REVIEW Allview X1 Xtreme - Cel mai bun telefon românesc îşi arată colţii, dar unii nu sunt atât de ascuţiţi

REVIEW Allview X1 Xtreme - Cel mai bun telefon românesc îşi arată colţii, dar unii nu sunt atât de ascuţiţi

Poate Allview să facă imposibilul? Poate să treacă peste imaginea de companie ce rebranduieşte telefoane din China? Ei bine, X1 Soul Xtreme nu se diferenţiază ca origine, dar e doar un model de business.

A ieşit din fabrică un Gionee, o firmă chinezească ce vinde şi către alte branduri. Are un ecran spectaculos de bun, un procesor performant, deşi nu de ultimă generaţie şi 3GB de RAM. Camera foto impresionează, nu atât prin megapixeli, cât prin calităţi, iar cea frontală e selfie-machine.

Ne-a convins Allview X1 Xtreme ? Aproape. Sincer, aşteptăm cel mai subţire telefon din lume lansat de Gionee cu brand Allview. Dar la 1.999 de lei, Xtreme poate fi o alternativă curajoasă.

Varianta scurtă (Video) poate fi găsită mai jos

Design

Acest Gionee devenit peste ocean Allview are un design unibody, cu o carcasă de plastic lucios. Ca formă, are rotunjiri elegante, e un telefon fluid, dar pierde puncte la design din cauza carcasei.

Plasticul de pe spate tinde să lase foarte multe amprente şi se simte foarte ieftin. Ca sfat pentru Allview, aş renunţa la plasticul atât de lucios, deşi ştiu că e o preferinţă a celor de la Gionee să lanseze astfel de modele. În România telefonul este doar pe negru, dar câteva culori nu ar fi stricat.

În partea superioară avem mufa de căşti, carcasa fiind rotunjită simetric superior şi inferior. În partea de jos există mufa microUSB. Camera foto de 16 megapixeli de pe carcasa din spate are o protuberanţă destul de accentuată pe partea din spate, dar este încastrată destul de bine şi nu se zgârie.

Per total, designul aduce aminte de cel pus pentru prima oară în practică de Huawei, odată cu Ascend P6, varianta extinsă, că are 5,5 inci. Marginile ecranului sunt din ce în ce mai mici, dar telefonul suferă din cauza carcasei de pe spate. Aşadar, designul este unul solid, dar fără pretenţii de frumuseţe.

Performanţe

Ehe, aici e altă discuţie. Pentru că Allview X1 Soul Xtreme impresionează mai ales prin performanţă, nu prin design. Ce avem aşadar? Un procesor Qualcomm Snapdragon 800, quad-core, tactat la 2,15 Ghz, cu grafică Adreno 330. Memoria RAM este de 3 GB, iar capacitatea de stocare este standard la 32 de GB, fără un slot de card.

Telefonul este un single SIM, o nouă încercare a Allview de a lansa telefoane de top şi single SIM. Ce aplicaţii am rulat? Cam tot ce am putut pentru a-l prinde nepregătit. Pentru că nu suntem utilizatori pentru care să conteze atât de mult benchmark-urile şi pentru că vrem să-l supunem la teste din viaţa reală, am testat exact ce fac utilizatorii.

Browsingul este rapid, iar 3G-ul solid. Ştim deja că Snapdragon 800 nu are probleme în această privinţă. Multitaskingul de pe Allview e limitat de sistemul de operare. Aşadar, am încercat să schimbăm aplicaţiile cât mai rapid între ele şi am folosit jocuri (CSR Classics, Real Racing, Empire: Rome Rising, NBA 2K14), aplicaţii, filme, muzică. Am încercat cam orice pentru a-l reduce la tăcere, pentru a-l bloca.

Nu am reuşit, am fost învinşi. De ce? Procesorul nu vă va crea probleme. Dacă vreţi un telefon din categoria celor fără erori, fără blocaje, fără lag, atunci Allview X1 Soul Xtreme intră în această categorie. Nu ştim cum se va comporta pe termen lung din punct de vedere al softului, dar acesta este un alt capitol.

Dacă am da note până la 10, hardware-ul de pe Allview este de 9. De ce nu 10? Pentru că încă nu am întâlnit gadgetul perfect şi păstrăm nota pentru acela.

Ecran

Intră în aceeaşi categorie cu performanţele. E locul unde Allview a ales bine. Avem un display de 5,5 inci, cu o densitate a pixelilor de 401 de pixeli pe inch. Ce înseamnă acest lucru? Am trăit-o pe propria piele. Înseamnă imagini clare, detalii la linie, plus o calitate a imaginii pe care ochiul uman nu o poate distinge.

Rezoluţie este Full HD, 1920x1080 de pixeli şi sticla este Gorilla Glass 3, care oferă o rezistenţă sporită. Per total, culorile alese de către Allview pentru ecran, saturaţia lor mi s-a părut potrivită. În lumina soarelui, telefonul se comportă bine. Ecranul IPS de la Japan Display îşi face treaba.

Nu am înţeles (vorbim la soft) de ce Allview a ales unele teme de culoare şi design pentru sistemul de operare, pentru ecranul de start. Cel puţin tema neagră, pe care o puteţi vedea în video, este sinistră, pare nefinisată şi complicată. Ecranul e exemplar, păcat de efectele şi tranziţiile dintre ecrane, cauzate de construcţia temei pentru sistemul de operare.

Autonomie

Decentă, chiar peste medie. Are o baterie de 2.550 de miliamperi la un ecran de 5,5 inci Full HD. M-a dus o zi şi mai mult, cu 3G folosit. E un telefon care se încadrează lejer în categoria medie de autonomie de pe piaţă. Nu dezamăgeşte, nu exagerează. Intră în raportul calitate/preţ.

Allview se laudă cu o combinaţie tehnică ce ar aduce o autonomie mai mare. Ecranul Full HD, luminozitatea care se adaptează la mediul înconjurător, bateria incorporată şi gestionarea inteligentă a resurselor ar duce la o autonomie mai mare. Nu putem decât să-i credem, iar autonomia de o zi este una bună pentru un asemenea telefon. Intră în categoria de top, deşi nu a extremelor, acolo unde regăsim puţine dispozitive cu adevărat performante.

Cameră foto

Allview a reuşit, pe lângă construirea unui telefon destul de mare, să aducă şi o cameră decentă pe X1 Soul Extreme. Are 16 megapixeli, filmează full HD şi îţi oferă un control rezonabil asupra setările. Spre exemplu, poţi seta valoarea ISO, poţi seta expunerea şi cam aici se opreşte controlul de care dispui. Desigur, mai poţi să porneşti un timer şi să faci poza peste câteva secunde.

Camera principală este completată de una frontală de 8 megapixeli tot capabilă de înregistrări full HD. Revenind la camera principală, dispune şi de HDR - realizează o poză din mai multe expuneri pentru o prezentare cât mai bună a tuturor detaliilor - şi poate face poze în rafală. Interfaţa aplicaţiei imită într-o anumită măsură o masă de DJ (una ultraminimalistă) şi abordează filosofia skeumorfismului, adică imitarea texturilor reale. După primele două-trei utilizări te obişnuieşti repede cu butoanele.

Setările camerei foto se accesează printr-un swipe din dreapta (când ţii telefonul în modul portret), dar există şi buton dedicat. Când vine vorba de calitatea fotografiilor, aici „decent“ e cel mai bun cuvânt pe care îl pot folosi. Nu mă aşteptam să fie chiar calitate de Note 3 sau iPhone 5s, dar voiam să fie ceva mai bine decât pe multe alte telefoane similare.

Marea problemă e că pe ecranul X1 Soul Extreme pozele se văd prea bine, iar detaliile nu se văd suficient de bine. Culorile sunt saturate şi contrastul e ridicat, dar când le vezi pe un ecran full HD de PC observi anumite scăpări, cum ar fi în detaliile pozelor de cadru mai larg sau în reproducerea unor detalii mai fine. La poze macro se descurcă, atât timp cât ai răbdarea cu focalizarea, nu iese chiar din prima, contează şi iluminarea scenei. Mai e o chestiune, dar asta nu-i va incomoda pe cei mai mulţi utilizatori. Pozele sunt realizate în format 4:3 şi nu 3:2 (clasic) sau 16:9 (full HD). În galeria foto cele procesate sunt 3:2.

Per total, laud X1 Soul Extreme pentru că este rapid, atât prin aplicaţie, cât şi prin focalizare, are un indicator de nivel ca să ştii când poza e dreaptă şi îţi oferă acces la câteva setări esenţiale, alături de câteva funcţionalităţi terţe, precum modul HDR (de încercat, onorabil) şi fotografia în rafală (când subiectul se mişcă prea repede). Mai rămâne, pe viitor, de rezolvat calitatea. De ridicat nivelul şi la acest capitol.

- fragment redactat de Răzvan Băltăreţu

Conectivitate/Sunet

Telefonul are conectivitate completă cu ajutorul tehnologiei NFC. Dacă alegeţi să o ţineţi deschisă, autonomia va scădea, dar pachetul Allview vine cu NFC Tags, care pot fi puse pe diverse obiecte din jurul nostru. Pachetul pe care l-am primit noi avea trei asemenea tag-uri care pot fi puse pe diverse locuri pentru a interacţiona cu tehnologia într-un mod inteligent. Cum ar putea fi folosite? Să zicem că aveţi o uşă de garaj ce poate fi acţionată de smartphone. Apropiaţi telefonul de NFC tag, iar acţiunea se face automat. Sau aveţi un player muzical în sufragerie. Când intraţi în casă, vreţi să ascultaţi muzică, aşa că apropiaţi telefonul de tagul de pe perete şi va face automat acest lucru.

În rest, Bluetooth, WiFi, şi microUSB. Pentru cei care sunt încântaţi de tehnologia şi vitezele 4G, aflaţi că dispozitivul nu este compatibil. Probabil că modelele următoare ale Allview vor avea incorporat suportul pentru 4G.

Sunetul este unul foarte bun, aşa cum ne-am obişnuit de la Allview. Difuzoarele sunt puternice şi nu au un zgomot evident. Căştile cu care vine telefonul sunt aceleaşi Yamaha cu care ne-am obişnuit. Foarte bune, cu mult bass din păcate şi mai au o problemă - vin într-o singură dimensiune pentru ureche. În mod normal, Allview oferea mai multe dimensiuni, iar ceea ce livrează acum în pachet sunt căşti pentru urechi foarte largi, aşa că accesoriile vor tinde să cadă mereu.

Software

Android 4.2.2. Jelly Bean. La cum ne-a obişnuit Allview, urmează în curând un update la KitKat. Dar asta e problema cea mai mică. E crunt de prost Androidul modificat de către Allview. Nu neapărat încetineşte, dar creează senzaţia de sistem de operare nefinalizat sau construit mult prea jucăuş decât trebuie.

Ce nu are bun acest sistem de operare? Pe X1 Xtreme (nu şi pe P7 Xtreme, care abia a ajuns în redacţie la noi) sistemul de operare conţinea o bară neagră în partea inferioară a ecranului unde încăpeau două rânduri de aplicaţii. Interesant la prima vedere, dar pe diferite teme se vedea ca şi cum ar fi fost nefinisat, ca şi cum Wallpaper-ul s-ar fi terminat brusc. Dar aceasta este, din nou, o problemă minoră.

Problema Allview rămâne designul aplicaţiilor şi al temelor de culoare, unele dintre ele fiind de neînţeles. Avem trei funcţii: Teme, Fundal şi Efecte. Fundalul e Wallpaperul, aici nu discutăm.

Temele variază între unele foarte colorate şi kitchoase, până la negrul anost pe care l-am menţionat mai devreme. Puteţi vedea câteva în video-ul cu telefonul. De asemenea, Efectele de tranziţie sunt sinistre. De ce? Pur şi simplu distrug iconiţele. Cine are nevoie de efectul tornadă, pentru ca paginile şi aplicaţiile să se schimbe ca şi cum ar intra în tornadă? Cine are nevoie ca aplicaţiile să se rotească? Cine are nevoie ca aplicaţiile să pară agăţate pe perete şi când dăm pagina să pară că se balansează? Efectele Allview sunt obositoare, din păcate. Noi vă sfătuim să încercaţi tranziţia clasică şi să găsiţi un efect care să nu modifice atât de mult sistemul de operare. De exemplu, unele aplicaţii, cum ar fi Facebook Messenger, par tăiate la colţuri din cauza sistemului de operare.

Să vă sfătuim să puneţi un launcher? Probabil că ar fi decizia cea mai bună, pentru că ni se pare că sistemul de operare strică acest telefon de altfel foarte bun.

Funcţii speciale

Ne-a plăcut partea aceasta, deşi are probleme de intimitate. Dacă nu puneţi un PIN sistemului de operare la deblocare, atunci ce urmează vi s-ar părea puţin intruziv, deoarece trece peste ecranul de blocare.

Telefonul are patru funcţii rapide care pot fi accesate printr-o glisare din dreapta în stânga pe ecranul blocat. Ni se deschid Camera Foto, Înregistrare (recorder), Lanterna şi Apel Fals. Acesta din urmă este o funcţie interesantă. Sunteţi într-o situaţie dificilă şi vreţi să scăpaţi? Fake Call vă va apela în 15 secunde şi chiar va vorbi la urechea voastră un robot.

  • De asemenea, sistemul de operare are navigatorul Sygic preinstalat, hărţi GPS pentru Android. Veţi putea găsi hărţile pentru Europa şi pentru alte locuri din lume. Astfel, vă veţi putea descurca cu maşina prin Europa cu ajutorul telefonului. O funcţie pe care noi am găsit-o bună şi salutăm mereu ideea producătorilor români de a introduce funcţii folositoare utilizatorilor. Sygic oferă şapte zile de Premium incluse, dar după acest moment nu veţi mai putea face update la hărţi gratuit.
  • Asistent de trafic - aveţi aşa ceva şi în Android, preinstalat, dar Allview oferă un asistent pentru a controla traficul de date mobile cu restricţii mai clare.
  • Ecran wireless - cu un stick Miracast de la Allview, conectat la televizor, puteţi vedea conţinutul de pe telefon direct pe telefon.
  • Curăţare rapidă - vă închide uneori aplicaţii atunci când consumul de RAM este prea mare.
  • Antivirus - nu putem decât să ne bucurăm că Allview vine cu Bitdefender Antivirus preinstalat.

Preţ

Telefonul costă 1.999 de lei pe magazinul online al Allview. Repetăm că e un terminal cu display Full HD, 3 GB de RAM şi un procesor Snapdragon 800 . La acest preţ nu există ceva asemănător. În categoria sa mai intră LG G2, LG Nexus 5 şi HTC One (2013). Îl scoatem pe HTC din discuţie pentru că e de anul trecut, iar celelalte telefoane pierd la câteva capitole şi înving la altele.

Unde câştigă? La finisaj. Deşi X1 Xtreme nu e un telefon asamblat prost, plasticul de pe spate are un aspect ieftin. Dar are cel mai mare ecran dintre toate, cea mai mare cantitate de memorie RAM şi cea mai bună cameră principală şi frontală. Sistemul de operare e un minus, dar raportul calitate/preţ iese cel mai bine.

Plusuri
  • Performanţă excelentă în raport cu preţul la care este comercializat telefonul.
  • Ecranul este foarte bun, iar aplicaţiile funcţionează foarte rapid.
  • Camera foto este performantă, iar cea frontală este uan dintre cele mai bune pentru selfie-uri.
  • Funcţie rapidă de accesare a camerei, reportofonului, lanternei şi apelului fals din ecranul blocat.
  • Raport calitate/preţ imbatabil.

Minusuri
  • Sistemul de operare Android 4.2.2 Jelly Bean modificat de către Allview este ca întotdeauna mai mult o piedică. E greoi, nu înţeleg de ce jos e lăsat spaţiu pentru două rânduri de aplicaţii şi unele tranziţii distrug pictogramele.
  • Plasticul de pe spate are un caracter ieftin şi lasă amprente foarte multe.
  • E un telefon greu.
  • Căştile oferite în pachet sunt de o singură dimensiune - mare. Pentru oamenii cu urechile mici nu sunt potrivite. Şi au un bass un pic prea mare.

L-am cumpăra?

Allview X1 Soul Xtreme e cel mai performant telefon cu brand românesc. Preţul este unul competitiv pentru calităţile pe care le are. Sincer, încă nu există aplicaţii destul de puternice pentru a avea nevoie de 3 GB de RAM şi de procesorul Snapdragon 800, în această combinaţie. E un telefon de perspectivă, dacă l-am putea numi aşa. Pentru că momentan e foarte puternic, dar la preţul său are concurenţă serioasă. Numai dacă ne gândim că Nexus 5 costă şi 1.400 de lei la unele oferte, atunci Allview are în faţă un pariu interesant.

Calitatea construcţiei unibody e bună, sistemul de operare e complicat şi ciudat, dar dacă ar fi să nu-l comparăm, acest telefon este unul de cumpărat. Pentru cei care vor un device de 5,5 inci, deci ceva mai mare, e o opţiune interesantă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”