Revista Nature, în 2013: Cercetătorii chinezi au creat hibrizi gripali, prin combinarea virusurilor H5N1 și H1N1

Revista Nature, în 2013: Cercetătorii chinezi au creat hibrizi gripali, prin combinarea virusurilor H5N1 și H1N1

Un articol, publicat de revista Nature în urmă cu șapte ani, pune în lumină capacitatea la care omenirea a ajuns în manipularea virusurilor gripale. Materialul făcea trimitere la eforturile chinezilor de a combina virusuri existente pentru a obține „produse” noi și indica funcția-cheie pe care transmisibilitatea pe cale aeriană o poate juca. În acest context, materialul punea accentul pe importanța vitală a existenței unor laboratoare securizate la cel mai înalt nivel, ca și a unor standarde internaționale comune și a unei transparențe pe măsură.

  • Redăm, pe larg, concluziile prezentate de  Nature , în 2013

Întrucât lumea a rămas încremenită în fața unui nou virus aviar, H7N9, care se răspândește în China, un studiu ne amintește că o gripă aviară diferită – H5N1 – reprezintă în continuare o amenințare pandemică.

O echipă de oameni de știință din China a creat virusuri hibride prin amestecarea genelor de la H5N1 și tulpina H1N1, aflată la baza pandemiei de gripă porcină din 2009, și a arătat că o parte dintre hibrizi se pot răspândi prin aer, în cazul porcușorilor de Guineea. Rezultatele au fost publicate deja în revista  Science .

Hibrizii de gripă pot apărea în mod natural atunci când două tulpini virale infectează aceeași celulă și fac schimb de gene. Acest proces de combinare a produs tulpinile responsabile pentru cel puțin trei pandemii gripale din trecut, inclusiv cea din 2009.

Nu există dovezi că H5N1 și H1N1 au interacționat în mod natural, dar au la dispoziție multe ocazii în acest sens. Virusurile se suprapun atât în ​​raza lor geografică de acțiune, cât și prin intermediul speciilor pe care le infectează. În timp ce H5N1 tinde în mare măsură să facă schimb de gene, tulpina pandemică H1N1 pare să fie deosebit de predispusă la interacțiune. „Dacă aceste virusuri H5N1 transmisibile de la mamifere sunt generate în natură, o pandemie va fi foarte probabilă ”, spune Hualan Chen, virusolog la Institutul de Cercetări Veterinare Harbin al Academiei Chineze de Științe, care a condus studiul.

„Este o muncă remarcabilă și arată clar modul în care circulația continuă a tulpinilor H5N1 în Asia și Egipt reprezintă pe mai departe o amenințare foarte reală pentru sănătatea umană și animală”, consideră Jeremy Farrar, directorul departamentului de cercetare clinică a Universității Oxford din orașul Ho Chi Minh, Vietnam.

Temerile generate de gripă

Rezultatele lui Chen reaprind controversa care a afectat, anul trecut, comunitatea specialiștilor în domeniul gripei. Atunci, două grupuri au descoperit că H5N1 ar putea fi transmis pe cale aeriană dacă ar purta anumite mutații într-o genă care a produs o proteină numită haemagglutinină (HA).

În urma dezbaterilor aprinse asupra problemelor de biosecuritate, comunitatea științifică din domeniul gripei a cerut un moratoriu voluntar, de un an, asupra cercetărilor care ar putea produce tulburări în ceea ce privește transmisibilitatea. Experimentele lui Chen s-au încheiat până la intrarea în vigoare a moratoriului, dar ne putem aștepta la apariția mai multor lucrări de acest gen, odată moratoriul ridicat.

„Cred că astfel de cercetări sunt esențiale pentru înțelegerea pe care o putem dobândi despre gripă”, spune Farrar. „Dar asemenea lucrări, oriunde în lume, trebuie să fie făcute sub o reglementare strictă, în cele mai sigure instalații, să fie înregistrate și certificate după un standard internațional comun”.Virusologii au creat deja combinații ale H5N1. Un studiu a descoperit că H5N1 nu producea hibrizi transmisibili atunci când se combina cu o tulpină de gripă numită H3N24. Dar, în 2011, Stacey Schultz-Cherry, virusolog la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis, Tennessee, a arătat că pandemia H1N1 devine mai virulentă dacă poartă gena HA de la H5N15.

Echipa lui Chen a amestecat și a amestecat șapte segmente de genă de la H5N1 și H1N1 în fiecare combinație posibilă, pentru a crea 127 de virusuri combinate, toate cu gena H5N1 HA. Unii dintre acești hibrizi se puteau răspândi prin aer între cobai aflați  în cuști alăturate, atât timp cât aveau, unul dintre ei sau ambii, două gene de la H1N1, numite PA și NS. Două gene suplimentare de la H1N1 – NA și M – au permis transmiterea aeriană într-o măsură mai mică, iar o alta, gena NP, a făcut acest lucru în combinație cu PA.

„Este o lucrare foarte extinsă”, spune Schultz-Cherry.

„Arată cu adevărat că este mai mult decât doar HA. Celelalte proteine ​​sunt la fel de importante și pot asigura transmiterea”. Chen spune că organizațiile de sănătate ar trebui să monitorizeze virusurile sălbatice pe partea de combinații de gene, pe care echipa sa le-a identificat în ultimul studiu. „Dacă se găsesc aceste tipuri de combinări, trebuie să acordăm o atenție sporită”.

Decalaj de cunoaștere

Nu este clar modul în care rezultatele li se aplică oamenilor. Porcii de Guinea au proteine ​​receptoare asemănătoare păsărilor, în căile respiratorii superioare, în plus față de celelalte mamifere, astfel încât virusurile combinate s-ar putea lega mai ușor decât la om.Oamenii de știință nu știu dacă virusurile hibride sunt la fel de mortale ca H5N1-mamă. Hibrizii nu au ucis niciunul dintre porcușorii de Guineea la care s-au răspândit, dar Chen spune că aceste rozătoare nu sunt modele bune pentru a studia patogenitatea la om.

Există, de asemenea, o șansă ca expunerea la nivel mondial care a existat deja la tulpina pandemică H1N1 să poată atenua de fapt riscul unei pandemii viitoare, oferind oamenilor o anumită imunitate împotriva combinațiilor de H5N1. Într-un studiu anterior, Chen și colegii ei au arătat că un vaccin obținut din pandemia H1N1 oferea o oarecare protecție împotriva infecțiilor H5N1 la șoareci.

„Dacă luați [anticorpi] de la oameni care au fost vaccinați sau infectați în mod natural, vor reacționa ei încrucișat cu acești viruși?”, întreabă Schultz-Cherry. „Acesta este un studiu important care ar trebui făcut”. În mod ironic, echipa lui Chen este acum prea ocupată cu amenințarea emergentă a unei gripe aviare – H7N9. Cercetările asupra H5N1 vor trebui să aștepte.




populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…