Reuters: Israelul ar fi plasat explozibili în 5.000 de pagere ale Hezbollah. „Cea mai mare breșă de securitate” de la începutul războiului

Reuters: Israelul ar fi plasat explozibili în 5.000 de pagere ale Hezbollah. „Cea mai mare breșă de securitate” de la începutul războiului

Agenția de spionaj israeliană Mossad ar fi plantat explozibili în interiorul a 5.000 de pagere importate de gruparea libaneză Hezbollah cu luni înainte de detonările de marți, scrie Reuters.

Operațiunea a fost o breșă de securitate fără precedent a Hezbollah, care a dus la detonarea a mii de pagere în Liban, ucigând nouă persoane și rănind alte aproape 3.000, inclusiv luptători ai grupării și trimisul Iranului la Beirut.

Pagere portabile folosite de membrii Hezbollah au explodat  FOTO: arabnews

Pagere portabile folosite de membrii Hezbollah au explodat FOTO: arabnews

Sursa de securitate libaneză a declarat că pagerul provenea de la Gold Apollo, cu sediul în Taiwan, dar compania a afirmat într-o declarație că nu a fabricat dispozitivele. Aceasta a declarat că au fost fabricate de o companie numită BAC, care are o licență de utilizare a mărcii sale, dar nu a oferit mai multe detalii, potrivit Reuters .

Hezbollah, susținut de Iran, a promis că va riposta împotriva Israelului, a cărui armată a refuzat să comenteze exploziile.

Hezbollah a declarat miercuri într-o declarație că „rezistența va continua astăzi, ca în orice altă zi, operațiunile sale de sprijinire a Gaza, a poporului său și a rezistenței sale, care este o cale separată de pedeapsa aspră pe care inamicul criminal (Israelul) ar trebui să o aștepte ca răspuns la masacrul de marți”.

Complotul pare să fi fost pregătit de mai multe luni, au declarat mai multe surse pentru Reuters. Sursa principală de securitate libaneză a declarat că grupul a comandat 5.000 de pagere de la Gold Apollo, despre care mai multe surse spun că au fost introduse în țară la începutul acestui an.

Fondatorul Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, a declarat că pagerele utilizate în explozie au fost fabricate de o companie din Europa care avea dreptul de a utiliza marca firmei, al cărei nume nu l-a putut confirma imediat. Într-o declarație, compania a numit BAC ca fiind firma, dar Hsu a refuzat să comenteze locația acesteia.

„Produsul nu era al nostru. Doar că avea marca noastră pe el”, a declarat Hsu reporterilor miercuri, la birourile companiei din orașul New Taipei din nordul Taiwanului.

Sursa principală de securitate libaneză a identificat o fotografie a modelului pagerului, un AP924, care, la fel ca alte pagere, primește și afișează mesaje text fără fir, dar nu poate efectua apeluri telefonice.

Gold Apollo a afirmat într-o declarație că modelul AR-924 a fost produs și vândut de BAC.

„Noi furnizăm doar autorizarea mărcii comerciale și nu avem nicio implicare în proiectarea sau fabricarea acestui produs”, se arată în declarație.

Luptătorii Hezbollah au folosit pagerul ca mijloc de comunicare low-tech în încercarea de a se sustrage localizării israeliene, au declarat anul acesta pentru Reuters două surse familiare cu operațiunile grupului.

Dar sursa libaneză de rang înalt a declarat că dispozitivele au fost modificate de serviciul de spionaj al Israelului „la nivel de producție”.

„Mossadul a injectat o placă în interiorul dispozitivului care are material exploziv care primește un cod. Este foarte greu de detectat prin orice mijloace. Chiar și cu orice dispozitiv sau scanner”, a declarat sursa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cel puțin 11 morți și mii de răniți, după ce pagerele cu care comunicau membrii Hezbollah au explodat simultan / Incidente similare și în Siria / Isra…

2 Fraților, în ce țară trăim? Un român a construit un bloc, a vândut apartamente, dar nu a declarat nimic la ANAF

3 „E o moarte fără sens. Peste 20 de ani, nimeni nu-și va aminti de tine” / Un soldat rus își îndeamnă camarazii să nu lupte pe front

4 VIDEO Fără precedent / Misterul exploziilor pagerelor din Liban care au rănit mii de oameni

5 Cine este piromanul din Parlament, care a pus pe jar Poliția Română. Se întorsese recent din Italia