Revenirea fizică a angajaţilor la muncă va duce închirierile de birouri la un nivel apropiat de anul 2019 (analiză)

Revenirea fizică a angajaţilor la muncă va duce închirierile de birouri la un nivel apropiat de anul 2019 (analiză)

Revenirea fizică a angajaţilor la muncă va duce segmentul închirierilor şi preînchirierilor de birouri la un nivel apropiat de anul 2019, se menţionează într-o analiză de specialitate dată marţi publicităţii.

Documentul analizează schimbările petrecute în primele 6 luni ale anului pe piaţa imobiliară, în contextul trecerii unui an de la apariţia pandemiei.

În ciuda unui an marcat de multe incertitudini, piaţă de birouri rămâne un segment foarte important al pieţei imobiliare, cu o dinamică aparte şi schimbări ce vor marca sectorul pe perioade foarte lungi, se precizează în analiza realizată de compania de consultanţă imobiliară 24REAL.

"Dacă în 2020 clienţii au acţionat mai întâi emoţional, mai ales după ieşirea din starea de urgenţă, şi căutau să optimizeze costurile şi să diminueze suprafeţele închiriate, spre finalul anului 2020 şi începutul lui 2021, clienţii au început, treptat, să-şi reia activitatea la birou, astfel că au venit cereri din partea acestora de creştere a suprafeţelor închiriate. Mai precis, de la începutul acestui an, spaţiile care s-au eliberat odată cu debutul pandemiei au început să se ocupe din nou", se menţionează în documentul 24REAL.

Constantin Căpraru, managing partner în cadrul companiei, a afirmat că investitorii imobiliari sunt interesaţi în prezent de achiziţii pe piaţa de birouri.

"Avem clienţi, investitori imobiliari, care se uită cu mai multă atenţie spre piaţa de birouri şi vor să realizeze achiziţii aici. Revenirea la birou, susţin aceştia, este o chestiune de timp. În 2021 majoritatea închirierilor efectuate cu ajutorul 24REAL au fost pentru dezvoltare de business (spaţii de birouri mai mari sau mai multe spaţii comerciale) şi consolidare (companiile au spaţii de birouri în mai multe locaţii şi acum doresc să concentreze toată activitatea într-un singur spaţiu, mai mare). Există şi companii care vor păstra sistemul de lucru hibrid, caz în care vor renunţa la o parte din spaţiile de birouri (mai ales prin subînchiriere - pe termen scurt)", a comentat el.

Acesta a apreciat că revenirea angajaţilor la birou, ca şi faptul că spaţiile de lucru încep să se ocupe din nou, vor duce piaţa office la un nivel de închiriere şi preînchiriere la finalul acestui an similar cu cel din 2019.

Totodată, analiza arată că există anumite sectoare de activitate şi domenii care se extind şi caută spaţii mai mari (uneori şi duble), chiar dacă se vor muta în aceste spaţii peste un an, cum este cazul telecom, construcţii/amenajări/proiectare, distribuţie/producţie, electronice/electrocasnice, marketing online etc.

Reprezentantul agenţiei de consultanţă imobiliară a atras atenţia că una din tendinţele de pe piaţa de birouri este preferinţa pentru perioade contractuale mai mici.

"Imediat după lockdown, piaţa de birouri a reacţionat emoţional: clienţii au încercat să încheie înţelegerile contractuale ce vizau închirierea de spaţii de birouri sau să diminueze costurile cu chiria, însă după câteva luni business-urile s-au stabilizat, temerea a dispărut, iar lucrurile au început să revină, treptat, la normal. O tendinţă observată de noi a fost aceea că au început să fie căutate spaţii de birouri în clădiri tot mai noi, moderne, beneficiind de flexibilitatea proprietarilor în ceea ce priveşte perioadele contractuale mai mici, dar şi cu beneficii suplimentare la semnarea contractelor - cum ar fi, de exemplu, amenajarea spaţiilor sau o perioadă de gratuitate la plata chiriilor", a afirmat Constantin Căpraru.

La rândul său, Oscar Răceanu, Head of Residential Division 24REAL, a apreciat că tendinţa de scumpire a materialelor de construcţii pentru sectorul rezidenţial nu va provoca o bulă imobiliară.

"În ciuda creşterii accelerate a preţurilor cu materialele de construcţii, lucru care va conduce şi la o scumpire a locuinţelor în acest an şi care vă continua şi în 2022, nu considerăm că ne aflăm într-o bulă imobiliară, de tipul celei din 2008, asta deoarece cumpărătorii de azi sunt mult mai solvabili. Piaţa imobiliară a învăţat încă o dată că produsele de calitate sunt vandabile în orice moment. Pandemia ne-a învăţat că spaţiul verde şi terasele sunt mai importante decât am fi crezut vreodată, iar clienţii încep să conştientizeze că trebuie să plătească şi pentru acestea, întrucât confortul poate cere, uneori, sacrificii", a menţionat Răceanu.

Potrivit analizei, cererea pentru terenuri şi case din jurul Bucureştiului s-a accelerat în ultimele 6 luni. Astfel, sectorul rezidenţial a înregistrat o creştere accelerată a cererii pentru terenuri şi case în zonele limitrofe ale Bucureştiului, dar şi pentru terenuri (ideal cu autorizaţii) pentru dezvoltări imobiliare rezidenţiale, în special în zona de nord, unde unităţile se vând cu preţuri şi de peste 2.000 euro/mp, se precizează în document.

Agenţia de consultanţă imobiliară 24REAL este specializată în tranzacţionarea spaţiilor de birouri cu suprafeţe de până în 1.000 mp. Compania deţine în portofoliu 99% dintre clădirile de birouri moderne din Bucureşti şi oferă servicii specializate de închiriere, vânzare şi intermediere pentru orice tip de clădire cu profil comercial. AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!