Revolte antiguvernamentale în China: Partidul Comunist cere reprimarea „forțelor ostile” VIDEO

Revolte antiguvernamentale în China: Partidul Comunist cere reprimarea „forțelor ostile” VIDEO

Principalul organ de securitate al Chinei a cerut marţi reprimarea ''forţelor ostile'', în contextul demonstraţiilor împotriva politicii ''zero COVID'' care s-au transformat în proteste pentru libertate, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Chinezii s-au revoltat din cauza restrictiilor in urma cărora au murit oameni FOTO ARHIVĂ

Chinezii s-au revoltat din cauza restrictiilor in urma cărora au murit oameni FOTO ARHIVĂ

Comisia pentru afaceri politice şi juridice a Partidului Comunist – organismul căreia îi sunt subordonate forţele de ordine - a stabilit că este ''necesară reprimarea activităţilor de infiltrare şi de sabotaj ale forţelor ostile, conform legii'', a relatat agenţia Xinhua citând un raport.

Protestele au început vinerea trecută după distribuirea pe reţelele de socializare a unei înregistrări video ce atribuie carantinei anti-COVID moartea într-un incendiu a 10 persoane – în filmare se susține că persoanele nu au putut fi salvate dintr-un apartament din oraşul Urumqi (capitala regiunii nord-vestice Xinjiang) din cauza restricţiilor de circulație.

O stradă îngustă era blocată de maşinile parcate şi astfel a fost îngreunată intervenţia pompierilor pentru a stinge incendiul survenit la etajul superior al unui bloc înalt.

Manifestaţiile antiguvernamentale , la care participă în special studenţi şi tineri, s-au extins în weekend în marile metropole, inclusiv în Shanghai şi capitala Beijing și au fost îndreptate inițial contra politicii „zero COVID”. Autorităţile comuniste chineze se confruntă cu cea mai amplă mişcare de contestare după protestele din piața Tiananmen (1989).

Poliția verifică telefoanele cetățenilor

Mai multe manifestaţii erau aşteptate luni seară, dar nu au mai avut loc. Jurnaliştii AFP de la Beijing şi Shanghai au remarcat o prezenţă poliţienească semnificativă, care pare să fi descurajat şi marţi protestele. Unii manifestanţi spun că au primit apeluri din partea poliţiei, care i-a interogat cu privire la participarea lor la proteste.

Au apărut relatări potrivit cărora poliția a oprit cetățeni pentru a verifica dacă au instalate pe telefon rețele virtuale private (VPN) sau aplicația Telegram, care a fost folosită de protestatari în cursul weekendului. VPN-urile sunt ilegale pentru majoritatea oamenilor din China, în timp ce aplicația Telegram este blocată pe internetul chinezesc.

Cetățenii au distribuit pe Telegram instrucțiuni despre cum să păstreze datele telefonului în siguranță în fața controalelor aleatorii ale poliției, inclusiv aplicații sau setări pentru a șterge rapid datele. „Ce trebuie să faci dacă telefonul tău este furat sau luat de poliție - acest mic ghid poate preveni situații neplăcute pe parcurs", se arăta într-un mesaj.

În Shanghai, în apropiere de un loc unde au avut loc proteste în weekend, angajații barurilor au declarat pentru agenția de presă AFP că li s-a ordonat să închidă la ora locală 22.00 pentru "controlul bolilor". Grupuri mici de ofițeri se aflau în fața fiecărei ieșiri de metrou.

Pe parcursul zilei, jurnaliștii AFP au văzut ofițeri care au reținut patru persoane, eliberând-o ulterior pe una din ele. "Atmosfera din această seară este tensionată. Sunt atât de mulți polițiști prin preajmă", a declarat un bărbat în vârstă de 30 de ani la lăsarea serii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…