Revin discuțiile despre o flotă comună a NATO la Marea Neagră. Care ar fi avantajele
Revine în discuție o idee mai veche conform căreia Bulgaria, Turcia și România ar trebui să își unească forțele navale într-o flotă comună a NATO la Marea Neagră.
Flotele României, Bulgariei și Turciei ar putea avea misiuni comune la Marea Neagră
Scopul acestei mișcări ar fi contracararea Rusiei, care este în prezent stăpânul suveran al mării, notează jurnaliștii bulgari de la 24chasa, citați de Rador .
Această idee se aude din nou în cadrul NATO, după a fost respinsă o dată, în anul 2016. Atunci, propunerea a venit de la președintele României, Klaus Iohannis, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia și la creșterea Flotei Ruse de la Marea Neagră. Bulgaria și Turcia au respins-o, iar prim-ministrul bulgar de atunci, Boiko Borisov, a declarat că vrea să vadă veliere în Marea Neagră, nu nave de război.
Crearea unei flote comune a celor trei țări din NATO în Marea Neagră ca o modalitate de a opri Rusia este din nou de actualitate. Acesta a fost inclusă într-un raport al lordului britanic Mark Lancaster (membru al parlamentului britanic și fost ministru de stat al forțelor armate) către Comitetul de apărare și securitate al Adunării Parlamentare a NATO. Ideea a fost discutată la Summit-ul Alianței de la Vilnius. Datorită capacităţilor sale, Turcia va juca un rol principal în această flotă, evitând astfel restricțiile Convenției de la Montreux, subliniază Lordul Lancaster. Conform Convenției semnate în 1936, navele militare ale țărilor care nu sunt riverane Mării Negre pot rămâne în Marea Neagră cel mult 21 de zile.
Și generalul american Ben Hodges crede că o colaborare pe apă a țărilor NATO de la Marea Neagră este una benefică, arată digi24.ro . „Cred că flota rusă din Marea Neagră nu e una foarte bună: e bună doar la lansat rachete împotriva blocurilor de locuințe și la ucis civili. Țările riverane la Marea Neagră ar trebui să coopereze pentru a forța flota rusă să respecte legile internaționale. Înțeleg că sunt niște riscuri, dar rușii au arătat că obișnuiesc mai degrabă doar să amenințe, nu să și facă ceva concret. Cred că ne aflăm aici într-o situație în care noi suntem cei care ne descurajăm pe noi înșine. Cred că marina voastră e mai bună decât se vede în realitate. Cunosc militari din conducerea Forțelor Navale Române, m-am aflat la bordul dragoarelor, fregatelor române. Nu aș spune că marina română e slabă, dar trebuie să-și mărească nivelul de pregătire. Pentru ce mai ai navele astea, dacă nu le folosești pentru apărarea apelor teritoriale române și la impunerea respectării legilor internaționale? Ar fi mai bine dacă România ar colabora mai strâns cu Turcia”, a precizat Ben Hodges,
La începutul războiului, Moscova avea 50 de nave în flota sa de la Marea Neagră, conform cifrelor oficiale. Potrivit Ucrainei, 18 dintre ele au fost distruse sau dezactivate, inclusiv nava amiral „Moskva”, care a fost scufundată după o lovitură ucraineană. Cu doar 30 de nave în Marea Neagră, Rusia deține cea mai puternică flotă în aceste ape.
Prin comparație, forțele navale bulgare au două fregate care necesită modernizare, două corvete și nave vânătoare de mine. Flota românească este ceva mai mare, având în operare trei fregate, patru corvete, trei nave purtătoare de rachete, dragoare, puitoare de mine, dar și unele nave auxiliare și logistice. În mod evident, un rol central într-o astfel de flotă comună l-ar avea Turcia care dispune de o navă de asalt portelicopter, 16 fregate, 4 corvete, 12 submarine, 18 nave purtătoare de rachete, 21 nave de patrulare, 11 nave de contramăsuri, 62 nave și ambarcațiuni de debarcare și 38 de nave auxiliare.
Sursa: adevarul.ro