Reuniune a Comitetului de organizare Tokyo-2020 după remarcile sexiste ale preşedintelui său
Responsabilii Jocurilor Olimpice de la Tokyo-2020 se vor reuni pentru a discuta răspunsul lor la remarcile sexiste făcute săptămâna trecută de preşedintele Comitetului de organizare , care au determinat sute de voluntare să demisioneze, a anunţat, marţi, presa locală, citată de AFP.
Remarcile lui Yoshiro Mori (83 ani) la adresa femeilor, considerate de acesta prea volubile în cursul şedinţelor, au provocat indignare în Japonia, dar şi peste hotare.
Comitetul de organizare Tokyo-2020 prevede să se reunească săptămâna viitoare pentru a lua în discuţie şi a oferi un răspuns în această speţă, au anunţat, marţi, agenţia de presă Kyodo şi postul de televiziune privat FNN.
Aproximativ 390 de voluntare pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice din cele 80.000 de persoane recrutate în total, şi-au declinat angajamentele după remarcile lui Mori, conform presei locale.
Comitetul organizator a primit peste 4.500 de mail-uri şi apeluri pe subiectul declaraţiilor preşedintelui Tokyo-2020, iar două persoane au renunţat chiar să participe la ştafeta flăcării olimpice, a relatat agenţia Kyodo.
Starul tenisului nipon, Naomi Osaka, a declarat sâmbătă că aceste remarci provin de la un "ignorant".
Preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice din această vară - Tokyo-2020, Yoshiro Mori, şi-a prezentat scuze, săptămâna trecută, în presa niponă pentru remarcile sexiste făcute, dar a exclus o demisie.
Preşedintele comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice 2020 de la Tokyo a declarat că şedinţele la care participă femei sunt prea lungi, deoarece acestora "le este greu să-şi termine" intervenţiile.
"Consiliile de administraţie cu multe femei durează mult timp", s-a plâns Yoshiro Mori, la o reuniune cu responsabili ai Comitetului olimpic japonez, care a fost deschisă presei.
"Dacă măreşti numărul de membri executivi femei şi dacă timpul de luare a cuvântului nu este limitat într-o oarecare măsură, le este greu să termine, ceea ce este enervant", a afirmat Mori. "Femeile au spirit de competiţie. Dacă una ridică mâna (ca să intervină - n. r.), celelalte cred că trebuie şi ele să se exprime. De aceea până la urmă vorbeşte toată lumea", a adăugat el.
"Avem şapte femei în comitetul de organizare (al JO de Tokyo - n. r.), dar ele ştiu să rămână la locul lor", a mai spus Mori, fost prim-ministru al Japoniei între 2000 şi 2001, perioadă în care a fost cunoscut pentru gafele sale repetate.
Potrivit Asahi Shimbun, remarcile sale asupra femeilor i-au făcut să râdă pe unii membri ai asistenţei.
Japonia a rămas în urmă în ceea ce priveşte egalitatea de gen, fiind pe un penibil loc 121 din 153 de ţări în ultimul raport al Forului Economic Mondial privind inegalitatea de gen şi pe locul 131 în ceea ce priveşte proporţia femeilor în funcţii de conduceri în companii, politică şi administraţie.
AGERPRES (AS/autor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Adrian Dãdârlat)