Revoltă etnică într-o comună din Neamţ. Localnicii acuză membri ai comunităţii rome că le-au făcut traiul insuportabil
O infracţiune comisă de patru tineri, victimă fiind un adolescent de 16 ani, a determinat reacţia localnicilor din Borca, care spun că sunt sătui de comportamentul unor membri ai comunităţii, scrie Adevărul .
O stare tensionată este de câteva zile în comuna Borca, judeţul Neamţ, acolo unde localnicii spun că s-au săturat de ceea ce le este dat să îndure, de mult timp, de atitudinea unor membri ai comunităţii rome, tot mai numeroasă pe an ce trece.
Iar o infracţiune cu violenţă, petrecută la sfârşitul săptămânii trecute, a determinat reacţia localnicilor. Un adolescent, Damian Cârjă, de 16 ani, a fost bătut cumplit de patru indivizi, care fac parte din etnia romă, care l-au jefuit, luându-i un telefon mobil.
În urma agresiunii, victima a ajuns desfigurată şi cu grave leziuni craniene la un spital universitar din Iaşi.
Incidentul a determinat mobilizarea fără precedent a localnicilor, prima dată pe reţelele de socializare, fiind creat şi un grup de Facebook intitulat „Şi eu pot fi Damian“ , fiind pus la cale o acţiune de protest, dar şi de solidaritate cu tânărul aflat acum în spital, care a avut loc joi, 24 septembrie, la ora 13.00.
Se dorea organizarea unui marş prin comună, punctul de plecare fiind din faţa Liceului „Mihail Sadoveanu“, dar acesta nu a fost aprobat din cauza epidemiei de COVID-19, fiind aprobată doar o adunare, cu maxim 100 de persoane, cu respectarea măsurilor de siguranţă.
Dar, la manifestaţie, s-au adunat mai mulţi săteni decât s-a dat voie în bazarul din Borca (unii asistând de la distanţă) - semn că răbdarea oamenilor a ajuns la limită.
„În urma evenimentului neplăcut ce a avut loc în comuna Borca, am hotărât să organizăm un marş în semn de solidaritate faţă de Damian. Punctul de plecare e de la poarta liceului. Marşul este legal, fiind aprobat de primărie“, spunea organizatorul Radu Emil Constantin, pe contul lui de Facebook.
Că nemulţumirile faţă de o parte a etnicilor, care-s acuzaţi că cerşesc, că se comportă antisocial, fură sau se dedau la violenţe, sunt la cote maxime o atestă şi faptul că pe contul „Şi eu pot fi Damian“, s-au adunat în două zile aproape 1.700 de membri.
Iar sutele de postări nu sunt deloc măgulitoare la adresa celor consideraţi vinovaţi de starea de nesiguranţă creată în localitate. Oamenii au adus acuzaţii şi administraţiei locale, că le acordă ajutoare sociale şi le permite să locuiască fără forme legale, dar şi Poliţiei, care nu s-ar implica suficient pentru a controla fenomenul infracţional, fiind multe îndemnuri gen: „Să ne unim şi să-i scoatem afară din comună!“.
„Nu legea pumnului, furcii sau toporului, nu astea ne vor aduce liniştea“
Pe tema acestor probleme au fost luări de cuvânt şi la mitingul de protest şi solidaritate, muntenii opinând că numai luând toţi atitudine atunci când e cazul, minoritarii pot fi determinaţi să aibă altă atitudine.
Pe nimeni nu a mulţumit faptul că cei patru agresori, cu vârste între 17 şi 23 de ani, au fost arestaţi preventiv după comiterea agresiunii şi a jafului, menţionându-se că trebuie solidaritate, fără a îndemna însă la ură de rasă sau acţiuni care să contravină legii.
Localnicii au venit la acţiune însoţiţi de copii Sursa Facebook
„Este adevărat, răutaţile etnicilor au cam umplut paharul şi cred că suntem cu toţii extrem de porniţi, însă trăim într-o ţară cu autorităţi şi legi. Toate astea trebuiesc respectate. Chiar şi cînd nu ne convin deloc anumite situaţii trebuie să fim cerebrali şi să nu ne facem singuri dreptate. Astăzi ne exprimam în stradă dorinţa de a fi în siguranţă în localitate. Nu legea pumnului, furcii sau toporului, nu astea ne vor aduce liniştea, ba dimpotrivă, ne vor aduce noi conflicte“, se precizează într-o postare.
Alta este cam în acelaşi registru: „Nu avem voie să fim rasişti şi să declanşăm acţiuni violente sau huliganism. Noi ne dorim ca autorităţile să înţeleagă că prezenţa noastră în stradă este dorinţa de siguranţă a cetăţeanului, că autorităţile trebuie să se implice şi mai mult pentru ca alţi copii, alţi părinţi, alte familii să nu mai treacă prin suferinţele şi necazul familiei Cârjă“.
Oamenii au mai cerut ca forţele de ordine să ia atitudine, să facă verificări în ceea ce priveşte domiciliul unora dintre etci, iar dacă nu au forme legale să fie determinaţi să plece „acasă“.
Un alt mesaj postat este ceva mai dur şi explică starea de lucru din comunitatea de la Borca:
„De s-ar lua măsuri şi i-ar da afară din comună, sunt o teroare pentru noi toţi, la şcoală ţi-e frică de ei, se agaţă de tine fără nici un motiv, fură, ameninţă şi noi sîntem fără apărare. Până şi cadrelor didactice le este frică; personal nu am avut de-a face, dar am cunoştinţe care s-au confruntat cu probleme.
Duminică, când ieşi ca omul la piaţă, nu ai loc de ei, imediat vine câte un cerşetor şi e în stare să te ia la bătaie dacă nu îi dai bani.
Ăsta e doar începutul cu Damian, cine ştie ce va fi de acum încolo. Au fost atătea incidente cu înjunghieri şi bătăi între ei, măcar acum când se iau de noi să îi dăm afară, nu putem trăi aşa“.
Manifestarea de la Borca s-a desfăşurat civilizat, nu au fost luări de poziţie care să frizeze bunul simţ şi nici îndemnuri rasiale. Iar pentru a preîntâmpina ceva neprevăzut, au fost prezente forţe de ordine, iar un elicopter a survolat zona.