Reuters: Europa de Est deține cheia alimentării cu energie a Ucrainei

Reuters: Europa de Est deține cheia alimentării cu energie a Ucrainei

În Lituania, un transformator electric gigantic, dezafectat, construit în 1980 în actuala Ucraină, a fost curățat de praf și pregătit pentru expediere. Acesta va călători pe mare până în România și apoi înapoi în Ucraina, posibil în următoarele săptămâni, relatează Reuters .

Rețeaua electrică a Ucrainei este ținta rușilor Foto EPA EFE

Rețeaua electrică a Ucrainei este ținta rușilor Foto EPA EFE

Rokas Masiulis, șeful rețelei electrice din Lituania, a declarat că firma sa caută în depozite orice altceva de care Ucraina ar putea avea nevoie pentru a repara daunele provocate sistemului său de electricitate de atacurile repetate cu rachete rusești.

„Ucrainenii spun că nu au nimic împotrivă să primească orice, inclusiv lucruri care nu funcționează sau care sunt stricate, deoarece pot repara singuri echipamentele“, a declarat el pentru Reuters.

În timp ce Occidentul se grăbește să refacă stocurile de arme și muniții ale Kievului, țările din Europa și nu numai se întrec, de asemenea, în a furniza transformatoare, întrerupătoare și cabluri, precum și generatoare diesel necesare pentru a ilumina și încălzi țara în timpul iernii.

Ucraina a transmis țărilor europene o listă cu aproximativ 10.000 de articole de care are nevoie urgentă pentru a menține alimentarea cu electricitate.

Foștii membri ai Uniunii Sovietice și ai fostului bloc comunist au un rol important de jucat, pe baza proximității lor și a faptului că unele rețele din regiune au încă hardware compatibil cu cel al Ucrainei.

Masiulis a declarat că cea mai mare nevoie este de auto-transformatoare, precum cel destinat Ucrainei. În valoare de aproximativ 2 milioane de euro (2,13 milioane de dolari), acesta cântărește aproape 200 de tone și a fost nevoie de două săptămâni pentru a fi „dezbrăcat“ de piesele detașabile și golit de ulei pentru transport.

„Suntem în curs de modernizare a rețelei noastre și tot ceea ce demontăm trimitem în Ucraina“, a spus el. Letonia, vecina de nord a Lituaniei și care a făcut și ea parte din Uniunea Sovietică, a declarat că trimite cinci transformatoare mari în Ucraina, dintre care două sunt gata să fie mutate în curând.

De la începutul lunii octombrie, forțele rusești au vizat infrastructura energetică a Ucrainei, provocând pene de curent și forțând milioane de oameni să îndure temperaturi sub zero grade, cu încălzire redusă sau fără încălzire.

Moscova spune că loviturile sunt justificate ca parte a "operațiunii sale militare speciale" pentru a degrada forțele ucrainene . Kievul și Occidentul consideră că loviturile sunt un atac cinic asupra civililor pentru a le frânge spiritul și a slăbi inamicul.

Pană de curent la Kiev, din cauaza atacurilor ruse Foto Profimedia

Pană de curent la Kiev, din cauaza atacurilor ruse Foto Profimedia

Organisme regionale europene și țări precum Azerbaidjan, Franța, Letonia, Lituania și Polonia, precum și companii individuale au trimis deja mii de echipamente în Ucraina.

„Căutăm în toată lumea echipamente de înlocuire a celor distruse în timpul atacurilor“, a declarat la începutul lunii decembrie Yaroslav Demchenkov, ministrul adjunct al energiei din Ucraina.

Ucraina a reușit să evite un „colaps total“ al sistemului de distribuție a energiei electrice, a spus el, dar întreruperile sunt semnificative. Aproximativ 80% din regiunea Kiev a rămas fără electricitate timp de două zile în această săptămână, în urma atacurilor cu rachete și drone rusești.

Estimarea valorii totale a sprijinului este imposibilă, având în vedere natura fragmentată și grăbită a răspunsului, dar au fost livrate transformatoare și generatoare în valoare de zeci, dacă nu sute de milioane de dolari.

Printre provocări se numără găsirea hardware-ului potrivit pentru a răspunde nevoilor Ucrainei. Ca fostă membră a Uniunii Sovietice, sistemul său energetic nu este întotdeauna compatibil cu cel al altor țări, inclusiv cu vecinii din nord.

Oferta de generatoare nu poate corespunde cererii, au declarat oficialii companiei, mai ales că unele dintre cele mai necesare livrări pot dura luni de zile.

„Din nefericire, transformatoarele de înaltă tensiune, de care avem cea mai mare nevoie, nu sunt încă disponibile“, a declarat miercuri Oleksandr Kharchenko, director la Centrul de Cercetare a Industriei Energetice cu sediul la Kiev, la televiziunea de stat ucraineană.

El a precizat că există câteva în lume care ar putea fi expediate, dar nu se așteaptă ca acestea să ajungă mai devreme de februarie.

Transformatoare gigantice

Operatorul rețelei de transport din Lituania a trimis deja sute de transformatoare mai mici, care reduc tensiunea pe măsură ce aceasta se deplasează de la centrala electrică la utilizatorul final, iar rețeaua sa de gaze a furnizat piese de schimb Ucrainei.

Compania poloneză de utilități controlată de stat Tauron a declarat săptămâna trecută că a trimis 21 de kilometri de sârmă, nouă tamburi, 129 de izolatori, 39 de transformatoare și 11 întrerupătoare aeriene, pe care purtătorul de cuvânt Łukasz Zimnoch le-a descris ca fiind cadouri.

Unele livrări sunt un răspuns la solicitările ucrainenilor, în timp ce firmele private de acolo comandă provizii alternative pentru a menține afacerile în funcțiune.

Jerzy Kowalik, directorul comercial al producătorului polonez de generatoare de energie EPS System, a declarat că firma primește multe comenzi din Ucraina, unele pentru zeci de unități mari deodată.

"Există o problemă cu disponibilitatea motoarelor pe care le folosim, pe fondul unui boom global pentru generatoare alimentat de criza energetică", a declarat Kowalik. Firma sa de aproximativ 100 de angajați nu poate satisface cererea și refuză unele cereri din Ucraina.

Volodimir Kudrițki, președintele consiliului de administrație al operatorului de rețea ucrainean Ukrenergo, a declarat că procurarea transformatoarelor de care este nevoie urgentă este complicată de faptul că liniile de transport de energie standard din Ucraina sunt de 750 kilovolți și 330 kV. Cele din Polonia vecină, de exemplu, sunt de 400 kV și 220 kV.

Întrerupătoarele, deconectoarele și întrerupătoarele sunt, de asemenea, cruciale, deoarece aproximativ 70 de echipe de reparații Ukrenergo, adică aproximativ 1.000 de persoane, lucrează non-stop pentru a restabili energia electrică și au fost angajați subcontractori.

Planuri de aprovizionare pe termen lung

În orele de vârf, Ucraina consumă aproximativ 16 Gigawați de energie electrică. Ea poate importa până la 10% din această cantitate din sistemele vecine, deși liniile care o leagă de Polonia au fost avariate în recentele atacuri înainte de a fi restaurate, iar România este doar o sursă marginală până în prezent.

Asta înseamnă că Ucraina se bazează pe propriile rezerve de echipamente, acumulate în anticiparea unei posibile invazii și care au fost trimise din străinătate.

Premierul Denis Șmihal a declarat luna aceasta că 500.000 de generatoare mai mici au fost importate de către întreprinderile ucrainene, dar că țara are nevoie de 17.000 de unități generatoare mari sau industriale pentru a trece peste iarnă.

Acestea erau deosebit de importante pentru infrastructura critică, cum ar fi spitalele și stațiile de pompare a apei.

Unul dintre organismele care supraveghează sprijinul energetic în Europa este Secretariatul Comunității Energiei, un grup internațional înființat de Uniunea Europeană și de opt state membre care aspiră la statutul de membru al UE.

Directorul său, Artur Lorkowski, a declarat că peste 60 de companii private din Europa din 20 de țări sunt implicate, 800 de tone de echipamente fiind deja trimise și alte zeci de livrări fiind planificate.

Pe măsură ce stocurile rețelelor electrice europene deținute de stat se diminuează, Lorkowski se așteaptă ca sectorul privat să devină mai important în satisfacerea nevoilor de infrastructură energetică ale Ucrainei.

Sunt purtate discuții prin intermediul G7 pentru a apela la companii din Statele Unite, Canada și Japonia, a adăugat el.

"Acest lucru ne-ar oferi scara care ar face diferența în Ucraina", a declarat Lorkowski pentru Reuters.

O primă tranșă de echipamente energetice americane în valoare de 13 milioane de dolari a fost trimisă în Ucraina, au declarat oficialii, iar alte două încărcături de avion urmau să plece în scurt timp. Ucraina a purtat discuții și cu Japonia.

Lorkowski și alți câțiva oficiali au prezis că s-ar putea ca echipamentele să trebuiască să fie proiectate și construite de la zero, deși o astfel de schimbare ar necesita timp și bani.

Oficialii ucraineni care doresc să integreze economia Ucrainei cu Europa de Vest iau în considerare o revizuire majoră a sectorului energetic, deși remedierea rețelei actuale este prioritară pentru moment.

Unele echipamente importate au fost donate, în timp ce țările și agențiile internaționale de creditare acordă, de asemenea, împrumuturi și granturi pentru a ajuta Kievul să își permită reparațiile.

Olena Osmolovska, director al echipei de sprijinire a reformei din cadrul ministerului ucrainean al energiei, a declarat că ar costa zeci de miliarde de dolari pentru a restabili complet sistemul energetic.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…