Revoluție în tratamentul cancerului: imunoterapia devine mai sigură și mai eficientă

Revoluție în tratamentul cancerului: imunoterapia devine mai sigură și mai eficientă

Cercetătorii de la Virginia Tech au descoperit o metodă inovatoare în lupta împotriva cancerului: activarea celulelor imunitare pentru a ataca celulele canceroase, folosind citokinele. Această abordare promite să ofere un tratament mai precis și mai eficient, fără efecte secundare majore.

Tratament inovator împotriva afecțiunilor oncologice - Foto Arhivă

Tratament inovator împotriva afecțiunilor oncologice - Foto Arhivă

Cancerul a fost responsabil pentru peste 600.000 de decese în SUA anul trecut, conform Societății Americane de Cancer. În căutarea unor tratamente mai eficiente, cercetătorii de la Virginia Tech au dezvoltat o nouă metodă bazată pe imunoterapie, care valorifică sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva celulelor canceroase, potrivit 360Medical.

Echipa de la Virginia Tech a prezentat în revista Science Advances o nouă abordare terapeutică care implică activarea și reprogramarea celulelor imunitare pentru a ataca și distruge celulele canceroase, folosind proteina citokină. Această proteină mică acționează ca un mesager biochimic între celulele imunitare, coordonându-le răspunsul.

Citokinele sunt puternice și foarte eficiente în stimularea celulelor imunitare pentru a elimina celulele canceroase. Problema este că sunt atât de puternice încât, dacă umblă liber prin organism, vor activa fiecare celulă imunitară pe care o întâlnesc, ceea ce poate provoca un răspuns imunitar hiperactiv și efecte secundare potențial fatale”, afirmă Rong Tong, specialist în domeniul ingineriei chimice, într-un comunicat al universității.

Echipa a inventat o nouă modalitate de utilizare a proteinelor citokine în terapia imunologică. În contrast cu metodele anterioare, această abordare direcționează citokinele către interiorul tumorilor timp de săptămâni, păstrându-le structura și eficacitatea.

Chimioterapia nu diferențiază între celulele sănătoase și cele canceroase, cauzând efecte secundare precum căderea părului și oboseală. Stimularea sistemului imunitar pentru a lupta împotriva tumorilor este o alternativă promițătoare, însă excesul de citokine poate activa în mod necontrolat și celulele sănătoase, generând efecte secundare grave.

Oamenii de știință au stabilit cu ceva timp în urmă că citokinele pot fi folosite pentru a activa și a lupta împotriva tumorilor, dar nu știau cum să le localizeze în interiorul tumorii, fără a expune la toxicitate restul corpului”, explică Tong.

O nouă strategie

Echipa de cercetare a căutat un echilibru între eliminarea celulelor canceroase și protejarea celulelor sănătoase. Au creat particule specializate pentru a direcționa medicamentul către ținta dorită, astfel încât să rămână în mediul tumoral după injectare.

Dimensiunea particulelor joacă un rol important în administrarea controlată a medicamentelor, asigurând o prezență prelungită a medicamentului și o eficacitate terapeutică susținută”, explică Rong Tong.

Echipa a creat o strategie nouă pentru livrarea eficientă a medicamentelor:

  • Ancorarea citokinelor pe microparticulele noi pentru a limita daunele asupra celulelor sănătoase.
  • Utilizarea citokinelor ancorate pentru a activa sistemul imunitar și a recruta celulele imunitare pentru a ataca celulele canceroase.

Strategia noastră nu numai că minimizează daunele induse de citokine asupra celulelor sănătoase, dar prelungește și retenția citokinelor în interiorul tumorii”, spune expertul. Astfel, strategia facilitează recrutarea celulelor imune pentru a ataca tumorile.

Pasul următor este combinarea noii terapii cu citokine localizate cu anticorpii de blocare a punctelor de control imunitare, aprobate de FDA, pentru a reactiva celulele imunitare și a le permite să lupte împotriva celulelor canceroase.

Atunci când există o tumoră în corp, celulele imunitare ale organismului sunt dezactivate de către celulele canceroase”, explică Tong.

Anticorpii deblochează răspunsul imunitar, citokinele îl amplifică. Împreună, stimulează sistemul imunitar pentru a ataca cancerul. Această combinație a eliminat eficient multe tumori, spun cercetătorii.

Revoluție în tratarea cancerului

Echipa speră ca noul tratament să conducă la terapii împotriva cancerului mai puțin agresive pentru celulele sănătoase. Metoda de ancorare a citokinelor poate fi aplicată și pentru alte medicamente imunostimulatoare. Cercetătorii caută în continuare tratamente mai eficiente împotriva cancerului.

Până acum, majoritatea medicamentelor folosite pentru a stimula sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului nu au avut succes semnificativ.

Scopul nostru este de a crea soluții noi care să le permită cercetătorilor să testeze aceste medicamente cu terapii deja existente și aprobate, oferind atât o siguranță, cât și o eficacitate sporită”, menționează specialist în domeniul ingineriei chimice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 De citit...

5 S-a deschis Cutia Pandorei? / Rusia amenință cu arme pe care nu le-a folosit încă dacă Ucraina o atacă cu ATACMS