Revoluția votului. Alianța USR/PLUS, marele câștigător indiferent de clasamentul final. Dragnea și Tăriceanu, scoși din cursă. Se reconfigurează jocul politic

Revoluția votului. Alianța USR/PLUS, marele câștigător indiferent de clasamentul final. Dragnea și Tăriceanu, scoși din cursă. Se reconfigurează jocul politic

Revoluția votului. Alianța USR/PLUS, marele câștigător indiferent de clasamentul final. Dragnea și Tăriceanu, scoși din cursă. Se reconfigurează jocul politic

 Marele câștigător al alegerilor eurparlamentare din 2019 este Alianța USR PLUS, formată dintr-un partid care abia a intrat în Parlament în urmă cu doi ani și altul care n-a reușit să se înregistreze decât în urmă cu câteva luni. Mai important, scorul mare, încă nu e clar dacă puțin sub sau puțin peste cele două mari partide tradiționale, PSD și PNL, l-a obținut fără o structură de primari în teritoriu și cu discurs asumat anticorupție, pro-occidental și reformist. Creșterea rapidă a partidului indică o schimbare majoră în structura electoratului, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Un alt mare câștigător este președintele Klaus Iohannis. Referendumul pe tema justiției a trecut fără emoții, fiind validat cu o prezență de peste 40%. Victoria este cu atât mai importantă cu cât referendumul pe tema familiei tradiționale inițiat de Dragnea și PSD, puternic susținut de BOR și alte culte, n-a trecut în două zile și a strâns o prezență de 20%, la jumătate de cea pentru justiție. Este o gură de aer pentru tot sitemul de jusitiție aflat sub asalt continuu în ultimii doi ani.

Dacian Cioloș și Dan Barna au devenit și ei lideri validați prin vot pentru prima oară, iar liderului PLUS i se deschide calea spre prezidențiale. Și încă ceva: rezultatul Alianței îngroapă pentru moment orice eventuală dispută internă, tensiune mocnită sau latentă între cele două formațiuni.

La PNL s-a validat ca om politic Rareș Bogdan. Fostul realizator de la Realitatea TV a adus un aer proaspăt în partid, cu discursul său mobilizator, cu accente naționaliste și radical anti-PSD. A mai reușit  performanța de a fi acceptat rapid de electorat iar cele câteva procente în plus obținute de liberali se datorează și prestației lui. PNL a câștigat pe ansamblu un scor bun, dar este la un pas de a pierde statutul de cel mai mare partid de opoziție. Încă nu știm dacă nu cumva l-a pierdut deja. Liberalii au mare nevoie de sânge proaspăt și de un nou discurs dacă vor să supraviețuiască pe termen lung.

Dar de departe cel mai mare câștigător sunt alegătorii, în special românii din diaspora. Mobilizarea exemplară din țară, îndârjirea cu care au stat la cozi ore în șir la ambasadele României din străinătate, au salvat din nou imaginea României în afară. Ei au arătat din nou Europei că România nu este nici Ungaria lui Orban, nici Turcia lui Erdogan, că doar un accident democratic a făcut ca la putere să ajungă vremelnic un grup de infractori. Coaliția PSD – ALDE a reușit să-i umilească chiar și în ziua votului, dar revanșa alegătorilor a fost pe măsură. Să nu-i uităm pe protestatarii care timp de doi ani și jumătate au trezit și întreținut conștiința civică.

Marii perdanți sunt în mod clar Liviu Dragnea, PSD și toate acțiunile lor anti-justiție, anti-UE, anti-economie de piață, anti-occidentale, naționaliste, suveraniste, plus contraselecția practicată la vârful partidului și la guvernare. Este cea mai mare cădere pe care o înregistrează un partid care, deși mărește salarii, crește cheltuielile sociale, promite suvenții majorate către largi categorii sociale, pierde în doar doi ani  20 de procente, aproape jumătate din scorul obținut la parlamentarele din 2016. Guvernul Dăncilă are de acum zilele numărate, iar dacă ar fi să-l credem pe Oprișan, Dragnea este istorie.

Scos din circuit este și ALDE, iar Dragnea și-a bătut probabil joc de Călin Popescu Tăriceanu când a spus că ar putea fi candidat la prezidențiale din partea coaliției la concurență cu Gabriela Firea. Exitpoll-ul de la ora 23 arată că că ALDE ratează intrarea în Parlamentul European. Cum ar mai putea candida Tăriceanu la prezidențiale din poziția de loser? Liderul ALDE achită factura complicității cu PSD, chiar dacă în ultimele luni a încercat să ia distanță de partenerul de guvernare.

A pierdut răsunător încă o dată tot aparatul mediatic de ventilat minciuni și manipulări, în special Antena 3, devenită organul oficial de propagandă a lui Liviu Dragnea și PSD. Postul lui Voiculescu a fost cointeresat în alegeri prin cei trei candidați promovați de Dragnea pe lista partidului, în frunte cu Carmen Avram, soția lui Adrian Ursu, cel care conduce editorial postul tv. Ineficiente s-au dovedit milioanele de euro pompate în consultanții israelieni, în diverse site-uri, analiști și comentatori puși să ridice ode seară de seară marelui partid și să-i prevadă o mare victorie la alegeri.

Mult mai eficienți decât ei s-au dovedit vloggerii noii generații, rețelele sociale, FB, adică tot ceea ce schimbă din temelii comunicarea în ziua de azi și fața politicii românești.

PS La ora publicării acestui articol, nu este clar dacă partidele mici, PMP, UDMR, Pro România intră în categoria câștigători sau perdanți.


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane