru, notează prof. Simcock. „Dar în timp ce acest lucru este investigat și sunt dezvoltate teorii mai complexe, între timp sfatul este să fii conștient de modul în care stilul tău de viață vă poate crește riscul și să luați măsuri pentru a fi mai activ.”
Îmbunătățiți-vă sănătatea intestinală
„În ultimii ani, am ajuns să înțelegem mai multe despre modul în care microbiomul nostru – bacteriile care trăiesc în și pe noi – ne afectează riscul de a dezvolta cancer și apoi cum răspundem la tratament”, spune prof. Simcock.
„Avem câteva date cu adevărat interesante acum pentru a arăta că microbiomul dumneavoastră poate influența modul în care cineva răspunde la tratamentul cancerului, în special imunoterapia pentru cancerul pulmonar și melanom”, explică el.
„Acest tratament pare să funcționeze incredibil de bine pentru unii oameni, dar nu și pentru alții, iar acum credem că acest lucru ar putea fi legat de conținutul bacterian al intestinului.”
Deși cercetările sunt în desfășurare, acest lucru sugerează că menținerea unui intestin sănătos ar putea fi un factor important în rezistența la cancer.
Pe de altă parte, un studiu separat publicat în luna mai a acestui an a constatat că consumul regulat de alimente ultraprocesate este legat de rate mai mari de mortalitate la cei cu cancer colorectal.
Încercați să evitați alimentele ultraprocesate – care conțin substanțe chimice care au nume pe care probabil nu le veți recunoaște – și mâncați mai multe alimente pre și probiotice, cum ar fi iaurt, banane, ovăz și fasole.
Folosește protecție solară și stai la umbră
Cancerele de piele sunt în creștere la cei cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani, adesea din cauza expunerii la soare pe care oamenii din această grupă de vârstă au avut-o cu ani sau chiar decenii în urmă.
Cancerele de piele non-melanomice sunt frecvente și, de obicei, pot fi tratate cu relativă ușurință, dar melanoamele sunt mult mai mortale și sunt în creștere și în această categorie de vârstă.
„Nu este neobișnuit ca o arsură solară pe care o suferi acum să-ți crească riscul de cancer de piele 10 sau 15 ani mai târziu”, spune profesorul Simcock.
Încă merită să protejați ADN-ul din piele de orice alte daune, pentru a reduce riscul de melanom. Iată sfatul convențional: folosiți un SPF bun pentru a evita bronzarea și arsurile și rămâneți la umbră atunci când ar putea exista riscul de arsuri solare.
Reduceți consumul de alcool
Consumul ridicat de alcool este un factor de risc major asociat cu cancerele orale și de stomac, care sunt în creștere la persoanele sub 60 de ani, precum și cu cancerul de sân la femei, spune prof. Simcock.
„Fiecare unitate suplimentară de alcool pe care o femeie o bea în mod regulat pe săptămână îi va crește riscul de cancer de sân”, explică el. Între timp, „alcoolul pare să fie legat de numărul de cancere pe care le vedem la esofag, gură și stomac”.
Aceasta este o preocupare specială pentru bărbați, care beau mult mai mult în medie decât femeile.
Un studiu din 2022 a constatat că bărbații care beau de cel puțin cinci ori pe săptămână au un risc cu cel puțin 46% mai mare de cancer de stomac, chiar și atunci când beau mai puțin de cinci unități (aproximativ două halbe de bere sau două pahare de vin) pe zi.
Bărbații care beau aveau aproape o treime mai multe șanse de a dezvolta cancer de stomac decât cei care nu beau, în timp ce nu s-a găsit o astfel de asociere la femei.
Reducerea la una sau la nicio băutură în majoritatea zilelor ar putea reduce șansele de a dezvolta cancer la ficat cu 21% dacă în prezent bei patru sau mai multe băuturi pe zi.
Evitați fumatul pasiv
Cu toții suntem obișnuiți să auzim că fumatul este cel mai mare lucru pe care îl putem face pentru a ne crește șansele de a dezvolta cancer. Cu toate acestea, cancerul pulmonar este în creștere la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani, chiar și printre cei care nu au fumat niciodată.
Un factor poate fi poluarea aerului. Cazurile de cancer pulmonar, precum și cancerul de sân au fost legate de inhalarea fumului pasiv. „Este înțelept să evitați fumatul pasiv”, sfătuiește profesorul Simcock, „deoarece acest lucru poate ajuta la scăderea riscului de cancer pulmonar”.
Sursa: adevarul.ro