Rezultatele la Bac scot la iveală dezastrul din liceele tehnologice

Rezultatele la Bac scot la iveală dezastrul din liceele tehnologice

Examenul de maturitate de anul acesta a pus în evidență un paradox: în timp ce în unele licee tehnologice rata de promovare a Bacalaureatului a fost de aproape 100%, în altele, rata a fost zero.

Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

Absolvenții liceelor tehnologice au avut și anul acesta cea mai mică rată de promovare a Bacalaureatului – 58,1%, dacă ne referim la promoția curentă sau de 28,5%, dacă luăm în calcul promoțiile anterioare, înainte de contestații, arată datele Ministerului Educației. Comparativ, absolvenții liceelor teoretice au avut o rată de promovare de 87,9%, promoția curentă, și 74%, absolvenții liceelor vocaționale. Aceleași date ale Ministerului Educației arată că, în 2004, rata de promovare pentru elevii liceelor tehnologice era de puțin peste 70%.

Câteva exemple: la Liceul tehnologic „Tudor Vladimirescu” din județul Mehedinți, din 29 de candidați, niciunul nu a luat examenul de maturitate, la „Vasile Juncu” din Miniș, Arad, din 36 de elevi, idem, și tot așa la „Ion Ionescu de la Brad” din comuna Horia, Neamț, remarcă expertul în educație Ștefan Vlaston, pe blogul „Adevărul“. Aceasta înseamnă o risipă nepermisă de resurse.

Liceele economice, rezultate bune

Nu lipsesc nici exemplele din Capitală. La Colegiul tehnic mecanic Grivița, din 63 de candidați, au promovat doar 30, la UCECOM „Spiru Haret” au reușit doar 13 candidați, din 44 de înscriși, iar la „Petru Poni” au reușit doar 10 din 102.

Prin comparație, liceele economice, considerate tot tehnologice, au rate mari de promovare a Bacalaureatului. De exemplu, La Școala Comercială „Nicolae Kretzulescu” doar un singur candidat a picat examenul, la Colegiul Economic „A.D. Xenopol” din 233 de candidați doar 22 au picat Bac-ul.

„Păcatul originar” pentru care unele licee tehnologice obțin rezultate dezastruoase an de an la Bacalaureat, explică expertul în educație Ștefan Vlaston, este că admiterea la aceste unități de învățământ se face cu medii de 2, 3 și 4. În aceste condiții, este greu de crezut că în patru ani de liceu ei vor ajunge la un nivel care să le permită susținerea Bacalaureatului .

„Problema este de ce acești elevi au fost trecuți de profesori din clasă în clasă, fără ca ei să aibă cunoștințele minime necesare astfel încât la Bacalaureat ei să pice și să constate că au pierdut timpul degeaba în liceu. Pentru că acele certificate de competențe profesionale nu fac doi bani. Angajatorii nu se uită la ele pentru că nu au nicio acoperire”, punctează Vlaston.

Prag minim de intrare la liceu

Liceele economice, pe de altă parte, mai spune Vlaston, sunt licee foarte bune, chiar dacă sunt încadrate la filiera tehnologică. Doar că „noua lege a educației desființează filiera tehnologică și o face struțo-cămilă, nici școală profesională, nici filieră tehnologică, adică să-i silești pe elevi să facă școală profesională primii trei ani, iar cine poate să învețe în clasa a XII-a ce nu a reușit să învețe în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a la școala profesională, să ajungă la Bac, iar cine nu, nu, e păguboasă. Pentru că nu poți să-ți bați joc de licee cum este Școala Comercială „Nicolae Kretzulescu” și cum sunt multe alte licee tehnologice, dar foarte bune, pentru că ele reprezintă pepiniera pentru economiști și ingineri în țara asta”, atrage atenția Vlaston.

În opinia expertului, ar trebui impus un prag minim de intrare la liceu, iar acesta să fie media 5, iar cele care nu se încadrează să se transforme în școli profesionale. O astfel de măsură a fost avansată și de fostul ministru Cîmpeanu, dar nu s-a bucurat de popularitate pentru că foarte mulți profesori de la liceele tehnologice și-ar fi pierdut catedrele.

În Germania, filiera teoretică se desparte de cea profesională încă din clasa a V-a. Elevii care nu urmeză filiera teoretică merg la școlile profesionale, iar aceștia formează majoritatea. La noi însă, liceul este obligatoriu pentru toți. „Bine că nu au hotărât ca și facultatea să fie obligatorie pentru toți”, observă expertul.

Jumătate din elevii de la țară se pierd pe drum

Doar 42,3% dintre elevii înscrişi în clasa I acum 12 ani au reuşit să promoveze examentul de Bacalaureat în 2023, potrivit datelor World Vision România. Conform aceleiași surse, în mediul rural, situaţia este mult mai gravă: doar 27,7% au promovat Bacalaureatul, dintre cei înscrişi în 2011 la şcoală. Totodată, rata de promovare în rural a fost de 64,8% dintre elevii înscriși, în timp ce rata la nivel național a fost de 72,8%. La nivel național, doar nouă copii din mediul rural au obţinut media 10, comparativ cu 45 de copii din mediul urban.

Ceremonie specială la Cotroceni pentru Legile Educației

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, Legile Educaţiei, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni. La eveniment au participat miniştri, parlamentari, precum și reprezentanți ai sistemului de învățământ.

Acesta a declarat că Legile Educaţiei oferă „un cadru solid“, pe care se poate construi un sistem de învăţământ pregătit pentru „încercările vremii“, însă cele două acte normative nu vor rezolva problemele „acute“ ale sistemului educaţional dacă nu vor fi puse în aplicare.

Conform noilor legi, grupa mică din învăţământul preşcolar devine obligatorie începând cu anul şcolar 2030-2031; admiterea la liceu şi Evaluarea Naţională organizată la finalul clasei a VIII-a se vor desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi înscrişi în clasa a V-a în anul şcolar 2023-2024; examenul de Bacalaureat se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi înscrişi în clasa a IX-a în anul şcolar 2025-2026. De asemenea, se reintroduce în lege exmatricularea. Potrivit actului normativ, Ministerul Educaţiei aprobă depăşirea cu peste doi elevi a efectivului maxim de copii dintr-o grupă, clase simultane se pot organiza în şcolile izolate geografic sau în care efectivele sunt mai mici decât cele prevăzute de lege şi în care nu există posibilitatea asigurării transportului şcolar, dar clasa a VIII-a este separată, indiferent de numărul de elevi.

Legea mai stabileşte că studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a Il-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!