Rezervele valutare ale Chinei au scăzut cu 93,9 miliarde de dolari, în august

Rezervele valutare ale Chinei au scăzut cu 93,9 miliarde de dolari, în august

Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au înregistrat o scădere record cu 93,9 miliarde de dolari în luna august, în urma intervențiilor agresive ale Beijingului pentru a împiedica deprecierea yuanului și stabilizarea piețelor financiare, transmite Reuters.

Datele publicate luni de Banca Poporului din China (PBOC) arată că rezervele valutare ale țării au scăzut luna trecută cu 93,9 miliarde de dolari, până la 3.557 miliarde de dolari, comparativ cu 3.650 miliarde de dolari la finele lunii iulie. Chiar dacă sunt în continuare cele mai mari din lume, rezervele valutare ale Chinei s-au redus constant după vârful de 3.990 miliarde de dolari atins în luna iunie 2014, în condițiile în care acumularea îngrijorărilor cu privire la încetinirea celei de-a doua economii a lumii a determinat din ce în ce mai multe companii și investitori să scoată bani din China.

'Intervențiile frecvente vor diminua rapid rezervele valutare și vor înăspri condițiile de lichiditate de pe piață', a declarat Zhou Hao, economist șef la Commerzbank în Singapore.

Un semn pozitiv este că recurgerea la rezervele valutare nu a fost atât de mare pe cât se așteptau unii comentatori care estimau că rezervele valutare ale Chinei s-au diminuat cu până la 200 de miliarde de dolari într-o singură lună. Chiar și așa economiștii cred că reducerea rezervelor a fost, probabil, ușor mai mare decât cifra oficială de 94 de miliarde de dolari având în vedere impactul pozitiv al evoluției cursului de schimb al dolarului în raport cu alte valute. Cea mai mare parte a rezervelor valutare ale Chinei sunt în obligațiuni emise de Trezoreria SUA.

Scăderea rapidă a rezervelor valutare ale Chinei a venit ca urmare a deciziei surprinzătoare a autorităților de la Beijing, care în data de 11 august au devalorizat cu aproape 2% cursul de schimb al yuanului. În replică investitorii au vândut masiv yuani, de temă că vor urma și alte devalorizări, iar Banca Centrală a Chinei a fost nevoită să vândă dolari din rezervele sale pentru a evita ca yuanul să se deprecieze și mai mult în raport cu moneda americană.

În prezent, oficialii chinezi sunt hotărâți să demonstreze că piețele lor financiare au revenit la normal după devalorizarea yuanului și evoluțiile volatile de pe piețele bursiere chineze care au provocat turbulențe în întreaga lume. Guvernatorul PBOC, Zhou Xiaochuan, a spus miniștrilor de Finanțe și guvernatorilor băncilor centrale din G20, reuniți zilele trecute la Ankara, că piața financiară chineză a ajuns la finalul fazei de corecție, după o creștere accelerată a prețului acțiunilor în prima jumătate a anului. În pofida acestor comentarii, piețele bursiere chineze au închis luni în scădere, după un week-end prelungit.

De asemenea, luni, autoritățile chineze au revizuit în jos estimările privind creșterea economică înregistrată în 2014, precizând că a doua economie a lumii a înregistrat anul trecut un avans de 7,3% în loc de 7,4% cât s-a anunțat anterior. În acest an economia chineză se îndreaptă spre cea mai mică creștere din ultimii 25 de ani și mulți analiști cred că ar putea chiar rata ținta oficială de creștere de 7%. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”