Rezervele Internaționale ale României, adică Rezerva valutară plus cea de aur, s-au redus în septembrie
Rezervele Internaționale ale României, adică Rezerva valutară plus cea de aur, s-au redus în septembrie cu peste jumătate de miliard de euro, pe de-o parte din cauza scăderii ușoare a valorii aurului pe pieţe, iar pe de altă parte pentru că intrările la valută au fost mai mici.
Reporter: Iulian Olescu – La finalul lunii care tocmai s-a încheiat, Rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de peste 41,2 miliarde de euro, adică mai mici cu aproximativ 400 de milioane față de valoarea înregistrată la 31 august 2021. Conform datelor băncii centrale, în septembrie au avut loc ieșiri de valută de aproape 1,18 miliarde și intrări de aproximativ 780 de milioane de euro. Analistul economic, Constantin Rudnițchi, spune că cel mai probabil o bună parte din această diferență de 400 de milioane a fost utilizată de BNR pe piața valutară pentru a tempera creșterea cursului euro, în raport cu leul.
Constantin Rudnițchi: Avem o scădere a rezervelor valutare, fără ca Banca Națională să precizeze că s-a făcut o plată în contul unui împrumut, ceea ce înseamnă în principiu că o bună parte din acești bani au fost duși de Banca Națională către zona aceasta de piață valutară. Asta înseamnă că tot în principiu, toate aceste sume au fost folosite de Banca Națională pentru a apăra un curs de schimb.
E firesc să se întâmple acest lucru pentru că trăim momente complicate în economie. Aici mă refer la această inflație care a explodat, mă refer la prețul materiilor prime energetice și atunci cursul de schimb trebuie să fie o ancoră de stabilitate evident, pentru că dacă pe lângă creșterea prețurilor materiilor prime energetice am avea și o devalorizare a leului, ar însemna că avem o creștere a prețurilor de import, ceea ce sigur că ar duce inflația și mai sus. Cred că acesta este cel mai important lucru pe care îl vedem în nivelul rezervelor internaționale pentru că în rest sigur că rezervele rămân la un nivel ridicat, la o nivel stabil pentru România.
Reporter: Rezerva de aur s-a menţinut la 103,6 tone, valoarea acesteia situându-se la aproape 5 miliarde de euro, ceea ce face ca Rezervele internaționale ale României, valute plus aur, să fie, la finele lunii septembrie, de aproape 46,2 miliarde de euro, un nivel care dă încredere – spune Constantin Rudniţchi, mai ales în condițiile în care investitorii văd că banca centrală este dispusă să cheltuiască din această rezervă pentru a apăra leul, nu împotriva unei evoluții firești dată de piață, ci pentru a tempera o depreciere care ar putea accentua creșterile de prețuri./lalexandrescu/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 octombrie
Sursa: rador.ro