Revoluția fiscală 2018 anunțată de Guvern

Revoluția fiscală 2018 anunțată de Guvern

Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a prezentat în ședința de Guvern de joi principalele modificări care vor fi operate în Codul fiscal, astfel încât să fie aplicate de la 1 ianuarie 2018. Este vorba de scăderea impozitelor pentru salariați și pensionari, dar și de introducerea unui impozit pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifră de afaceri de până la 1 milion de euro. Mișa a anunțat și unele măsuri special pentru multinaționale, anunță  Digi24.ro .

Principalele măsuri:

- Scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe veniturile salariale, veniturile din activități independente, pe pensii (sumele care depășesc 2.000 de lei/lună), pe veniturile din chirii, dobânzi și activități agricole.

- Creșterea cu 60% a deducerilor personale pentru românii cu salarii mici. Pentru cei cu salariul minim pe economie, suma scutită de impozit va crește de la 300 de lei la 510 lei. Pentru cei care au copii sau alte persoane în întreținere, se mai adaugă o sumă de 160 de lei (față de 100 de lei, cât este în prezent) pentru fiecare copil/persoană în întreținere.

- Reducerea contribuțiilor sociale și trecerea acestora în sarcina angajaților. Contribuțiile scad cu două puncte procentuale: de la 39,25%, cât sunt astăzi, vor ajunge la 37,25%. Din acestea, 2,25% vor fi plătite de angajator (pentru a acoperi riscurile de șomaj, concedii medicale, creanțe salariale) și se va numi „contribuție asigurătoare pentru muncă). Restul, de 35%, va fi în sarcina angajatului.

- Reducerea contribuțiilor pentru condițiile deosebite sau speciale de muncă. Pentru condiții deosebite de muncă, CAS va scădea la 31,3% la 29%. Pentru condiții speciale de muncă, CAS va scădea de la 36,3% la 33%.

- Reducerea contribuțiilor pentru cei care obțin venituri din activități independente. Românii care desfășoară activități independente (medici, avocați, notari, jurnaliști, scriitori, artiști, etc.) nu vor mai plăti contribuții sociale raportate la sumele obținute, ci la nivelul salariului minim pe economie.

- Impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifră de afaceri de sub 1 milion de euro (în prezent, acestea plătesc impozit de 16% pe profitul obținut).

Pentru multinaționale: impozit pentru sumele transferate în afara țării

Totodată, șeful MF a anunțat că se iau măsuri astfel încât „multinaționalele care evitau plata taxelor în România” să nu mai poată face acest lucru.

„Se va acorda deducerea limitată a dobânzilor, se va introduce un impozit pentru sumele transferate în afara țării de multinaționale, în încercarea de a-și reduce baza de impozitare, vor fi împiedicate transferurile unor grupe de firme către filialele lor din paradisurile fiscale și, de asemenea, nu vor mai fi oferite beneficii fiscale obținute prin aranjamente abuzive între firme”, a mai anunțat Ionuț Mișa.

Măsuri pentru combaterea evaziunii

Agenții economici nu vor mai putea fi cercetați penal în cazul unei fraude „pe lanțul de TVA” decât dacă există probe materiale că respectivul agent economic a intrat în contact cu firmele evazioniste. „În prezent, punerea sub urmărire se făcea pe baza unei simple suspiciuni”, a explicat ministrul Ionuț Mișa.

O altă măsură de combatere a evaziunii fiscale: confiscarea mijloacelor de transport (mașină, camion, avion, vapor, tren) utilizate de către cei care fac evaziune cu bunuri accizabile. Confiscarea mijloacelor de transport va fi o măsură suplimentară confiscării mărfurilor.

Cine sunt beneficiarii măsurilor anunțate

Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a făcut și un inventar al beneficiarilor măsurilor pe care Guvernul vrea să le implementeze de la 1 ianuarie 2018:

- 4,85 milioane de salariați

- 10 milioane de români care au depozite bancare

- peste 250.000 de pensionari care au pensii de peste 2.000 de lei/lună

- peste 500.000 de români cu venituri din activități independente sau din drepturi de autor

- 450.000 de firme care au o cifră de afaceri de sub 1 milion de euro

Ce se intampla cu salariul minim si contributiile la asigurari sociale

"Va propunem o hotarare de guvern in prima citire prin care salariul minim brut pe tara sa creasca la 1.900 de lei,. de la 1 ian 2018 astfel incat salariile romanilor sa nu fie afectate de reintoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferenta salariului prevazut in programul de guvernare care era de 1.550 lei de la 1 ianuarie 2018", a spus Olguta Vasilescu, in deschiderea sedintei de guvern.

Aceasta a prezentat si un proiect de ordonanta de urgenta prin care indemnizatia minima de crestere a copilului creste la 1.250 lei fata de 1.233 lei in prezent, de la 1 ianuarie 2018.

In acest scop, indemnizatia de crestere a copilului nu va mai fi raportata pe viitor la salariul minim ci la indicele social de referinta, care este azi 500 de lei, iar indemnizatia minima va fi de doua ori si jumatate ISR, a precizat Lia Olguta Vasilescu.

Introducerea venitului minim de incluziune se amana cu un an, pana la 1 aprilie 20419 din "motive tehnice", in conditiile in care programul informatic nu este pregatit, dar si la solicitarile primarilor, a precizat ministrul Muncii.

Pensia minima se va majora la 640 lei de la 1 iulie 2018, cand se va majora si punctu de pensie la 1.100 lei .

"Suma e aferenta salariului prevazut in programul de guvernare, de 1.550 lei de la 1 ianuarie 2018", a mai spus Lia Olguta Vasilescu.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”