Revenirea din Ucraina a deținuților recrutați de Wagner stârnește teamă în Rusia. „Ce fel de erou este el?”

Revenirea din Ucraina a deținuților recrutați de Wagner stârnește teamă în Rusia. „Ce fel de erou este el?”

Anatoly Salmin, un hoț și criminal condamnat, s-a întors din închisoare cu ani înainte de termen, recompensă pentru că s-a oferit voluntar pentru o misiune sinucigașă în războiul Rusiei din Ucraina - și apoi a reușit să supraviețuiască.

Evgheni Prigojin discută cu deținuții care și-au îndeplinit contractele în Ucraina FOTO Profimedia

Evgheni Prigojin discută cu deținuții care și-au îndeplinit contractele în Ucraina FOTO Profimedia

Sute de condamnați recrutați în rândurile Wagner, o companie militară privată legată de omul de afaceri Evgheni Prigojin, au fost uciși sau grav răniți în Ucraina, unde mercenarii au fost însărcinați cu unele dintre cele mai disperate campanii ale Rusiei, scrie The Guardian .

Dar un videoclip publicat luna trecută arăta câteva zeci de foști condamnați - printre care criminali, traficanți de droguri și agresori casnici - care se îndreaptă acum spre orașele lor de origine din nordul Rusiei, se presupune că au obținut grațierea după ce au supraviețuit șase luni în rândurile lui Wagner în Ucraina.

În interviuri, cei care l-au cunoscut pe Salmin au declarat că se temeau să nu se întâlnească cu același om care le-a terorizat odată orașul natal și care acum ar fi putut fi făcut de neatins prin asocierea sa cu Prigojin, una dintre cele mai cunoscute figuri din Rusia.

"Am început să-l vedem în oraș în urmă cu câteva săptămâni", a declarat pentru The Guardian un locuitor local care îl cunoaște pe Salmin de mulți ani. "Este un om periculos, știm cu toții ce i-a făcut prietenului său. Le-am spus copiilor mei să nu umble singuri în zilele următoare. Nu a fost doar ceea ce i-a făcut prietenului său, a furat de la oameni, a intrat în multe bătăi și hărțuia fete. Bea mult, consuma droguri și era violent".

"Nu vrem ca astfel de oameni să se întoarcă în Pikalevo", a spus persoana, care a cerut să nu fie identificată de teama de represalii. "Ce fel de erou este el?"

Salmin a fost recrutat de Wagner în timp ce ispășea o pedeapsă pentru furt. Însă în 2011 a fost condamnat pentru crimă. În descrierea instanței de judecată a crimei, Salmin și un prieten s-au îmbătat în timp ce pescuiau la o carieră locală și au început să se certe. Apoi, Salmin a luat o piatră și și-a lovit prietenul în cap de două ori. În timp ce bărbatul a continuat să se agite, Salmin a ținut capul prietenului său sub apă până când acesta a încetat să se mai miște.

"Aceasta este o mică parte din crimele pe care le-a comis", a declarat o altă cunoștință într-un interviu pentru BBC Rusia la începutul acestui an, la scurt timp după ce s-a descoperit eliberarea lui Salmin. "Sunt oameni care încă se tem foarte tare că se va întoarce în orașul nostru. Și mie îmi este foarte teamă că le va face ceva acestor oameni. Salmin este o persoană teribilă".

Eliberarea condamnaților care se oferă voluntari pentru Wagner este controversată în rândul rușilor, mulți dintre ei temându-se că bărbații vor continua să comită alte infracțiuni.

Luna trecută, Kremlinul a apărat această practică, spunând că deținuții sunt grațiați "în strictă conformitate cu legislația rusă".

Conform Constituției ruse, doar președintele poate emite grațieri, iar criticii atrag atenția asupra faptului că Kremlinul nu a mai publicat astfel de decrete din 2020.

Mulți dintre ei sunt infractori înrăiți. Dmitri Kuryagin a fost condamnat pentru că și-a ucis bunica în vârstă de 87 de ani și a luat banii primiți pentru vânzarea apartamentului ei. Alții au fost condamnați la zeci de ani de închisoare pentru șantaj, vânzare de amfetamine sau jefuirea magazinelor de bijuterii.

"Adesea, persoanele care mai au cei mai mulți ani de pedeapsă sunt cele care sunt dispuse să intre în Wagner", a declarat un activist pentru drepturile deținuților stabilit în Rusia. "Și asta înseamnă că, de obicei, sunt oameni care au comis cele mai grave infracțiuni".

Prigozhin a afirmat săptămâna aceasta că Wagner a oprit deja campania de recrutare în închisori, deși nu a furnizat nicio dovadă și nici nu a explicat de ce a fost luată această decizie.

Rapoarte recente din mass-media au afirmat că Wagner întâmpina mai multe dificultăți în recrutarea prizonierilor, deoarece auzise despre ratele ridicate de pierderi în rândul condamnaților ruși trimiși în luptă.

"Ce procentaj dintre băieții noștri care au plecat (în Ucraina) sunt încă în viață?", a întrebat un deținut un recrutor al lui Wagner în decembrie, potrivit unui raport al publicației independente Mediazona. "În acel moment, (recrutorul) a început să se bâlbâie; nu a putut da un răspuns și și-a încheiat discursul acolo".

În declarația de joi, Prigozhin a susținut că Wagner "își va îndeplini obligațiile față de cei care lucrează pentru noi", ceea ce se referea probabil la promisiunea sa de grațiere totală a celor care s-au alăturat rândurilor companiei militare din închisoare.

Chiar și experții apropiați în mod tradițional de guvern au exprimat îndoieli cu privire la faptul că răscolirea închisorilor pentru unii dintre cei mai disperați deținuți, trimiterea lor în misiuni violente în Ucraina și apoi eliberarea lor înapoi în rândul publicului este o politică sănătoasă.

"Acum, un alt grup de prizonieri se întoarce din zona de război. Este necesar să înțelegem dacă psihologii au lucrat cu ei?" a declarat Ivan Melnikov, un activist rus pentru drepturile omului, într-un interviu recent la radio. "S-ar putea să ne confruntăm cu o recidivă colosală a comportamentului criminal în viitorul apropiat dacă nu se face nimic".

Când a fost contactat de The Guardian, Salmin a refuzat să fie intervievat, sugerând că ar trebui să fie plătit pentru un interviu. Melnikov a citat date potrivit cărora cel puțin jumătate dintre condamnații ruși care au fost eliberați vor ajunge probabil din nou în închisoare.

Bărbații care sunt eliberați provin dintr-o constelație de orașe și orașe mici din nord-vestul Rusiei, regiunea natală a lui Prigojin, unde este posibil să fi găsit unii dintre primii voluntari în timpul campaniei sale de mobilizare. În cele din urmă, se crede că Wagner a recrutat zeci de mii de prizonieri dispuși să ucidă pentru libertatea lor.

Unele dintre crimele lor sunt deosebit de îngrozitoare. Alexander Tyutin, care a fost etichetat drept "agentul imobiliar negru", a fost condamnat pentru că a ordonat uciderea prin contract, în 2005, a partenerului său de afaceri și a familiei sale. Ucigașul plătit a împușcat și a ucis în bătaie familia de patru persoane, inclusiv fiica de 14 ani și fiul de 10 ani.

La doar câteva luni după ce s-a alăturat lui Wagner din închisoare, Tyutin ar fi fost externat pentru că a ajuns la vârsta de pensionare și a zburat din Rusia în Turcia pentru a se alătura soției sale.

Prigojin a părut să confirme eliberarea într-o declarație, spunând că a fost mai bine să trimită un "agent imobiliar criminal" care în război "valora trei sau patru, sau chiar mai mulți băieți de păpădie", inclusiv "fiul tău, tatăl tău, soțul tău".

"Gândiți-vă ce vă doriți mai mult: să fie trimis la luptă un agent imobiliar ucigaș sau să fie vorba de cei dragi vouă, pe care veți sfârși probabil prin a-i primi înapoi într-un sicriu de zinc", a adăugat el.

Într-un episod separat, la începutul acestui an, Prigojin, vorbind în fața unui grup de foști condamnați care și-au ispășit contractele în Ucraina, a promis că îi va ajuta dacă vor avea probleme cu forțele de ordine.

"Poliția ar trebui să vă trateze cu respect. Dacă se comportă nerezonabil... eu însumi voi suna și voi rezolva lucrurile cu guvernatorii și așa mai departe. Vom găsi o soluție".

Mulți se tem că cei care sunt eliberați ar putea căuta acum să își regleze conturile acasă.

În 2014, Kirill Neglin din Segezha a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru trafic de droguri și abuz în familie. După o perioadă de consum excesiv de alcool, acesta și-a lovit și lovit soția în mod repetat, terorizând-o atât acasă, cât și urmărind-o apoi la dacia lor, unde a declarat că a îndurat în tăcere un alt atac pentru că se temea pentru viața copiilor lor.

După ce a depus mărturie împotriva lui, Neglin a lansat o amenințare în instanță. "Nu va trăi mult timp", a spus el, potrivit unei transcrieri a instanței, relatată pentru prima dată de către publicația independentă de știri Verstka. "Oricare ar fi sentința pe care mi-o dă [instanța], atât mai are de trăit".

Rețelele de socializare din 2014, cu un an înainte ca Neglin să fie condamnat, au arătat că acesta a postat în mod regulat meme-uri ultrapatriotice, inclusiv unele care sugerau să se tragă cu arme nucleare în SUA. O rudă care a confirmat că Neglin a luptat în Ucraina a declarat că a fost surprinsă că s-a oferit voluntar pentru război.

Neglin și fosta sa soție nu au putut fi contactați. Documentele judiciare arată că, în timp ce se afla în închisoare, a fost dat în judecată de propria mamă pentru a returna un împrumut pentru un apartament din Segezha.

În videoclipul publicat de presa afiliată lui Wagner, Neglin a oferit bromuri despre patriotism și valorile familiei.

"Nu luptați aici pentru orice, ci pentru copiii voștri", a spus el. "Și, firește, pentru familiile voastre, pentru bani, iar în ceea ce privește patria voastră, asta urmează... Așa că, băieți, aveți grijă de voi înșivă, aveți grijă de cei apropiați".

Dar cei care îi cunosc pe bărbați spun că se tem de ceea ce se va întâmpla la întoarcerea lor.

"Ne cunoaștem de mulți ani", a declarat o altă cunoștință a lui Salmin. "Nu este o persoană plăcută, de fapt, este cu adevărat periculos. Este imprevizibil. Și s-a întors în oraș, da".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”