Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Dreapta din Spania câştigă alegerile, o lovitură dată premierului socialist

Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Dreapta din Spania câştigă alegerile, o lovitură dată premierului socialist

Partidul Popular (PP), de centru-dreapta din Spania, a ieşit învingător în alegerile europarlamentare de duminică, obţinând 22 de locuri din cele 61 alocate ţării şi dând o lovitură guvernului condus de socialişti al premierului Pedro Sanchez, relatează Reuters.

pedro sanchez spania png

Socialiştii lui Sanchez, în frunte cu ministrul Energiei, Teresa Ribera, au obţinut 20 de locuri după o campanie în care opoziţia s-a axat pe acuzaţiile de corupţie privată împotriva soţiei premierului şi pe o lege de amnistie pentru liderii catalani pro-independenţă adoptată cu doar o săptămână înainte de alegeri.

După numărarea a 99,7% din voturi, formaţiunea de extremă-dreapta Vox s-a clasat pe locul al treilea, cu şase deputaţi, faţă de patru cât avea în legislatura precedentă.

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte cota de voturi, sprijinul pentru Vox a scăzut la 9,6%, de la 12,4% la alegerile generale din iulie 2023. Partidul de extremă-dreapta se străduieşte să depăşească un plafon de voturi de 14%, ceea ce îl face să fie un caz izolat în comparaţie cu colegii săi din alte ţări ale UE.

Alvise Perez, un influencer de extremă dreapta care candidează împotriva a ceea ce el descrie drept corupţie universală, a reuşit să obţină trei locuri cu o campanie desfăşurată în principal prin intermediul aplicaţiei de mesagerie Telegram.

Dreapta combinată a obţinut aproape 50%, în timp ce stânga a obţinut 43%.

Votul stângii a fost împărţit între Sumar - partenerul secundar al coaliţiei guvernamentale - care a obţinut trei locuri şi Podemos, condus de fostul ministru al egalităţii Irene Montero, care a obţinut două locuri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Bărbat din Cluj, păcălit prin „metoda șmen”. A rămas fără 2.000 de euro după ce un necunoscut l-a abordat pe stradă, în plină zi

5 „Ați vrut agitație? / Iat-o!” Cum au complotat ofițeri FSB ca să semene discordie în Statele Unite