Revin brigăzile de geniu. Primul semn că Franța se pregătește de un război de mare intensitate

Revin brigăzile de geniu. Primul semn că Franța se pregătește de un război de mare intensitate

Desființată în 2010, Brigada de Geniu a fost reactivată de Forțele Terestre Franceze. Ceremonia oficială s-a desfășurat la celebrul ansamblu arhitectural militar francez - Hotelul Invalizilor din Paris, pe 11 septembrie. Brigada de Geniu va fi un element esențial pentru controlul mediului în care se vor desfășura luptele de mare intensitate au precizat Forțele Terestre franceze referindu-se la misiunea brigăzii în arhitectura operațiilor militare terestre ale secolului 21, scrie defenseromania.ro .

Marea unitate de geniu este subordonată Comandamentului de Sprijin și Logistică a Teatrului [CALT], recent înființat. Noul comandament a fost activat oficial pe 1 iulie, la Lille, și din el mai fac parte Brigada Logistică și Brigada de Întreținere. CALT face parte din cele patru comandamentele alfa create în 2024 în cadrul Forțelor Terestre Franceze.

Aceste comandamente sunt structuri critice care asigură coeziunea de luptă a trupelor care operează în mediul terestru. Celelalte trei elemente sunt Comandamentul pentru Acțiuni Speciale Terestre [CAS-T], Comandamentul pentru Acțiuni Profunde și Informații [CAPR] și Comandamentul de Sprijin Terestru Digital și Cyber [CATNC].

Brigada de Geniu va fi destinată sprijinirii acțiunilor de luptă ale unei divizii sau chiar ale unui corp de armată.

„Cu 5.000 de bărbați și femei, brigada de geniu este orientată spre capacitatea de a întări o divizie sau un corp de armată cu unități specializate unice în cadrul forțelor terestre (…). Această brigadă este un element esențial pentru controlul mediului de angajare în domeniul luptei de mare intensitate precum și în managementul crizelor, au precizat Forțele Terestre cu ocazia ceremoniei de înființare a marii unități.

Brigada de geniu este organizată pe regimente care vor avea sarcini specifice în domeniile: informații geografice; apărare nucleară, radiologică, biologică și chimică (NRBC); contra-mobilitate, traversări/mobilitate; câini de luptă; sprijin pentru desfășurarea forțelor grele.

Pentru Șeful de Stat Major al Forțelor Terestre [CEMAT], generalul Schill, gruparea acestor unități cu aptitudini „indispensabile” va face posibilă „crearea” și „menținerea condițiilor necesare conservării potențialului de luptă al forțelor noastre pe timpul operațiilor”. Schill, citat de Opex360, a adăugat: „Crearea brigăzii concretizează dorința mea de a ajusta echilibrul dintre trupele de luptă, de sprijin [de luptă – nota autorului] și de suport [sprijin care nu este de luptă - nota autorului]. Această ajustare mi se pare esențială pentru a asigura coerența Armatei noastre în pregătirea ei pentru provocările de mâine.”

Lecția Ucraina. După Franța și SUA iau în calcul introducerea brigăzilor de geniu

2. Tancuri am... (abrams-pod-sua_02411700.jpeg)

Tancuri americane M1A2 Abrams, tranversând un pod improvizat de Armata SUA. Foto: Departamentul Apărării

Nota autorului: Forțele Terestre americane studiază posibilitatea introducerii în organica diviziilor de infanterie a brigăzilor de geniu.

Câteva dintre lecțiile războiului din Ucraina sunt și cele privind pregătirea rapidă a liniilor de apărare, pe timpul retragerii pe aliniamente succesive sau a spargerii apărării și asigurării mobilității într-o operație ofensivă fulger cum a fost cea din regiunea Kursk în primele două - trei săptămâni.

Unitățile de geniu specializate în lucrări de fortificații, minare, deminare, treceri peste obstacole, în special peste cursuri de apă, trebuie să asigure un sprijin sigur, rapid și la un nivel adecvat pentru a permite forței principale de luptă să angajeze, cu șanse de reușită, adversarul.

Sub aceeași umbrelă intră și documentarea exactă cu date despre locația geografică și capacitățile drumurilor, podurilor și altor elemente specifice liniilor de comunicații, precum și intervențiile complexe de salvare și evacuare de pe front.


Citește și:

populare
astăzi

1 Se întâmplă ceva cu Donald Trump?

2 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Lucrătura e gata / Vlad Gheorghe anunță excluderea din Partidul DREPT a cinci dintre cei zece deputați

5 Priviți, un zid s-a prăbușit peste mașini, într-o parcare din București! Incidentul s-a petrecut înainte de cutremur