REVOLTĂTOR/Asta ȘTIU ei să facă, Ponta, Bănicioiu, ȘLEAHTA. Citiți ASTA

REVOLTĂTOR/Asta ȘTIU ei să facă, Ponta, Bănicioiu, ȘLEAHTA. Citiți ASTA

DUPĂ 15 ANI DE INVESTIȚII ȘI 7 LUNI DE LA INAUGURARE, ”UNITATEA MODERNĂ PENTRU ARȘI” DE LA FLOREASCA NU A FOST ÎNCĂ FOLOSITĂ

Jurnalistul Cătălin Tolontan dezvăluie pe blogul personal un fapt revoltător, în contextul accidentului tragic petrecut în clubul Colectiv. Mai exact este vorba despre Unitatea modernă pentru arși de la Spitalul Floreasca care după 15 ani de investiții și 7 luni de la inaugurare încă nu este folosită.

Unitatea fusese gândită fix pentru ”operaţii în caz de calamităţi cu arși şi accidente colective”, însă medicii nu o pot folosi incă, scrie jurnalistul pe tolo.ro :

”Pe 9 aprilie 2015, la Spitalul de Urgență Floreasca se inaugura ”Unitatea modernă pentru arși”.

”Ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, prezent la inaugurare, a precizat că Spitalul de Urgenţă Floreasca are o unitate de elită, prima dintr-o serie care va avea cinci sau chiar şase unităţi de acest fel”, descrie Mediafax.

”Bolnavii cu arsuri profunde, care acoperă peste jumătate din suprafaţa corpului, vor putea fi trataţi ca în Occident în noua unitate a spitalului Floreasca. Arsurile grave vor fi tratate într-o sală specială, unde se pot face şi operaţii în caz de calamităţi şi accidente colective. Pacienţii vor putea fi îmbăiaţi, conectaţi la aparatele care-i ajută să respire şi să nu simtă durerea”, relatează TVR.

„Această Unitate este unică în ţară. Repet este vorba de pacientul ars grav. Pacientul este instalat pe un brancard care culisează şi este introdus într-un modul care seamănă cu unul spaţial”, a spus şeful Secţiei de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă de la Floreasca, Ioan Lascăr, pentru Mediafax.

Medicul a explicat: ”Aveam 40 de paturi, acum avem în plus şase, aveam două săli de operaţie în departament şi una la cronici, acum avem aici una pentru pacientul cu arsură gravă. Această unitate este destinată în exclusivitate arşilor grav, cu peste 50% din suprafaţa corpului cu arsură profundă, estimăm că vor fi probabil câteva zeci pe an”. Doctorul a mai spus că ”unitatea are deasupra o uzină de aer steril, singurul aer care intră în unitate, prin plafon”.

Investiția a durat 15 ani.

Construcția a început în 2000, a fost realizată cu fonduri de la primăria Sectorului 1, și a fost finalizată în 2008. Apoi, din 2008 și pînă în 2014, dotările medicale au costat peste 4 milioane de euro și au fost asigurate de Ministerul Sănătății.

După 15 ani de chin, pe 9 aprilie 2015, Unitatea modernă pentru arși a fost inaugurată.

Pe 30 noiembrie 2015, cînd oamenii arși în clubul Colectiv au ajuns la Spitalul Floreasca, ei nu au fost duși în cele 5 saloane dedicate și în sala de operații care așteaptă în Unitatea modernă pentru arși.

Pentru că Unitatea modernă pentru arși nu a funcționat. La scurt timp după inaugurarea festivă, probleme tehnice au împiedicat-o să devină operațională. Și nu a tratat nici un pacient.

Intrat la telefon în această dimineața la Europa FM, ministrul Nicolae Bănicioiu a spus inițial că unitatea specială „e în stare de a fi funcțională”.

Întrebat ce înseamnă „în stare de a fi funcțională”, ministrul a admis că „din cîte știu și din ce mi-a spus profesorul Lascăr, ea nu e funcțională acum, dar va deveni funcțională în cîteva zile, pentru că a avut o problemă tehnică”.

Purtătorul de cuvînt de la Urgență Floreasca și șeful UPU, Bogdan Oprița, a declarat unui reporter Europa FM că „nu discut această chestiune, vă rog întrebați-l pe doctorul Lascăr”.

După ce am avut dialogul cu ministrul la Europa FM, conform mărturiei unui oficial al spitalului ”Floreasca”, acolo a avut loc o ședință.

Într-o convorbire telefonică, profesorul Ioan Lascăr a admis că ”pînă acum, Unitatea modernă de arși nu a fost folosită de cînd a fost inaugurată pentru că nu am avut mari arși și au fost, e adevărat, și niște probleme la sistemul de aer”.

Medicul Ioan Lascăr a explicat că ”Unitatea a avut, într-adevăr, probleme tehnice, dar s-au remediat. Am optat să nu operăm în acea sală pentru că avem 14 internați și noi operăm în trei săli în același timp. Am dedicat o zonă a terapiei intensive pentru aceste cazuri. Nu am vrut să separăm bolnavii”.

”Vă înțeleg întrebările că e normal să vă întrebați și dumneavoastră și oamenii de ce nu o folosim dacă s-au băgat atîția bani. Dar e prea mică, în materie de capacitate, pentru situația de acum.Tocmai acum ne-am adunat într-o ședință și, pe măsură ce pacienții vor evolua, îi vom putea muta, eventual, acolo”, a spus doctorul Ioan Lascăr”.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”