Reunită în Moldova, Europa transmite un mesaj Rusiei

Reunită în Moldova, Europa transmite un mesaj Rusiei

Apoape 50 de lideri europeni se vor întâlni la Castel Mimi din satul Bulboaca pentru a aborda subiecte precum energia, securiatea, conectivitatea și mobilitatea.

summit cpe moldova 1 webp

Liderii celor 27 de state-membre ale UE și omologii lor din alte 20 de țări de pe continentul european și-au dat întâlnire, astăzi, în Republica Moldova. Ei se vor aduna la castelul și crama privată Mimi, la 30 de kilometri în afara capitalei, Chișinău, pentru cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene. Runiunea, programată să dureze puțin peste cinci ore, cu o scurtă ceremonie de deschidere, urmată de patru mese rotunde, care vor trata subiecte precum energia, securitatea, conectivitatea și mobilitatea.

Creată la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, Comunitatea Politică Europeană a fost lansată anul trecut, după invadarea Ucrainei de către Rusia, ca un forum interguvernamental.

La summit-ul inaugural, de la Praga, din octombrie 2022, Macron s-a referit la această platformă ca la „o oportunitate de a construi o intimitate strategică în Europa”. El a respins ideea că această comunitate ar substitui Uniunea Europeană, calmându-i astfel pe liderii din Balcanii de Vest și din vecinătatea de est a Uniunii Europene.

În ciuda faptului că prima ediție nu a dat rezultate palpabile, liderii europeni au sugerat că le-a plăcut ideea unui forum care să ofere un „cadru mai liber” în care să poată discuta fără a fi limitați de anumite formalități sau termene stricte pentru discursuri, impuse de alte organizații politice, mai formale.

Măsuri de Securitate sporite

Este un eveniment istoric pentru Chişinău şi un semn că Republica Moldova este o ţară europeană. Sunt luate măsuri de securitate excepţionale pentru ca evenimentul istoric să se desfăşoare perfect. Pentru coloanele oficiale au fost cumpărate zeci de automobile noi care vor fi conduse de cei mai buni şoferi de la Inspectoratul Naţional de Securitate Publică, antrenaţi special în ultimele două luni. O parte dintre delegații au ajuns de ieri la Chişinău, aşa că pe unele străzi au fost restricţii de circulaţie. În perioada Summitului Comunităţii Politice Europene a fost mobilizat tot efectivul poliţiei Republicii Moldova. 60 la sută dintre inspectori vor asigura securitatea delegaţiilor oficiale, iar sute de poliţişti au fost dislocaţi pe străzile orașului.

Majoritatea oficialilor europeni vor ajunge la Chişinău, astăzi. Spaţiul aerian al Republicii Moldova va fi închis. Responsabilii de securitatea summit-ului susţin că joi, între orele 10.00 şi 11.00, avioanele prezidenţiale vor ateriza din şase în şase minute. O participare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ar da și mai multă greutate acestei adunări fără precedent, care are loc în apropierea capitalei Chișinău. Nu a fost anunțat nimic, dar el ar putea fi prezent la întâlnirea cu «familia europeană» după ce a străbătut planeta în ultimele săptămâni – Italia, Germania, Franța, Regatul Unit, Arabia Saudită pentru summitul Ligii Arabe și Japonia pentru summitul G7.

Programul reuniunii

După un prânz de lucru, cea mai mare parte a agendei va fi destinată pentru întâlniri bilaterale. Acesta va fi, probabil, cel mai interesant moment al zilei, deși întrevederile se vor petrece într-un cadru intim, cu puțini diplomați prezenți și va fi dificil pentru jurnaliști să afle detalii.

În programul summit-ului este planificată și o „fotografie de familie”, care va rămâne pentru posteritate. Trei micro-state europene (Andorra, Monaco și San Marino) s-au alăturat, între timp, Comunității Politice Europene, astfel încât singurele țări europene care nu vor fi reprezentate la reuniunea din Republica Moldova, în afară de Vatican, sunt Belarus și Rusia.

Comunitatea pare să aibă un viitor previzibil. Un summit a fost deja planificat pentru luna octombrie, în orașul spaniol Granada, iar un altul – în Marea Britanie, pentru prima jumătate a anului 2024. Rotația gazdelor va fi asigurată, odată la jumătate de an, de țările UE și non-UE.

Discuții despre roaming și securitatea cibernetică

Alte posibile rezultate tangibile pe care le-ar putea aduce summit-ul de la Bulboaca țin de consolidarea „căilor de solidaritate” pentru Ucraina, reducerea sau eliminarea costurilor de roaming și sporirea schimburilor de experiență între diplomați și funcționari publici din țările europene.

Un document redactat pentru masa rotundă pe subiecte de securitate, care se va ține la summit, co-prezidată de Polonia și Regatul Unit, pune accent pe stimularea securității cibernetice. Textul documentului văzut de Europa Liberă spune că „agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc în spațiul cibernetic sub forma unor incidente și activități cibernetice rău intenționate, conduse de grupări sponsorizate de stat, precum și de criminali cibernetici”.

De asemenea, documentul sugerează că ar trebui făcut mai multe eforturi pentru a crește rezistența la atacurile cibernetice în țările vecine cu Rusia și în statele din Balcanii de Vest.

Documentul mai vorbește despre nevoia de a acorda mai mult sprijin financiar Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, pentru a proteja centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…