Revista presei de miercuri

Revista presei de miercuri

Sef de CJ cu probleme penale, laudat peste Prut: "Este un exemplu care merita urmat". Directorul Institutului Cultural Roman de la Chisinau, Valeriu Matei, a declarat ca presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, "a stat la originea relatiilor ample dintre Basarabia si Prahova" si a adaugat ca "este un exemplu care merita sa fie preluat si de alti politicieni". In prezent, Cosma este trimis in judecata pentru coruptie. Matei, insa, ii aduce un elogiu pentru modul in care a colaborat cu Republica Moldova. "intamplator, sunt cel c are cunoaste cel mai bine intreg acest proces si contributia pe care domnul Mircea Cosma a avut-o, incepand cu anul 1990, de cand ne-am cunoscut, pentru ca v-as spune ca absoluta majoritate a acestor lucruri le-am realizat impreuna, pornind de la primele acorduri de colaborare si cooperare intre raioanele de atunci", a aratat Matei, scrie Adevarul.

Iohannis despre Basescu: Ne-am intalnit ca sa vorbim ca doi politicieni, ultima data, in 2008. Klaus Iohannis a fost intrebat, intr-o conferinta de presa, cand s-a intalnit ultima data cu Traian Basescu, el raspunzand ca isi aminteste ca ultima intalnire pe care a avut-o cu seful statului si au vorbit "ca doi politicieni" a fost in 2008, iar de atunci s-au intalnit doar la anumite evenimente. El a precizat ca nu isi aminteste de alte intalniri cu seful statului si cu certitudine nu de intalniri in care sa discute despre proiecte politice de vreun fel. "Daca definim ca intalnire o intalnire unde Traian Basescu si cu mine ne-am intalnit ca sa vorbim noi doi ca doi politicieni eu mi-amintesc ca a fost in 2008. Ca ne-am intalnit in sensul ca am fost in aceeasi biserica, la aceeasi ora, pentru un eveniment religios si ne-am salutat asta nu cred ca se poate considera o intalnire politica. Alte intalniri nu imi amintesc sa fi avut si cu certitudine nu intalniri in care sa discutam despre proiecte politice de vreun fel", a mai spus Iohannis, anunta Romania Libera.

Un deputat isi intreaba prietenii de pe Facebook daca sa demisioneze din PSD. "Asa nu se mai poate!" Deputatul social-democrat Bogdan Diaconu a postat pe contul sau de Facebook un mesaj in care isi intreaba prietenii de pe acest site de socializare cum ar trebui sa procedeze in privinta prezentei sale in PSD, el acuzand partidul de faptul ca se afla la guvernare alaturi de UDMR. "Cum doriti sa procedez in privinta prezentei mele in PSD, partid care se afla la guvernare alaturi de UDMR? UDMR isi continua nestingherita planurile pentru autonomia separatista maghiara, profitand de prezenta la guvernare, iar Kelemen Hunor strange semnaturi pentru candidatura la presedintie sub acelasi stindard al enclavizarii etnice. Asa nu se mai poate!", scrie deputatul PSD pe contul sau de Facebook, informeaza Gandul.

Sulfina Barbu: Emil Boc se situeaza in afara partidului. Decizia lui Emil Boc de a sustine candidatura Elenei Udrea la Cotroceni nu este privita cu ochi buni in randul membrilor PDL. Prin optiunea sa, spune vicepresedintele PDL Sulfina Barbu, intr-o interventie la Realitatea TV, Emil Boc se situeaza in afara partidului. "Prin anuntul acesta, Emil Boc nu face altceva decat sa se situeze in afara deciziilor partidului. Lucrul acesta nu este o surpriza, dar, din punctul meu de vedere, este o mare dezamagire. Pentru ca discutam despre un fost presedinte al partidului, un fost premier sustinut de acest partid pe diverse functii, dar in principal pentru functia de prim ministru, un om care ar fi trebuit sa inteleaga ce inseamna o sustinere politica si un vot util. (...) Boc alege sa dea votul Elenei Udrea. (...) Vom discuta, probabil in urmatoarea sedinta a partidului care va avea loc la inceputul saptamanii viitoare, comportamentul membrilor partidului vizavi de deciziile pe care noi le-am luat. Cand o decizie este luata in unanimitate, de a face o comasare a doua partide mari, de a face o forta politica importanta in Romania de centru-dreapta care sa fie o contrapondere la PSD, cand am facut aceste lucruri transparent si cu sustinerea membrilor partidelor componente ale ACL, este greu de inteles cum un membru marcant al partidului alege sa sustina altceva. Asta inseamna ca se situeaza, din punctul meu de vedere, nu stiu inca ce parere au colegii mei, in afara PDL", a spus Sulfina Barbu, conform EVZ.

De ce nu il sustine Antonescu pe Iohannis in cursa prezidentiala: Nu il cunosc, deci nu stiu daca il votez. Fostul presedinte PNL Crin Antonescu refuza sa ii acorde sprijin actualului lider liberal in cursa prezidentiala si sustine ca, deocamdata, nu il cunoaste suficient pe candidatul ACL pe care el insusi l-a adus in formatiune. Intrebat, in cursul unei emisiuni difuzate de Realitatea TV, daca se va implica in campania lui Klaus Iohannis, Crin Antonescu a negat categoric si a tinut sa isi explice decizia. "PNL a facut niste sondaje de opinie. Trei oameni foarte seriosi dintre conducatorii PNL s-au ocupat personal de executarea - nu le-au facut ei - aceste sondaje au fost cat se poate de credibile au crezut atat de mult in ele - ele au fost si publicate inainte sa se ia decizia, lucru care nu s-a intamplat la alte partide care se respecta. Sondajul era ingrozitor, scorul meu politic de sustinere era unul extrem de mic, mai mic decat al doamnei Udrea, al domnului Basescu, al tuturor domnilor care se pot imagina", a explicat Antonescu, acid, anunta Adevarul.

Politicienii si milionarii care au arendat Romania. Dupa 1989, una dintre cele mai avantajoase afaceri a fost concesionarea terenurilor Ministerului Agriculturii in schimbul unei arende simbolice. Pe noile "proprietati", mosierii primesc si subventii. Evenimentul zilei va face cunostinta cu favorizatii sistemului. Culita Tarata, Ioan Niculae, Ilie Carabulea, Stefan Poienaru si atotprezentul Dan Voiculescu cand e vorba de afaceri cu statul sunt cei mai importanti afaceristi care au ajuns mari mosieri pe terenurile primite de la Administratia Domeniilor Statului (ADS). Impreuna cu acestia, au mai accesat suprafete de mii de hectare oameni de afaceri straini si politicieni locali, in special consilieri judeteni. Mai mult, dupa ce au concesionat aproape 300.000 de hectare din proprietatea statului, marii mosieri au primit terenurile in arenda in baza unor contracte cu o durata de pana la 49 de ani. Practic, cat o viata, scrie EVZ.

Cum vor primi agricultorii romani despagubiri pentru embargoul rus. Producatorii romani de legume si fructe afectati de embargoul rus asupra importurilor de produse alimentare din Uniunea Europeana, Norvegia, SUA, Canada si Australia vor putea primi despagubiri din fondul de 125 de milioane de euro constituit de catre autoritatile de la Bruxelles. Sprijin vor primi legumicultorii care sunt afectati direct, cei care doresc sa isi retraga marfa de pe piata si o doneaza catre spitale sau cantine sau cei care sunt de acord sa le recolteze inainte de vreme sau nu mai recolteaza deloc. Astfel, vor putea primi bani cei ale caror marfuri sunt intoarse de la granita de catre autoritatile vamale ruse, dar si cei care doresc sa isi retraga produsele de pe piata. In acest caz, vor putea primi despagubiri calculate la pretul pietei. Alte variante sunt compensatiile pentru nerecoltare sau recoltarea inainte de coacere. Masurile vizate se aplica pentru rosii, morcovi, varza alba, ardei,conopida, castraveti - inclusiv cornison, ciuperci, mere, pere, fructe rosii, struguri de masa. Aceste produse sunt in plin sezon, fara optiuni de stocare pentru cele mai multe dintre ele si fara piete alternative disponibile imediat. Banii sunt acordati in urma unor controale, anunta Adevarul.

Contrabanda cu tigari, cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani. Conform datelor companiei de cercetare Novel Research piata neagra a tigaretelor a crescut accelerat in iulie si a ajuns la 17 procente din totalul pietei, fata de 16,1% in mai si 14 la suta la sfarsitul lui 2013, informeaza Mediafax. Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs al producatorului BAT Romania a declarat ca "este vorba despre o crestere (...) de aproape un punct procentual, comparativ cu luna mai, cea mai importanta inregistrata in perioada ianuarie - iulie 2014. Datele companiei de cercetare Novel arata de altfel si alte recorduri in ce priveste piata neagra: cel mai ridicat nivel din martie 2011 si o crestere continua timp de mai mult de o jumatate de an." El a mai spus ca indexarea artificiala a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei si majorarea anuala din aprilie au determinat cresterea diferentei de pret dintre produsele legale si cele de pe piata neagra, informeaza Romania Libera.

Dinu Patriciu a murit in plin "razboi" de divort cu Dana. Promisiunea pe care le-a facut-o celor doua fiice. Omul de afaceri s-a luptat, mai mult de un an, cu sotia sa, Dana, pentru averea estimata la 2,3 miliarde de euro, dupa ce aceasta a cerut partajul. Insa, judecatorii din Buftea, la ultimul termen, nu rezolvasera inca disputa, inainte de decesul lui Dinu Patriciu, un nou termen fiind programat pentru data de 24 septembrie 2014. "Nu e nicio legatura intre viata privata a cuiva si afacerile lui", declara in 1996 Dinu Patriciu. Dinu Patriciu facea aceasta declarati in urma cu aproape 9 ani, pe vremea cand candida la postul de primar general al Capitalei. Toata viata a incercat sa separe afacerile de viata personala si uneori a reusit. Alteori divorturile l-au lasat cu conturile mult mai goale. In urma cu aproape 22 de ani, s-a despartit de prima sotie, Sabina, cea care ii daruise doua fete: pe Maria, acum in varsta de 27 de ani, si pe Ana, de 31 de ani. A ramas totusi aproape de ele, chiar daca s-au mutat cu mama lor in Canada si a incercat mereu sa le invete sa se descurce singure. Integral pe StirileProtv.ro.

DW: Viitorul presedinte si riscul puterii excesive. In situatia unei Constitutii pline de defecte si a unor rele moravuri politice, numai un comportament politic virtuos ar mai putea corija lucrurile. Din dialogul televizat dintre Victor Ponta si Crin Antonescu a reiesit o problema reala: ar putea dobandi actualul premier si presedinte al partidului majoritar o putere excesiva daca va deveni presedintele republicii? Sau in termenii politicii imediate: va avea tot atata putere cat a avut Traian Basescu? Este cat se poate de graitor faptul ca primul-ministru insusi a tinut sa dezminta aceasta posibilitate. "Eu cred ca viitorul presedinte, ca se va numi Ponta sau cum se va numi, nu va mai avea puterea lui Basescu. Traian Basescu a avut mult prea multa putere si a folosit-o rau. Si oricine are atat de multa putere la un moment dat o foloseste in sens negativ". Premierul a rostit un adevar binecunoscut, confirmat de o vasta experienta istorica: puterea corupe, anunta Deutsche Welle.

Visul nuclear al Uniunii Europene: intre milioane de euro pierderi si oponenta germanilor. Flota nucleara a Europei a inceput sa imbatraneasca. Vor urma ani in care fiabilitatea alimentarii cu energie va avea de suferit iar costurile operatorilor acestor reactoare nucleare vor fi de ordinul sutelor de milioane de euro. Energia nucleara inseamna aproape o treime din electricitatea din Uniunea Europeana. Cele 131 de reactoare nucleare din UE au trecut insa de prima tinerete, media de folosinta fiind de 30 de ani. 14 state membre se bazeaza pe energia nucleara care are o capacitate de 122 GWe iar Franta produce jumatate din totalul de energie nucleara din UE. Companiile producatoare de energie au inceput, insa, sa simta pe propria piele scaderea preturilor si a cererii. Pe de alta parte, aceste companii vor sa extinta perioada de functionare a acestor reactoare si in anii 2020, pentru a evita finantarea de noi reactoare, informeaza Europolitics.ro.

Manifestatie la CNA impotriva Laurei Georgescu. Apelul la protest in fata Consiliului National al Audiovizualui, postat pe pagina de Facebook a membrului CNA, Valentin Jucan, a avut peste 30.000 de vizualizari. Jucan sustine ca cei ce i-au raspuns l-au incurajat si i-au promis sustinere. In urma opririlor de curent ce au afectat serverele institutie, si implicit inregistrarile emisiunilor, Valentin Jucan i-a invitat astazi pe romanii, de la ora 11.00, la un protest inedit in fata sediului institutiei. Ei trebuie sa vina cu becuri, cabluri sau prize. "CNA-ul doarme si Laurei Georgescu ii place tot mai mult sa ne lase in pana de curent", se arata in apel. "In Consiliu, noi am tot vorbit si nu s-a intamplat nimic. CNA doarme in continuare, audiovizualul se face pulbere pe zi ce trece", spune Valentin Jucan, scrie EVZ.

IKEA negociaza deschiderea unui nou magazin in Romania. Discutii pe tema deschiderii unui nou magazin IKEA in Romania s-au tot purtat, in ultimii ani, oficialii companiei sustinand, de fiecare data, ca "nu au ajuns la o concluzie finala privind locatia". Se pare ca anul acesta lucrurile au prins viteza. Cornel Oprisan, Retail Manager IKEA Romania, a declarat ca se afla in negocieri pentru deschiderea unei "noi unitati". "Totusi, nu putem oferi mai multe amanunte penru ca nu da bine in negocieri. Dar, cu siguranta, urmeaza si al doilea magazin", a spus Oprisan. In luna iulie a acestui an, retailerul de mobila a lansat un magazin online cu livrare in toata tara. "Aproximativ 70% dintre produsele noastre se pot comanda online din 15 iulie. Prin acest serviciu ne dorim sa aducem gama de produse mai aproape de consumatori, in special de cei care stau mai departe sau care nu au timp sa ne faca o vizita in magazin" spunea Mihaela Muresan, Marketing Manager IKEA Romania, scrie Capital.ro.


Chinezii analizează discret activele Enel din România. Chinezii le-ar fi solicitat oficialilor Enel acces la camera de date ale activelor grupului italian din România, susţin surse apropiate situaţiei. La fel ar fi făcut şi Electrica SA pentru societăţile Enel rezultate în urma privatizării fostei sale filiale Muntenia Sud, mai afirmă sursele noastre. Conform contractului de privatizare, statul român are drept de preempţiune pentru achiziţia pachetelor majoritare de acţiuni deţinute de Enel la entităţile care au luat naştere din Electrica Muntenia Sud. Italienii au scos, recent, la vânzare firmele de distribuţie şi furnizare a electricităţii din ţara noastră, pe care le-au dobândit în urma privatizării Electrica Dobrogea, Electrica Banat şi Electrica Muntenia Sud. Întrebaţi dacă au primit, până acum, oferte concrete de preluare a societăţilor din România, reprezentanţii grupului Enel Italia ne-au transmis: "Nu oferim detalii din procesul de vânzare şi nu divulgăm numele potenţialilor ofertanţi. Procesul de vânzare este în derulare. Nu există un termen limită pentru primirea ofertelor, deşi conducerea grupului a anunţat că se aşteaptă ca, până la finele acestui an, să primească 4,4 miliarde euro pe activele scoase la vânzare în România şi Slovacia", anunta Bursa.ro.

Primul la apel: Romgaz va exporta gaze in Republica Moldova. Prima companie care si-a exprimat intentia de a exporta gaze in Republica Moldova prin interconectorul Iasi-Ungheni este Romgaz. Intrebat de Economica.net despre aceasta intentie, directorul Romgaz Virgil Metea a confirmat interesul companiei de stat pentru exportul de gaze. "Vom participa la licitatia de rezervare de capacitate pe Iasi-Ungheni si vrem sa exportam gaze. Nu stim inca la ce pret o vom face, depinde si de contrapartea din Republica Moldova. Ideal ar fi sa fie un pret de piata", spune Metea. Acesta mai precizeaza ca, in conditiile in care capacitatea maxima actuala a conductei este de 45 de milioane de metri cubi pe an, Romgaz nu are nicio problema sa asigure acest necesar, chiar daca va fi singurul furnizor care va acoperi intreaga capacitate. Potrivit ANRE, pretul la care s-ar face exporturile de gaze ar fi cel de piata, circa 80 de lei/MWh, aproximativ 300 de dolari pe mia de metri cubi. Productia anuala de gaze a Romgaz se ridica la circa 6 miliarde de metri cubi, informeaza Economica.net.

Seamana recesiunea din 2014 cu cea din 2009? Socotelile privind evolutia economiei, pornind de la noile date care au iesit la iveala si iau in calcul aspectele care ar putea condamna Romania la o criza prelungita. "Pana in momentul de fata, nu avem informatii clare despre evolutia PIB pentru al doilea trimestru, acestea vor fi publicate de abia pe data de 3 septembrie. Doar suspectam ceea ce a condus la scaderea economica din trimestrul al doilea al anului. Pe de o parte avem o scadere la nivelul consumului, in al doilea trimestru fata de trimestrul unu. Pe de alta parte avem o contractie a exporturilor nete", a comentat pentru EVZ Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economist sef al Raiffeisen Bank Romania. Cea mai mare surpriza, spune Ionut Dumitru, a fost insa evolutia investitiilor private.

Piata asigurarilor, intre explozie si declin. Piata asigurarilor a atins, in primul trimestru al anului 2014, un nivel de 2,05 miliarde lei (456 milioane euro), in scadere cu 3,4% fata de intervalul similar al anului trecut, reprezentand, conform estimarilor preliminare, circa 1,26% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii. Conform datelor provizorii publicate de ASF, pe segmentul asigurarilor generale, valoarea subscrierilor a inregistrat o scadere de 2,1% , in vreme ce, pe segmentul life, scaderea a fost una mai abrupta, de 8,9 puncte procentuale. Ca si in perioadele de raportare anterioare, clasa B X (RCA) din cadrul asigurarilor generale a detinut cea mai insemnata pondere in totalul pietei (36,2%), valoarea totala a subscrierilor raportate de cele 11 societati care au dreptul de a comercializa aceste tipuri de polite fiind de peste 744 milioane lei, in crestere cu 10% fata de situatia din martie 2013, anunta Romania Libera.

ISLANDA Dupa ce aproape a dat faliment si a vrut sa intre in UE, aceasta tara s-a razgandit si are acum una dintre cele mai rapide cresteri economice. La 16 iulie 2009, Islanda a adresat Presedintiei suedeze cererea de aderare la UE, argumentandu-si solicitarea prin apartenenta sa la continentul european, necesitatea extinderii securitatii tarii si asigurarea stabilitatii economice pe termen lung. In anul 2013, negocierile de aderare au fost temporizate si, ulterior, suspendate, in contextul alegerilor de la 27 aprilie 2013. Noul sef al guvernului islandez, Sigmundur Gunnlaugsson (38 de ani), cel mai tinar sef de guvern ales democratic, din Europa, a desfiintat comitetul pentru negocierile Islandei cu UE, iar din statul care a trecut prin una dintre cele mai abrupte prabusiri din lume, Islanda a devenit acum tara cu una dintre cele mai rapide cresteri economice din Europa, informeaza Capital.ro.


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 Ce se întâmplă în Europa? / Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat, alte două țări afectate