REZIDENŢIAT 2014 amânat pentru 23 noiembrie, din cauza alegerilor
"Ministerul Sănătăţii a decis decalarea cu o săptămână a datei de organizare a concursului de intrare în Rezidenţiat având în vedere faptul că în data de 16 noiembrie a.c. sunt organizate şi alegerile electorale", se arată într-un comunicat al MS.
Decizia a fost luată în urma întâlnirii pe care ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a avut-o joi cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie.
"Am discutat astăzi cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie detalii privind metodologia de concurs, calendarul de concurs, numărul de locuri şi posturi. Am decis împreună şi necesitatea decalării datei de concurs. Am fost nevoiţi să luăm această măsură având în vedere că la acea dată sunt organizate şi alegerile electorale şi am primit mai multe sesizări din partea instituţiilor publice responsabile cu paza concursului pentru stabilirea unei alte zile. Am cerut rectorilor un punct de vedere în acest sens, pentru că îmi doresc ca decizia luată să nu afecteze şi să creeze disconfort în rândul tinerilor medici sau a profesorilor acestora", a declarat Nicolae Bănicioiu, citat în comunicat.
Reguli similare în 2014
Bibliografia şi tematica de concurs vor rămâne aceleaşi ca în anii trecuţi, au mai spus reprezentanţii ministerului.
La fel ca anul trecut, concursul se va desfăşura, descentralizat, în şase centre universitare, Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara şi Craiova, pentru toate domeniile, respectiv medicină, medicină dentară şi farmacie, pe baza tematicilor anunţate.
Test grilă, timp de lucru 4 ore
Concursul va fi sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore. Punctajul minim de promovare reprezintă 60 la sută din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Punctajul minim de promovare va fi calculat la nivelul fiecărui centru universitar în care se organizează concursul.
Ocuparea locurilor sau posturilor în specialitate se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor sau posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.
Lucrările vor fi corectate în prezenţa candidaţilor. Eventualele contestaţii privind răspunsurile corecte vor putea fi depuse de candidaţi în termen de 24 de ore din momentul transmiterii grilelor în sălile de concurs. Contestaţiile se vor depune la sediul comisiei locale de concurs, iar răspunsurile vor fi afişate în termen de 48 de ore.
La rezidenţiatul din 2013 au fost înscrişi, la nivel naţional, 5.102 de absolvenţi, care au concurat pentru 3.879 de locuri şi posturi. Iar în 2012, la concursul de rezidenţiat au fost oferite 3.778 de locuri şi posturi, pentru care au concurat peste 5.300 de absolvenţi, potrivit Mediafax.
Sursa: adevarul.ro