Rezultatul meciului dintre Dragnea și Tudose

Rezultatul meciului dintre Dragnea și Tudose

Ziua de vineri, 13 octombrie, marcheaza inceputul declinului pentru Liviu Dragnea in fruntea PSD, dar razboiul pentru putere este inca departe de a fi transat. Premierul Mihai Tudose inregistreaza o victorie de etapa, mica dar importanta, in timp ce Dragnea pierde ceva din autoritatea de lider. Presedintele Klaus Iohannis, implicat la vedere in sustinerea lui Tudose, castiga si el un punct valoros de jucator politic eficient, chiar daca foarte tacut si cam incet. Guvernarea pe ansamblu si PSD pierd masiv la capitolul imagine. In locul a doi soldatei de partid – Shhaideh si Plumb – vin doi baroni de rit vechi. Cele doua CV-uri anunta orice altceva, numai competenta si seriozitate nu, scrie Dan Tăpălagă pe  HotNews.ro .

Mai jos, cateva observatii despre deznodamantul razboiului pentru putere din interiorul partidului de guvernamant.

Oricum am privi lucrurile, Dragnea a pierdut, Tudose a castigat. De aici incep nuantele si interpretarile, dar sa ne amintim cum a izbucnit noua criza politica? A provocat-o dorinta premierului, exprimata luni intr-un interviu la Antena 3, de a schimba cativa ministri, printre care si pe Sevil Shhaideh, cel mai important ministru din ecuatia de putere. In cele din urma, dupa zile de lupte intestine, schimbarile s-au intamplat impotriva vointei PSD si a liderului sau.

Sa nu uitam apoi ca totul a inceput de la dosarul Belina, de la doi ministri suspectati de DNA ca au semnat doua hotarari de guvern ilegale prin care o suprafata imensa de apa, peste 300 de hectare, a trecut in 2014 de la Apele Romane la Consiliu Judetean Teleorman. Belina a devenit astfel un fel de domeniu personal al liderului PSD administrat o vreme de Tel Drum si apoi de o firma ajunsa intre timp in proprietatea lui Dragnea jr. Pentru prima data in istoria recenta a partidului, doi soldati loiali pana mai ieri liderului suprem refuza sa mearga pana in panzele albe pentru a-l apara si demisioneaza. Asa apare o prima fisura majora in statuia de lider maxim, legea omertei risca sa fie incalcata, in scutul de protectie apar crapaturi.

Cele doua dezertari, la care se adauga cel de la transporturi, transmit un mesaj de desolidarizare distrugator pentru Dragnea, oricat a incercat ulterior sa le justifice prin argumente de ordin emotional, cu referiri la starea de sanatarea lui Sevil Shhaideh, perfuzii, copii, familie, amenintari cu arestarea etc. Baronii si intreg partidul vad cum pana si cei mai fideli oameni prefera sa faca pasul in spate si sa-l lase pe liderul PSD cu dosarul Belina in brate. Si mai vad ca Dragnea n-a putut face nimic pentru a-i mentine in functii, pentru a evita cu orice pret imaginea de lider parasit de cei mai fanatici sustinatori, in ciuda faptului ca a mobilizat toata conducerea partidului, care s-a luptat joi fara succes mai bine de sase ore sa-i intoarca din drum pe ministrii demisionari.

Esecul lui Dragnea in fata lui Tudose stirbeste din autoritatea liderului PSD cu atat mai mult cu cat liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a reusit sa-si mentina ministrul cu probleme penale in guvern, pe Viorel Ilie, desi premierul l-ar fi dorit si pe el schimbat. Aici pesedistii se vor intreba pe buna dreptate de ce liderul PSD n-a reusit sa-si apere oamenii asa cum a facut-o liderul ALDE, de ce unii au trebuit sa plece prin demisie si altii nu? In fine, increderea in lider intra in suferinta prin contrast cu atitudinea colegului de coalitie.

Liviu Dragnea pierde apoi nu doar in plan simbolic, ci si in plan concret. Daca inainte controla toti ministri fara mari probleme, in locul celor trei demisionari n-a reusit sa-si impuna decat un om la ministerul dezvoltarii in locul lui Shhaideh, pe alunecosul baron de Olt, Paul Stanescu. Doar lui i-a strans mana pe scarile partidului in fata jurnalistilor, cu mesajajul clar pentru partid: banii au ramas tot la mine! Numai ca baronul de Olt mai trebuie sa treaca si de Cotroceni iar daca trece, nu prezinta nici pe departe aceleasi garantii de loialitate ca Shhaideh.

In schimb, Dragnea a pierdut total controlul asupra ministerului transporturilor, unde premierul Tudose a reusit sa impuna doi oameni asupra carora Dragnea nu are control, dimpotriva. In cazul noului ministru al transporturilor, Felix Stroe (liderul PSD Constanta), lucrurile arata ceva mai complicat. Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, Liviu Dragnea ar fi incercat sa-l schimbe in urma cu o luna de la sefia PSD Constanta, chiar daca Stroe l-a sustinut la functia de premier iar in iunie s-a plasat public impotriva tandemului Grindeanu – Ponta. CV-ul lui Stroe indica insa baronul local de rit vehi, provenit din vechea nomenclatura comunista, agatat in retelele fostei Securitati, imbogatit dupa Revolutie din afaceri cu statul si privatizari dubioase. Premierul castiga poate un baron important de partea lui, dar pierde ocazia de a instala un personaj credibil la transporturi.

De ce baronul lui Dragnea ar fi mai rau decat baronul lui Tudose sau invers? Cu cele doua alegeri, guvernarea s-a procopsit cu figuri chiar mai sumbre decat Shhaideh si Plumb, figuri de executanti docili, pe cand Stroe si Stanescu incarneaza baronul “foarte ferm, dur si insensibil”, dupa cum se descrie singur liderul PSD Constanta. Cu noua criza politica aparuta la numai patru luni de la precedanta, PSD a aratat din nou ca este gata sa sacrifice stabilitatea si imaginea tarii de dragul unor interese foarte personale iar de aceasta data vorbim din nou de interesul lui Liviu Dragnea de a se proteja in fata justitiei.

Am vazut apoi un partid dispus sa faca scut in jurul politicienilor cu probleme in justitie, sa-i apere pana in panzele albe, sa defileze cu ei chiar daca pastrarea lor in functii sfideaza publicul intern si partenerii externi. Liderii care conduc astazi PSD nu doar ca au eliminat orice standarde de integritate, dar au ajuns sa-i deteste pe toti cei care le invoca sau se raporteaza in mod firesc la ele in exercitarea puterii. PSD se dovedeste inca o data un partid profund toxic pentru democratie, organizat mai degraba dupa reguli mafiote si un pericol pentru statul de drept.

In fine, marea intrebare este daca aceasta prima infrangere inregistrata de Liviu Dragnea va tempera asaltul impotriva justitiei? Va deveni liderul PSD mai conciliant cu sistemul? Va incerca sa negocieaze pacea in schimbul salvarii personale, dupa cum insinueaza Victor Ponta? Primele miscari arata contrariul, agresivitatea lui Dragnea a crescut. A anuntat ca nu mai calca la Cotroceni, i-a declarat razboi lui Klaus Iohannis pe care il acuza ca s-a amestecat in jocul polic, se pregateste sa faca in parlament modificari la legile justitiei fara sa mai astepte vreun proiect de la Guvern si le-a transmis din nou serviciilor ca nu va ceda in fata lor. Este de asteptat ca liderul PSD sa dezvolte teoria conspiratiei interne impotriva lui, la care adauga deja si o componenta externa, cu bla bla-urile despre Romania care nu este lasata de forte oculte sa ridice capul fix cand incepe sa creasca economia.

De meciul Tudose – Dragnea profita din plin presedintele Klaus Iohannis. Faptul ca pesedistii se razboiesc la vedere intre ei desi PSD si ALDE dispun de o majoritate confortabila in Parlament reprezinta o nesperata sansa de a capitaliza politic. Opozitia este atat de slaba incat nu-i ramane decat sa joace de partea premierului Tudose, ceea ce a si facut prin gestul clare de sustinere. In tot cazul, mutarea nu este lipsita de riscuri. O eventuala infrangere a premierului va insemna si infrangerea presedintelui cu tot sistemul de putere din jurul lui. Meciul nu este inca jucat pana la capat iar debarcarea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputatilor nu se va putea intampla mai devreme de cateva luni. Pana atunci, luptele intestine din PSD vor continua.



Citește și:

populare
astăzi

1 Nu, nu este o fantomă ceea ce vedeți, este noul coșmar al Rusiei și Chinei...

2 Adevărul despre poziția misionarului

3 Teorii ale conspirației după inundațiile catastrofale din Spania

4 Foarte interesante amănunte...

5 Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația