Rezervările noi pe destinaţii externe înregistrează o scădere din cauza coronavirusului; turismul intern nu este afectat (turoperator)

Rezervările noi pe destinaţii externe înregistrează o scădere din cauza coronavirusului; turismul intern nu este afectat (turoperator)

Rezervările noi pe destinaţii externe înregistrează o scădere în această perioadă din cauza epidemiei de coronavirus, iar procentul anulărilor de vacanţe mai ales în zonele cele mai afectate de boală se ridică la circa 10% din total rezervări, relevă datele unui turoperator.

"Există anulări short term pentru zonele afectate mai rău (Italia, China), dar în rest avem de-a face mai degrabă cu o scădere a rezervărilor noi care are la bază reţinerea oamenilor faţă de viitoarea evoluţie a fenomenului. Dar procentul anulărilor este mic în acest moment, de circa 10%. O parte din ele se înscriu în anulările normale în această perioadă, datorate trecerii pragului de early booking, ele fiind anulări fără penalizări", spune şeful Eurolines Group, Dragoş Anastasiu.

În opinia sa, industria turismului şi transportului va avea serios de suferit la nivel mondial dacă tema coronavirusului nu se va stinge în următoarea perioadă, iar impactul pentru turismul autohton se va vedea doar pentru că vor veni mai puţini străini în ţară. În schimb, turismul intern va câştiga prin atragerea celor care în mod normal ar fi mers în străinătate.

"Eu cred că peste două-trei săptămâni tema coronavirusului se va stinge şi asta pe drept cuvânt (nu este o boala cu letalitate mai mare decât virusul gripal normal, oamenii tineri şi/ sau sănătoşi infectaţi sunt fie asimtomatici, fie au o evoluţie uşoară, dacă nu eşti din China şi nu ai peste 70 de ani practic nu ai nicio şansă să mori din cauza coronavirus-ului). Dacă totuşi va continua, industria turismului şi a transportului va avea serios de suferit la nivel mondial. Turismul autohton va suferi pentru că vor veni mai puţini străini în ţară. În schimb, s-ar putea să câştige atrăgând turişti care s-ar fi dus în mod normal în străinătate. Prin urmare, nu am mari îngrijorări faţă de turismul românesc în acest an", susţine Anastasiu.

În ceea ce priveşte creşterea rezervărilor pentru vacanţele interne pe fondul evoluţiei coronavirusului, acesta consideră că este prea devreme pentru a estima ce se va întâmpla. "Deocamdată oamenii au reţineri în a face planuri concrete de vacanţă, dar cred că în maximum două săptămâni lucrurile se vor tranşa. Dacă isteria legată de coronavirus va persista atunci destinaţiile interne vor fi ultimele afectate, dar vor fi, moment în care vor exista reduceri de tip last-minute. Pentru turiştii străini, Delta Dunării şi Transilvania, dar şi Capitala sunt cele mai atractive zone, în timp ce la români pe primul loc se află Litoralul Românesc, dar Delta Dunării şi destinaţiile balneo sunt în creştere vizibilă, cu circa 15%", precizează şeful Eurolines Group.

În prezent, hotelurile şi pensiunile din Delta Dunării sunt rezervate aproape integral de Paşte şi 1 Mai, zilnic existând rezervări în Deltă pentru lunile aprilie şi mai şi chiar pentru sezonul estival, susţin reprezentanţii unui resort din Sfântu Gheorghe, deţinut de omul de afaceri Dragoş Anastasiu.

"Din datele noastre şi din discuţiile cu colegii din Deltă, majoritatea hotelurilor, precum şi pensiunile vor fi pline atât de Paşte, cât şi de 1 Mai", a declarat Liliana Şmira, directorul general al Green Village care spune că la hotelul pe care îl conduce, nu mai există niciun loc liber din cele 180, nici pe perioada sărbătorilor pascale şi nici în minivacanţa de 1 Mai.

Rezervările pentru vacanţele de Paşte şi 1 Mai în Deltă au început să se facă încă din noiembrie anul trecut, iar în cazul Green Village ultimele camere disponibile au fost cumpărate zilele trecute.

"În contextul în care unele companii aeriene anulează curse pe destinaţii externe pentru că turiştii şi-au anulat rezervările de teama coronavirusului, românii se simt în siguranţă în Deltă, unde nu doar că nu am avut anulări de vacanţe, dar zilnic se fac rezervări pentru lunile aprilie şi mai şi chiar şi pentru vară. Sunt turişti din toată ţara atraşi de tarifele mici din aprilie şi mai, când pot pescui în Deltă, pot observa păsările care se întorc în ţară (berze, pelicani, etc.), se pot plimba pe malul mării şi pot face excursii cu barca în zonă", a explicat Liliana Şmira.

De exemplu, în luna aprilie, o noapte de cazare la aceste resort costă de la 50 de euro/cameră dublă, cu mic dejun inclus. Resortul Green Village 4* din localitatea Sfântu Gheorghe din Delta Dunării are 180 de locuri în 90 de camere duble, apartamente cu 2 şi 3 dormitoare şi penthouse-uri cu vedere la lacurile şi canalele Dunării. 2020 este cel de-al şaselea an de funcţionare al Green Village 4* Resort de la preluarea sa de către Eurolines Group, fiind şi prima investiţie în hotelărie a grupului condus de Dragoş Anastasiu. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!