Rezultate finale la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă. Rata de promovare crește peste 30%, după contestații

Rezultate finale la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă. Rata de promovare crește peste 30%, după contestații

Rata finală de promovare - toate promoțiile -, înregistrată în a doua sesiune a examenului național de Bacalaureat 2023 - după soluționarea contestațiilor -, este 32,5%. În ansamblu, se constată o majorare de 2,7% față de rezultatele inițiale (29,8%).

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Au promovat examenul 9.284 de candidați (cu 780 mai mulți, față de prima afișare a rezultatelor), potrivit datelor Ministerului Educației.

Dintre aceștia, 6.656 de candidați (rată de reușită: 34%, +2,8% în raport cu prima afișare) aparțin promoției curente, iar 2.628 de candidați provin din promoțiile anterioare (rată de reușită: 29,2%, + 2,4% în raport cu prima afișare)

Au fost depuse 12.031 de contestații, defalcate astfel: proba E)a) - 4.022, proba E)b) - 88, proba E)c) - 3.575 și proba E)d) - 4.346. Pentru 3.874 de lucrări, notele au fost modificate (prin creștere/descreștere).

Rezultatele finale (după soluționarea contestaţiilor) au fost afișate astăzi, 29 august, ora 12:00, în centrele de examen şi pe pagina web dedicată , asigurându-se anonimizarea datelor personale ale candidaților, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor - GDPR).

Nota minimă de promovare a fiecărei probe scrise este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase). Rata de promovare este calculată din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi.

Începând cu această sesiune a examenului național de bacalaureat, Ministerul Educației a generalizat evaluarea digitalizată a lucrărilor, proces care a oferit o serie de beneficii semnificative comparativ cu formatul clasic de evaluare:

  • au fost eliminate costurile pentru transportul lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării, implicit birocrația aferentă (borderourile individuale de notare, precum și cele finale au fost generate automat, odată cu finalizarea evaluării);
  • a fost redus substanțial timpul de lucru destinat evaluării ;
  • lucrărille pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali a fost mai mare de un punct au fost transmise, în mod automat și aleatoriu, către alți doi evaluatori;
  • a fost diminuat riscul erorii umane în privința calculului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator în vederea afișării rezultatelor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri