Rezultate preliminare ale alegerilor din Găgăuzia. Va fi organizat turul secund între doi candidați proruși
În turul al II-lea al alegerilor pentru funcția de bașcan din Găgăuzia se vor lupta Evghenia Guțul (susținută de partidul prorus Șor) și Grigori Uzun (independent susținut de Partidul Socialiștilor), potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale.
În turul II al alegerilor pentru funcția de bașcan se vor lupta doi candidați proruși. FOTO: Arhivă
Evghenia Guțul, candidata formațiunii Șor care organizează protestele antiguvernamentale de la Chișinău, a obținut 14.890 de voturi, adică 26,5 %. Guțul nu a fost activă în viața politică a regiunii, iar în timpul campaniei electorale a avut susținere rusă. Pentru candidata formațiunii Șor au făcut propagandă electorală și cunoscuți artiști din Rusia, între care Nikolai Baskov sau Filip Kirkorov.
Pe locul doi s-a clasat Grigori Uzun, pentru care au votat 14.849 de oameni (26,4 %). Acesta este ex-deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, dar și al Legislativului, care s-a înscris în calitate de independent, dar are susținerea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Despre se spune că ar avea afaceri în Rusia, potrivit presei de investigație, și de-a lungul anilor a fost implicat în mai multe scandaluri, inclusiv a fost cercetat penal pentru huliganism şi cauzarea leziunilor corporale medii.
Clasamentul în baza datelor preliminare
Pentru celelalte șase persoane și-au dat votul un număr mai mic de zece mii, arată cifrele preliminare prezentate de autorități.
- Evghenia Guțul- 14 890 de voturi;
- Grigori Uzun- 14.849 de voturi;
- Victor Petrov - 9 132 de voturi;
- Dmitri Croitor- 5 825 de voturi;
- Nikolai Dudoglo- 5059 de voturi;
- Serghei Cimpoeș- 3231 de voturi;
- Mihail Formuzal - 1969 de voturi;
- Serghei Cernev- 1301 de voturi;
În data de 30 aprilie, aproape 92.600 de cetățeni din Găgăuzia au fost așteptați la urnele de vot ca să-și aleagă bașcanul pentru următorii 4 ani. Potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale din regiune, peste 57.000 de alegători au votat, adică în jur de 58 % din cei înscriși pe liste, astfel scrutinul este valabil, dar pentru că niciunul din pretendenți la această funcție nu a înregistrat mai mult de 50 % urmează să fie organizat turul al II-lea.
Pretendenții la funcția de bașcan, agenți ruși?
Cu câteva zile înainte de scrutin, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia de amestec în afacerile interne ale ţării sale, susținând că mulţi dintre cei care râvnesc la fotoliul de guvernator al regiunii ar fi agenţi ruşi. Declarația a fost făcută după ce Poliția de Frontieră a interzis intrarea în țară a liderului Tatarstanului, Rustam Minnikhanov, care alături de alți reprezentanți ai Kremlinului, se îndrepta spre Găgăuzia pentru a susține unul din candidați.
„Vedem o interferenţă deschisă, el se îndrepta spre Găgăuzia pentru a sprijini unul dintre candidaţii în alegeri. Din păcate, numeroşi candidaţi de acolo sunt agenţi ai Rusiei şi nu politicieni care vor să lucreze pentru binele poporului găgăuz”, a spus Maia Sandu.
Potrivit Deutsche Welle, UTA Găgăuzia din sudul Republicii Moldova este percepută ca un „butoi cu pulbere” gata să explodeze la ordinul Kremlinului, fiind ca și o cameră a țării cu geamurile spre Rusia.
Deși activează în câmpul constituțional al Republicii Moldova, în baza legii din 1994 cu privire la statutul special al Autonomiei Găgăuze, regiunea are propriul guvernator, propriul Parlament, adică Adunarea Populară și propriul Executiv. Nu transferă nici un ban din impozitele și taxele locale la bugetul central al țării, dar primește transferuri de la Guvern la fel ca oricare altă unitate teritorial-administrativă.
UTA Găgăuzia, cu o suprafață de 1.830 de kilometri pătrați, este împărțită în raioanele Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești.
Sursa: adevarul.ro