REVIEW Samsung Galaxy NX30 - Un aparat „echilibrat“, câte bune, atâtea rele

REVIEW Samsung Galaxy NX30 - Un aparat „echilibrat“, câte bune, atâtea rele

Până acum, Samsung şi-a creat aparatele de vârf în două categorii mari: gama NX*0 şi gama NX*00, cea din urmă având aparate mai compacte, pe când cea dintâi este plină cu modele care imită designul DSLR-urilor. Asta pentru că aparetele mirrorless au şi o problemă de percepţie în rândul publicului amator spre semi-profesionist. Oamenii s-au obişnuit atât de mult cu DSLR-urilor, încât cred că doar acelea oferă cea mai bună calitate foto. Prejudecata nu mai e valabilă, câteva modele mirrorless au confirmat deja că în anumite privinţe sunt chiar mai bune, dar vânzările tot n-au explodat.

Samsung are acum câteva modele interesante. E, în primul rând, Samsung NX, un mirrorless cu ecran şi „creier“ de smartphone şi aceleaşi elemente ca la celelate modele. Apoi, este NX300, compact, design cu tuşe retro şi care se descurcă foarte bine, şi NX30, cel nou, vedeta. A fost lansat oficial în România, eu l-am primit spre review de la F64. Iată cum a fost viaţa mea alături de NX30.

Hardware

Samsung NX30 are un senzor de 20 megapixeli pe fomat APS-C (la fel de mare ca DSLR-urilor entry-to-mid level), un corp care cântăreşte 375 de grame cu baterie şi card de memorie (fără obiectiv) şi o baterie de 1.410 mAh. Lista merge mai departe cu un ecran AMOLED de 3 inci cu rezoluţie de peste un milion de punct şi cu un vizor electronic de 2,35 de milioane de puncte cu acoperire 100%.

Cardurile cu care funcţioneză sunt SD, SDH şi SDXC, are slot lângă baterie, la bază, iar pe lista de porturi se regăsesc USB 2.0 şi ieşire HDMI, dar şi unul pentru microfon, pe partea dreaptă. Aparatul dispune şi de bliţ, dar mai are un lucru interesant în acea zonă. E vorba de vizorul reglabil în funcţie de unghiul din care faci poze. Poate fi rabat în sus la maximum 90 de grade. Se va dovedi util în foarte multe situaţii, până cum doar Panasonic GX7 a mai venit cu aşa funcţionalitate.

Viteza maximă de declanşare este de 1/8.000 sec., iar valoarea ISO urcă de la 100 până la 25.600. Nu e nimic lăudabil la pozele făcute cu ISO peste 3.200, dar mai multe despre asta la discuţia despre calitatea fotografiilor. Aparatul mai înregistrează videoclipuri la rezoluţie full HD 1080p la 60 de cadre pe secundă şi poate realiza fotografii în format 16:9 sau clasic 3:2. Mai există şi modul 1:1, potrivite, eventual pentru Instagram.

Preţ: Samsung NX30 costă 4.500 de lei la F64 (magazinul foto ne-a pus la dispoziţie NX30). În prezent, se dă la pachet cu un card Lexar de 64GB şi vine cu obiectivul de kit. Un mare plus pentru acest aparat e că vine în pachet cu programul de procesare foto Adobe Lightroom.

Design, ergonomie şi funcţionalităţi

Am zis la început că Samsung mizează destul de mult pe designul inspirat de DSLR-uri. Asta aduce, ca mare bonus, un grip foarte bun, aproape la fel de bun ca cel de pe Galaxy NX. Există puncte aderente acolo unde ar trebui şi aparatul e bine echilibrat. Este negru şi butoanele sunt destul de reduse în număr, dar destul de bine poziţionate. Samsung oferă pe unele obiective (l-am avut pe cel de kit) şi un buton iFn (function) pe care să-l foloseşti pentru a intra rapid într-un meniu digital de setări. De asemenea, sunt trei moduri personalizabile. În rest, butonul de alegere a programelor este simplu, cu celebrul PSAM disponibil.

Pe faţă, în partea dreaptă, există butonul de WiFi şi cel de metering. Pe spate sunt dispuse cel de Meniu, de ştergere, vizionare poze şi un D-pad pe care sunt dispuse alte comenzi rapide.

La ergonomie amintesc şi ecranul rabatabil. L-a avut şi NX20, este preluat şi de acest model şi de fiecare dată e binevenit un astfel de mecanism. Aşa sau rabatabil în sus la 90 de grade sau în jos la 45 de grade. E foarte uşor să filmezi când ai atât de multă mobilitate şi foarte uşor să faci poze la nivelul solului. Nu trebuie să te pui pe burtă pentru a imortaliza o floare sau un alt detaliu de la nivelul solului.

Ecranul mai este şi tactil, focalizezi acolo unde doreşti. Partea proastă e că atunci când refixezi punctul de focalizare există momente când îi ia ceva mai mult timp până când se adaptează celui nou. Contează foarte mult mediu, condiţiile de luminare etc. Ecranul tactil mai este foarte bun pentru altă funcţionalitate a Samsung care merită toată aprecierea.

Poţi focaliza pe un obiect, pe un om, dar poate vrei expunere pe altceva. Se poate face şi pe DSLR aşa ceva, şi pe oricare alte aparate, dar pe niciunul la fel de uşor. Pe NX30 după ce ai focalizat poţi separa expunerea de focus şi faci poze aşa. Atunci când ai o zonă foarte luminată şi una destul de întunecată, această funcţionalitate va veni la îndemână.

Samsung NX30 mai are şi focus peaking care presupune că atunci când focalizezi manual punctele focalizate sunt scoase în evidenţă cu o nuanţă de culoare, de regulă verde sau roşu. Partea bună e că face asta în poze. Partea proastă e că nu face asta în videoclipuri. Este o decizie destul de ciudată a Samsung de a nu aduce modul şi în video, dar asta e, îţi rămâne să te bazezi pe atenţia ta.

Se mai trec pe listă funcţii ca modul automat inteligent Noapte, Peisaj, Portret, Copii, Sport, Apropiere, Text, Apus, Răsărit, Iluminare de fundal, Artificii, Plajă şi Zăpadă etc. Alegi şi aparatul face setările necesare. Cu un obiectiv potrivit poţi face şi poze 3D.

Calitatea fotografiilor

Samsung NX30, am zis mai sus, nu se descurcă bine la poze cu ISO mai mare de 3.200. Şi se mai ajunge în aşa situaţii, mai ales în canere întunecate sau noaptea. Am ajuns cu NX30 la Amsterdam în timpul Convenţiei Panasonic şi în prima zi a trebuit să fac poze într-o în care doar peretele pe care erau proiectate imagine era sursa de lumină. Dincolo de ISO-3.200 n-am trecut, dar aparatul se descurcă destul de prost la această valoare. Atât în JPG, cât şi RAW, e destul de greu să înlături zgomotul de imagine şi să nu arate ciudat.

Acesta e cel mai mare minus, pozele, dacă încerci să mai deschizi umbrele, sunt "ciuruite" cu pixeli roşii, iar detaliile se pierd foarte mult. E vorba de un senzor care produce poze la rezoluţie destul de mare, defectele se văd destul de bine.

Dincolo de asta, când ai suficientă lumină, aparatul nu are prea multe probleme. În definitiv, până şi un telefon se descurcă onorabil ziua. Gama dinamică e bună, focalizarea e destul de rapidă (nu la fel de bună ca la unele modele concurente, dar nici enervant de lentă), iar în post-procesare ai destul loc pentru modificări. Culorile sunt uşor reci, par puţin artificiale în anumite cadre.

Mostre foto din Samsung NX30 (post-procesate şi nu). Click pentru o galerie foto mai mare

Calitatea videoclipurilor

Marea problemă a aparatelor Samsung, chiar şi a acestuia destul de costisitor, e proasta generare a videoclipurilor. Poţi aduna, fără să depui prea mult efort, de la moire la aliasing şi chiar flickering în videoclipurile realizate cu NX30. Aceleaşi probleme le avea şi NX, doar că la acela nu mai puteai modifica setările. Pe NX30 poţi, schimbi deschiderea, viteza, valoarea ISO, dar videoclipurile, per total, nu sunt de lăudat.

Sunt full HD, într-adevăr, poţi scoate şi la 60 de cadre pe secundă, dar când apar astfel de probleme cu imaginea nu prea mai contează restul funcţionalităţilor. Alte companii au mai redus din probleme, ba chiar Panasonic a făcut asta încă de acum câţiva ani cu GH2, un model celebru. De asemenea, videoclipurile realizate cu NX30 mai prezintă şi unele artefacte de imagine, contează mult condiţiile de lumină.

Aceeaşi problemă de la poze se transmite şi la videoclipuri, doar că de pe la ISO-1.600 încep să fie afectate notabil detaliile. Sunt câteva probleme, cel mai probabil, cu senzorul pe care îl foloseşte Samsung. Urmează să mai lanseze aparate şi ar fi păcat să nu le facă niţel mai bună. Măcar să fie în linie cu ce oferă unele DSLR-uri mid-level, unele aparate mirrorless similare.

Ar putea fi un aparat care doar face poze bune, ar putea fi, doar că Samsung nu îl direcţionează ca atare, cum a făcut Fujifilm cu X100s, un aparat bun pe poze, cu obiectiv fix, care filmează relativ acceptabil. Compania a introdus filmarea doar pentru că este cerută de unii utilizatori. Practic, a devenit o obişnuiţă ca aparatele foto, bine sau rău, să şi filmeze. NX30 o face destul de rău, raportat la alte aparate de pe piaţă şi la preţ.

Aparat cu „minte“ de gadget

Samsung se descurcă bine la capitolul funcţionalităţi. Oferă WiFi, oferă ecran tactil rabatabil şi mai are de îndreptat calitatea fotografiilor şi a videoclipurilor. Are bani, caută să dezvolte mai mult piaţa asta, dar pe NX30 nu se vede asta. Spuneam la început că anul trecut foloseam NX20 şi îl găsisem relativ interesant. Le-am comparat acum, pot spune că e o evoluţie, dar în ceea ce priveşte funcţionalităţile, nu şi calităţile.

Vizorul electronic de pe NX30 reacţionează mai repede. Ecranul e mai bun, ceva mai rezistent sistemul de prindere şi rotire, iar butoanele au un design şi o funcţionare mai plăcute. Cu siguranţă e un pas înainte, mai ales că această gamă se conturează drept una din care, pe viitor, să evolueze vârful pe mirrorless al Samsung. NX30 nu e.

Mai am de spus despre autonomie. În Amsterdam mi-a rezistat o zi întreagă. Am făcut cam 250-300 de poze şi am filmat în total cam 40 de minute. Fotografiile au fost realizate atât JPG, cât şi RAW, iar luminozitatea ecranului a fost la 50% sau mai mare.

Plusuri

Vizor şi ecran mobile; ecranul e şi tactil

Funcţionalităţi foarte bune, atât inspirate de la Android, cât şi adaptate ecranului tactil

Construcţia şi ergonomia

Minusuri

Calitate scăzută a videoclipurilor

Fotografiile îşi pierd din detalii de la ISO-3.200 în sus

În multe situaţii aparatul are tendinţa să supraexpună

Concluzie: un aparat al compromisurilor

Mi-a plăcut NX30 cu ecranul său tactil, butoanele bine construite şi încadrate bine în design, dar este dezamăgitor când vine vorba de videoclipuri şi relativ mulţumitor pe fotografii. E un preţ mediu cel la care se vinde şi are multe puncte forte pentru care ar putea fi cumpărat. L-aş recomanda? Nu. L-aş cumpăra? Nici atât. Nu pot identifica publicul ţintă pentru un aşa aparat, poate cei care vor să transfere rapid fotografiile prin WiFi, poate cei care vor mirrorless Samsung, dar cu design de DSLR.

Află mai multe despre alte produse Samsung:

O săptămână cu Samsung Galaxy S5 - Ultima zi: performanţă şi autonomie. Ce ar putea schimba Samsung în Galaxy S6?

O săptămână cu Samsung Galaxy S5 - A patra zi: cât de bună este camera foto de 16 megapixeli care filmează 4K

O săptămână cu Samsung Galaxy S5 - A treia zi: senzori, funcţii şi Gear Fit

O săptămână cu Samsung Galaxy S5 - A doua zi: sistem de operare, interfaţa şi ecranul

O săptămână cu Samsung Galaxy S5 - Prima zi: dotări, design şi construcţie

Samsung NX30. FOTO Răzvan Băltărețu/Adevărul

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”