RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII ÎN JUDEȚE

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII ÎN JUDEȚE

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au reușit să destructureze o grupare ilegală care falsifica bani. Procurorii DIICOT au reținut vineri trei membri ai grupării mafiote italiene "Napoli", după ce la Oradea a fost descoperită o adevărată fabrică de falsificat bani.

Potrivit unor surse judiciare, în urma unor descinderi ale polițiștilor și procurorilor DIICOT, la Oradea au fost găsiți 13 milioane de euro falși. De asemenea, anchetatorii au mai descoperit 90.000 euro într-o groapă de gunoi, având informații că alte sume de bani au fost arse. Concomitent cu acțiunea din România, autoritățile din Italia au reținut alți trei membri ai grupării mafiote, fiind găsiți și 17 milioane euro falși, bani ce proveneau de la o tiparniță din România.

Ancheta se desfășoară de aproape doi ani, în colaborare cu Direcția Națională Antimafia din Italia.

* Activitatea fabricii de componente auto Autoliv SRL din localitatea Prejmer a fost oprită vineri, după ce peste 30 de muncitori din schimbul I s-au intoxicat cu o substanță gazoasă necunoscută. "Activitatea este oprită. Toți cei 250 de muncitori au fost evacuați, urmând ca activitatea să fie reluată după ce echipele de cercetare vor stabili cauzele producerii incidentului din această dimineață. Potrivit ultimelor informații, un număr de 36 de angajați ai fabricii au ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru evaluare, dar starea lor de sănătate nu este pusă în pericol", a precizat pentru AGERPRES, subprefectul Brașovului, Mihai Mohaci.

Fabrica Autoliv SRL s-a înființat la Brașov în anul 1997 și este firma cu cei mai mulți angajați din județ, peste 5.000. Compania cu capital suedez produce componente auto în principal pentru piețele externe pentru firmele mari din industria auto.

* Primarul orașului Săveni, Relu Târzioru, a fost ridicat marți dimineață de procurorii Direcției Naționale Anticorupție de la locuința sa într-un dosar de corupție privind acordarea de subvenții de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Ridicarea primarului a avut loc în urma unor percheziții domiciliare, polițiștii judiciari ridicând de la locuința primarului mai multe obiecte. În același timp, marți au avut loc percheziții la APIA Botoșani la mai mulți funcționari ai acestei instituții, dar și la mai multe sedii ale unor societăți comerciale cu profil agricol.

Potrivit unui comunicat al DNA, cercetările vizează săvârșirea unor infracțiuni de corupție, conexe infracțiunilor de corupție și privind obținerea nelegală de fonduri europene. Șase persoane au primit miercuri mandate de reținere pentru 24 de ore în dosarul de corupție de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Botoșani, a declarat pentru AGERPRES procurorul șef al Serviciului Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție, Mihaela Mihai. Potrivit oficialilor DNA, au fost emise mandate de reținere pe numele directorului executiv al APIA Botoșani, Liviu Stelian Zaharia, precum și pe numele a trei șefi de servicii din aceeași instituție — Gabriel Tincu, Gheorghe Faraon și Ovidiu Epuraș.

De asemenea, procurorii DNA au dispus reținerea primarului orașului Săveni, Relu Târzioru, precum și a unui fermier din comuna Manoleasa, Ilie Merticariu. În același dosar mai sunt cercetate, în stare de libertate, alte trei persoane.

Magistrații Tribunalului Suceava au respins, miercuri seară, propunerile de arestare preventivă făcute de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul de corupție de la APIA, instituind măsura controlului judiciar în cazul acestora. Directorul executiv al Centrului Județean Botoșani al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), Liviu Zaharia, șeful Serviciului Măsuri Speciale și IT din cadrul aceleași instituții, Gabriel Tincu, și șeful Serviciului Control, Gheorghe Faraon, dar și administratorul societății comerciale Agromer SRL Manoleasa, Ilie Merticariu, au primit interdicția de a părăsi țara.

* Ministerul Fondurilor Europene a alocat 19 milioane de lei pentru susținerea activității derulate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru instrumentul financiar european Investiții Teritorial Integrate (ITI) Delta Dunării, ministrul Eugen Teodorovici afirmând joi, într-o conferință de presă la Tulcea, că modelul de dezvoltare aplicat pentru Rezervația Biosferei ar putea fi replicat în alte șapte regiuni din România. 'Și alte zone din România ar putea beneficia de dezvoltare integrată pentru că aceasta este cea mai eficientă metodă de dezvoltare a unei zone (...) Este foarte important ca acest proiect să aibă succes pentru ca pe viitor să mergem în același mod. Este însă dificil. La Tulcea discuțiile pentru acest instrument au început în urmă cu doi ani, de exemplu. În ceea ce privește importanța, pot să vă spun că în pre-aderare, pe Transport și Mediu, pe o perioadă de 7 ani, am avut două miliarde de euro, iar în cazul județului Tulcea vorbim de peste un miliard de euro doar pentru o parte a României. E o realizare deosebit de importantă pentru județul Tulcea și această regiune a României', a spus ministrul Teodorovici.

            El a adăugat că, la solicitarea reprezentanților organizațiilor neguvernamentale tulcene, va face demersurile necesare pentru ca RBDD să fie declarată 'zonă periferică a Europei', fapt care ar duce la avantaje suplimentare pentru populația din această zonă. 'Spania, Portugalia, Croația, state din zona insulară în mod special sunt zone periferice ale Europei care au anumite avantaje datorită poziționării lor geografice, ceea ce ar însemna fie o finanțare mai mare, fie o cofinanțare europeană mai mare. Vom analiza foarte repede dacă județul Tulcea se încadrează în aceste criterii, dar aprobarea acestui instrument financiar dovedește că zona este una dezavantajată', a menționat ministrul Teodorovici.

Eugen Teodorovici dorește ca România să fie printre primele state europene care să lanseze cereri de proiecte, acesta exprimându-și speranța ca primul anunț de solicitare de proiecte pe cadrul financiar 2014-2020 să fie lansat cel târziu în luna noiembrie.

'Vrem să lansăm prima cerere de proiecte in octombrie — noiembrie, astfel încât România să fie unul din primele state europene care începe această etapă. Astfel, încă din prima parte a cadrului financiar 2014-2020, vom putea avea proiecte contractate și cereri de plată, iar absorbția va fi de 100%, nu de 80% cum s-ar putea întâmpla pe exercițiul financiar curent', a declarat joi, la Tulcea, într-o conferință de presă, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

* Consiliul Concurenței a finalizat în acest an o primă investigație legată de tarifele pe care le practica aeroportul din Timișoara și suspiciunea că ar fi favorizat compania Wizz Air, a declarat joi, într-o conferință de presă la Poiana Brașov, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, care participă la cea de a 22 Conferință și Adunare Generală a Asociației Aeroporturilor din România.

"Este primul caz finalizat de Consiliul Concurenței pe legislația națională și sper să fie un exemplu pentru alte aeroporturi de cum pot să trateze companiile aeriene concurente, astfel încât să nu fie discriminate. Aeroporturile și-au restricționat grila de tarife astfel încât să nu acorde avantaje excesive companiei menționate, iar la aeroportul Timișoara a apărut o nouă grilă de tarife pe care le percepe aeroportul. În analiza Comisiei Europene mai există un caz referitor la aeroportul din Cluj-Napoca, cel care se plânge că aceeași companie Wizz Air primește un tratament mai bun la aeroportul din Târgu Mureș, în timp ce reprezentanții aeroportului de la Târgu Mureș susțin că cei de la aeroportul din Cluj ar avantaja această companie. Vom vedea cine are dreptate", a mai afirmat președintele Consiliului Concurenței.

De asemenea, Comisia Europeană analizează în continuare și modul de acordare a ajutoarele de stat, în perioada anterioară. "Mă aștept să termine cazul în curând și să-l termine favorabil pentru noi, în sensul că nu au fost ajutoare excesive sau ilegale acordate în trecut. Trebuie să lucrăm în momentul de față cu aeroporturile pentru a ne asigura că respectă noile reguli de ajutor de stat și că nu vor exista sancțiuni din partea Uniunii Europene", a explicat Bogdan Chirițoiu.

* Președintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat vineri, la Târgoviște, referindu-se la numărul mare al aleșilor locali care au trecut de la alte partide la PSD Dâmbovița, că în niciun alt județ fenomenul nu are o asemenea amploare. ''Nicăieri nu este ca aici. M-am speriat și eu. Până la urmă, o să se termine și perioada asta (...). Ce este interesant e că cei care țipă, cum sunt domnul Orban și colegii dumnealui... își fac și ei plângeri penale? Că ei iau și ei. Adică sunt județe întregi unde au luat la PNL'', a spus Liviu Dragnea.

Potrivit lui Dragnea, cazul Turcescu este unul ciudat, iar dacă unii mai sunt, ar fi bine să se elibereze și ei dacă tot a început perioada asta de eliberare, a declarat vineri, la Târgoviște, vicepremierul Liviu Dragnea, președintele executiv al PSD.

"Cazul Turcescu, pentru mine, este un caz foarte ciudat. Sincer, nu sunt specialist nici în servicii secrete, nici în sisteme de informații, mi se pare un caz ciudat, pe de o parte. Pe de altă parte, dincolo de cazul Turcescu, au mai fost în ultimii ani situații când oameni de presă foarte răi, deontologi și foarte, foarte moraliști s-a dovedit a fi oameni care aveau niște schelete în frigider, pe care le ascundeau foarte bine. Tot la B1 am văzut acum câteva luni, în cazul Duicu, un domn Bădin, care, tot așa, înfiera orice caz de genul ăsta care apărea în țară și îl înfiera chiar pe Duicu, după ce s-a întâmplat, el fiind omul de casă al lui Duicu", a afirmat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a refuzat, însă, să comenteze vineri afirmațiile vicepreședintelui PNL Ludovic Orban potrivit cărora Victor Ponta ar fi ofițerul acoperit care candidează la Președinție și la care făcea referire președintele Traian Băsescu. El a afirmat, însă, că Ludovic Orban, și cei doi copreședinți ai ACL, Klaus Iohannis și Vasile Blaga, sunt "reclamagii".

* Președintele Partidului Liberal Reformator, Călin-Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri, la Giurgiu, că se află ''în grafic cu obiectivul fixat de a intra în turul al doilea în alegerile prezidențiale'', iar în ceea ce privește campania electorală consideră că valoarea proiectelor și a ideilor trebuie să primeze și nu spiritul de distrugere al adversarului. "Nu cred că în România trebuie să ne lăsăm în continuare ancorați în mentalitatea și în spiritul care a fost promovat de Băsescu, care a mers în general pe distrugerea adversarului. Eu cred că valoarea proiectelor și a ideilor trebuie să fie cea care să primeze în dezbaterea publică, de aceea azi, la Giurgiu, voi prezenta proiectul meu de țară și îi provoc și pe ceilalți să facă la fel dacă au un proiect de țară pentru că nu e suficientă o schimbare, trebuie o viziune să faci ca țara ta să progreseze", a spus Tăriceanu, într-o conferință de presă.

* Liderul PMP, Elena Udrea, a declarat miercuri, la Roman, că mandatul președintelui României trebuie să revină la patru ani, iar alegerile prezidențiale trebuie să se desfășoare în același an cu cele parlamentare. "Cred că trebuie să ne întoarcem la alegeri parlamentare și prezidențiale în același an pentru că decalarea aceasta face să avem alegeri în fiecare an și este prea mult în condițiile în care politicienii sunt de cele mai multe ori iresponsabili. Guvernările, de teama acestor alegeri, nu mai reușesc să facă ce trebuie pentru țară. Tot timpul sunt cu ochii pe electorat, sunt populiști și demagogi, nu iau măsurile care trebuie luate, ci dimpotrivă încearcă să cumpere electoratul și astfel distrug țara. De aceea cred că trebuie să ne întoarcem la mandatul președintelui de patru ani și la alegeri în același an cu alegerile parlamentare', a declarat Elena Udrea.

Președintele PMP a mai afirmat miercuri, la Roman, că promisiunea sa pentru județele din Moldova este că acestea vor înflori, iar cei plecați în afara țării se vor întoarce acasă și vor avea locuri de muncă aici. Liderul PMP a adăugat că dacă va fi aleasă președintele României, va 'ridica steagul Moldovei'. "Moldova este ținută în sărăcie de toate guvernările locale și de toată guvernarea roșie de la București (...) Promisiunea mea pentru Moldova este că va înflori, iar eu sunt un om care a făcut pentru Moldova ce n-a făcut nimeni. (...) Promit moldovenilor că vor recăpăta și strălucirea și faima pe care au avut-o și vor trăi în prosperitate, că se vor întoarce acasă și vor munci aici și nu în afara țării unde au fost alungați de cei care au vândut industria în ultimii 25 de ani. Toată industria s-a închis, iar Moldova mai trăiește doar din industria de confecții unde lucrează foarte multe femei, pe salarii mici și în condiții grele", a declarat Elena Udrea. Liderul PMP a participat, miercuri, alături de primarul Laurențiu Leoreanu, la inaugurarea micro-hidrocentralei de pe râul Moldova, amplasată în municipiul Roman. Elena Udrea a fost aleasă în 2012 deputat în colegiul 4 Neamț, format din municipiul Roman și comuna Ion Creangă.

* Candidatul ACL la Președinție, Klaus Iohannis, a declarat marți, la Suceava, că întregul sistem educațional din România trebuie refăcut, nu prin mici reforme, ci îmbunătățit fundamental, proces ce ar dura aproximativ 20 de ani.

''Suntem în situația în care la Bacalaureat ajung aproape toți, dar numai jumătate trec (...) Este o problemă fundamentală și, după părerea mea, această problemă poate fi rezolvată printr-o refacere amplă a sistemului de învățământ. Nu este o problemă doar de finanțare, cum nu este o problemă doar de curricula școlară. Este o problemă de filozofie. Noi trebuie să avem un sistem educațional care reușește, în varianta optimală, să-l ducă pe fiecare pe calea care i se potrivește cel mai bine (...) Vom reuși printr-un sistem dual, unde teoria se îmbină cu practica, să avem oameni pregătiți'', a arătat Iohannis.

Candidatul ACL la Președinție, a afirmat marți, la o întâlnire cu membrii și simpatizanții PNL din Botoșani, că președintele țării nu are prerogativele de a construi autostrăzi sau de a dezvolta rețelele de apă și canalizare, însă trebuie să aducă în dezbatere publică problemele sociale și economice ale populației. "De asta vreau să merg la Cotroceni, să schimbăm lucrurile în mai bine. Președintele nu construiește autostrăzi, nu introduce apa și nici canalizarea, dar președintele este acela care trebuie să introducă în dezbaterea publică marile probleme ale României, educația, sănătatea, sistemul de pensii, agricultura. Toate trebuie rediscutate, pentru că nu funcționează", a afirmat Iohannis.

Marți, la Botoșani, Iohannis a spus că Antonescu "este un liberal pur sânge" și, de aceea, mizează pe votul acestuia.
"Ne vedem mai rar, vorbim mai rar, dar, în rest, suntem colegi de partid. Mizez pe votul lui. Nu-mi imaginez altfel. Crin Antonescu este un liberal pur sânge. Nu merge să voteze pe altcineva decât pe candidatul partidului domniei sale", a afirmat Iohannis. În ceea ce îl privește pe Călin Popescu Tăriceanu, Iohannis este sigur că acesta "nu va rupe foarte multe voturi" de la electoratul PNL.

* Totodată, Iohannis, a anunțat marți, la Botoșani, că nu va face în turul al doilea al alegerilor prezidențiale nicio înțelegere cu vreun alt politician eliminat din cursa pentru Cotroceni. El a declarat că electoratul nu va vota, în turul al doilea, politic. "Pentru al doilea tur nu voi face înțelegeri cu politicieni, pentru că alegătorii nu urmează politicianul pe care l-au votat în primul tur, dacă acela nu a intrat în turul doi. Nu mai avem de-a face cu un electorat cum a fost în anii '90 relativ ușor manipulabil", a afirmat Iohannis.

* Pentru prima oară în ultimii 25 de ani, candidatul opoziției de dreapta reușește să strângă mai multe semnături pe listele de susținere decât cele ale partidului de la putere, a afirmat miercuri vicepreședintele PDL, deputatul Cezar Preda, într-o conferință de presă. "Klaus Iohannis a depus cel mai mare număr de semnături pe care le-a depus vreun candidat de președinția României după 1989. Aceasta este forța ACL, 2.214.000 de semnături și încă 70.000 de semnături de rezervă", a spus Cezar Preda. El susține că "este o dovadă clară a forței ACL, care, cu siguranță, va da, în această toamnă, președintele României, pe Klaus Iohannis".

* Avocatul Pavel Abraham a afirmat joi, la Pitești, că clientul său Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, are de spus multe lucruri despre multe persoane importante pe care le-a cunoscut, dar unele dintre afirmațiile sale ar trebui mai întâi să fie probate. "Are extraordinar de multe de spus, foarte, foarte multe lucruri față de foarte multe persoane. Este un om complex, cu o pregătire școlară redusă, dar cu o dotare nativă deosebită și care știe să cultive relațiile cu personalități. (...) Pentru aceasta a recurs la diferite activități, unele apreciate ca legale, altele ca ilegale, dovadă că răspunde pentru unele, dar există și o dreptate a lui, după părerea mea, care nu trebuie negată, chiar dacă uneori trebuie să ne îndoim de anumite aprecieri", a declarat Abraham.

Referitor la afirmația lui Sandu Anghel, potrivit căreia banii pe care i-a dat lui Mircea Băsescu ar fi ajuns la șeful statului, Traian Băsescu, avocatul a apreciat că este vorba de o acuzație deosebit de gravă, care însă poate fi luată în considerare doar dacă este susținută de probe. "Sunt fapte care, după părerea mea, dacă sunt reale, deosebit de grave, sensibile, și nu aș vrea să plasez o vinovăție asupra domnului președinte sau a oricui altcuiva. Dacă faptele sunt reale, atunci ne vom strădui să le probăm în instanță, dacă nu, vor rămâne în această formă, așa cum opinia publică le-a perceput. (...) Nu aș putea să precizez o sumă, m-aș referi doar la sumele pe care le-a vehiculat, cele două milioane de care a afirmat la un anumit moment și acum la sacii de bani. Sigur, dânsul face aprecieri de acest fel, că sumele sunt foarte mari, care au fost date. Dar asta trebuie dovedit. (...) Cu experiența pe care o am, există o doză de credibilitate în foarte multe lucruri", a mai spus Pavel Abraham.

În opinia sa, orice acuzație apărută în spațiul public nu ar trebui să fie comentată decât în momentul în care este probată. "Trebuie întâi să avem probe și apoi să le vehiculăm public de o manieră atât de puternică, fiindcă ele au o consecință de imagine deosebită. Unii văd o relație directă cu domnul Mircea Băsescu sau fac trimitere la domnul președinte, eu cred că e un impact negativ deosebit în ceea ce privește imaginea României și de aceea trebuie să fim cu toții prudenți, precauți și în măsura în care există probe, să le dăm, sau dacă nu să ne manifestăm rezerva cu privire la anumite aprecieri", a explicat Abraham.

Tribunalul Argeș a dispus, pe 18 septembrie, luarea măsurii arestului la domiciliu în cazul Izaurei Anghel, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și dare de mită. Instanța a admis, în același dosar, propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș privind arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a inculpatului Sandu Anghel, care deja execută o pedeapsă privativă de libertate în Penitenciarul Colibași. Sandu Anghel și Izaura Anghel sunt acuzați că au încercat să mituiască un agent de la Penitenciarul Colibași, pentru a introduce un telefon mobil în închisoare.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”