RETROSPECTIVĂ Inovații tehnologice 2014
Anul 2014 a adus numeroase invenții și inovații tehnologice, majoritatea salutate pentru capacitatea lor de a ajuta oamenii și de a spori arsenalul de instrumente ale științei, în timp ce altele au fost apreciate fie și doar pentru că au reușit să smulgă un zâmbet. Prezentăm în continuare o selecție a celor mai interesante inovații tehnologice din anul ce a trecut, prezentate pe fluxurile AGERPRES.
În a doua jumătate a lunii ianuarie, Google a anunțat că lucrează la dezvoltarea unei noi generații de lentile de contact care ar putea ajuta persoanele diabetice să-și țină sub control nivelul de zahăr din organism. Aceste lentile măsoară nivelul de glucoză din lacrimi, prin intermediul unui senzor conectat la un microcip, care se află între două straturi ale materialului din care sunt făcute lentilele de contact.
Un important pas înainte în protetică: mâna bionică
O mână protetică având degete cu senzori tactili a permis unui bărbat să simtă obiecte la strângerea lor în palmă, pentru prima dată de când și-a pierdut brațul într-un accident în urmă cu aproape zece ani, conform unei informații publicate la începutul lunii februarie. În locul brațului amputat a fost fixată mână bionică, purtată timp de o lună. În cadrul testelor desfășurate, bărbatul a reușit să distingă între diferitele obiecte pe care le strângea în palmă, chiar dacă era legat la ochi. Aceasta este prima mână protetică care a reușit să trimită informații senzoriale creierului folosind electrozi implantați sub piele. Invenția ar putea conduce la o nouă generație de membre bionice care pot oferi în timp real informații tactile despre mediul înconjurător.
"Iron-Man", din film în realitate: Prototipuri de armuri hi-tech pentru soldați, testate de SUA
Soldați americani din cadrul trupelor speciale au testat armurile din seria TALOS ("Tactical Assault Light Operator Suit"), rezultatul colaborării dintre Massachusetts Institute of Technology (MIT) și U.S. Army Research, Development and Engineering Command (RDECOM), cu implicarea și a altor companii private și instituții academice. Aceste armuri sunt concepute pentru a asigura protecție în fața gloanțelor și sunt dotate cu o mare varietate de senzori și camere video. Printre dotările unui astfel de costum se numără camere cu un câmp vizual de 360 de grade, cu capacități de operare pe timp de noapte și plăci de armură din aliaje speciale, foarte ușoare și impenetrabile în fața gloanțelor. Modelele mai avansate vor include un exoschelet complet, îmbunătățind substanțial forța și agilitatea militarilor, la care se adaugă și ecrane pe care sunt prezentate informații relevante din mediul în care se află soldatul. Această tehnologie le poate oferi soldaților americani un uriaș avantaj tactic, dar și un nivel de protecție fără precedent în fața inamicului
Ochelarii Google, noul gadget preferat al medicilor chirurgi
Ochelarii interactivi dezvoltați de gigantul american Google permit medicilor să asiste în direct la operații realizate de chirurgi din alte colțuri ale lumii. Acest produs revoluționar al Google, prezentat pentru prima dată în septembrie 2013, oferă numeroase avantaje pentru chirurgi, accelerând schimburile de informații în timp real între specialiști aflați în diferite locuri ale lumii, care astfel se pot asista unii pe alții în intervenții chirurgicale complicate sau de pionierat. Senzorii fixați la înălțimea ochilor permit filmarea intervențiilor. Micul ecran semi-transparent situat în colțul superior din dreapta al monturii afișează date instantaneu, fără a fi necesară mișcarea capului pentru a privi spre un alt suport (iPad, calculator), oferind astfel medicului posibilitatea de a proceda rapid la căutări de informații în caz de necesitate. Nu în ultimul rând, acești ochelari pot permite reglarea de litigii medico-legale, în cazul în care pacientul decedează.
Telescopul de ultimă generație MUSE generează imagini 3D ale Universului
La sfârșitul lunii martie, telescopul de ultimă generație MUSE, un nou instrument folosit de astronomi pentru a desluși secretele Universului în imagini 3D, a trecut de primul test important de funcționare în cadrul European Southern Observatory din Chile. După aproape 10 ani de proiectare și construcție, acest instrument denumit Multi Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) a reușit să surprindă primele imagini din spațiu pentru a genera imagini 3D din perioada de tinerețe a Universului. Instalat în cadrul Very Large Telescope (VLT) aparținând European Southern Observatory din Chile, MUSE poate studia și recompune în format 3D imagini din cosmos. MUSE folosește 24 de spectrografe pentru a descompune lumina în culorile componente, pentru a asambla imagini de detaliu și a reda spectrul diferitelor regiuni cosmice. Studiul acestor culori poate oferi informații despre compoziția și mișcarea diferitelor obiecte cosmice.
În SUA a fost inaugurat cel mai exact ceas atomic din lume — VIDEO
Un nou ceas atomic a fost inaugurat la începutul lunii aprilie în SUA, ceas care este de trei ori mai exact decât ceasul atomic folosit inițial ca standard oficial pentru timp în SUA, fiind implicit și cel mai exact ceas construit vreodată. Institutul Național american pentru Standarde și Tehnologie (National Institute of Standards and Technology — NIST), o agenție din cadrul Ministerului Economiei, a precizat că noul ceas, denumit NIST-F2, va ține ora oficială pe continentul nord-american. Acest nou ceas atomic este capabil să țină ora exactă timp de 300 de milioane de ani, fără să rămână în urmă sau să o ia înainte nici măcar cu 1 secundă în această întreagă perioadă, conform lui Thomas O'Brian, șeful Departamentului Timp și Frecvență din cadrul NIST.
Un nou senzor va face posibilă producerea de lentile de contact cu vedere pe timp de noapte
Tot la începutul lunii aprilie a fost publicată informația cu privire la obținerea unui senzor care, integrat în lentile de contact, îi oferă purtătorului capacitatea de a vedea pe timp de noapte. Acest senzor din grafen poate capta lumina în spectrul infraroșu. Grafenul este varianta bidimensională a grafitului — este format dintr-un aranjament planar (bidimensional) de atomi de carbon dispuși într-o rețea hexagonală. Grafenul este cel mai bun conductor de electricitate și căldură cunoscut. Spre deosebire de alte metode experimentale de a îmbunătăți vederea nocturnă, grafenul nu necesită răcirea la temperaturi extreme, iar senzorul din grafen este foarte mic și subțire, putând fi integrat chiar și în niște lentile de contact.
Un dispozitiv ce redă parțial vederea bolnavilor de retinită pigmentară a fost experimentat cu succes
Cinci pacienți care au orbit din cauza unei afecțiuni degenerative și-au recăpătat parțial vederea după ce li s-a implantat un cip care preia funcțiile retinei. Societatea franceză Pixium Vision a efectuat cu succes operațiunea, ce constă din instalarea unei camere video miniaturizate pe o pereche de ochelari ce captează semnalele vizuale și a unui cip care convertește aceste imagini în semnale electrice care stimulează neuronii și creează imagini în creier. Cipul are două componente, una este instalată pe suprafața globului ocular, iar cea de-a doua, alcătuită din circa 50 de electrozi, se află pe nervul optic.
Cercetători danezi propun instalarea în nas a unui filtru împotriva alergiilor
La sfârșitul lunii mai a fost prezentat un dispozitiv denumit Rhinix, realizat la Universitatea din Aarhus (Danemarca), care se introduce în nas și filtrează alergenii respiratorii. Principiul constă în introducerea în nas a filtrelor, care vor lua forma nărilor. Acest lucru incomodează doar puțin respirația și nu scade cantitatea de aer inhalat. Se blochează în schimb o mare parte a agenților alergeni indezirabili — cum ar fi polenurile.
Mașinile care se conduc singure, soluția pentru reducerea traficului cu 80%
Traficul infernal din aglomerările urbane nu este rezultatul prea multor mașini, ci al prea multor șoferi — dacă toate mașinile participante în trafic s-ar conduce singure, pe pilot automat, aglomerările din trafic ar scădea cu până la 80%, conform experților. Într-un studiu prezentat în luna iunie de un expert american în planificare urbană, automobilele inteligente autonome care comunică între ele, schimbând informații despre mașinile din față, posibile rute alternative și situația traficului pe anumite artere, ar asigura nevoia de mobilitate a locuitorilor din metropolele foarte aglomerate și ar aduce nivelul traficului la doar 20% din cel existent în prezent. Universitatea Tehnică Nanyang testează un concept propriu de automobil fără șofer, concept dezvoltat alături de JTC Corporation (Singapore) și de compania franceză Induct Technologies. Aceste vehicule cu pilot automat sunt folosite în prezent pentru transportarea pasagerilor între campusul Universității Nanyang și CleanTech Park, aparținând JTC Corporation.
iPhone modificat într-un pancreas artificial, pentru bolnavii de diabet zaharat de tip 1
Un telefon mobil iPhone modificat pentru a asigura funcțiile unui pancreas artificial a permis menținerea eficientă a nivelului optim de zahăr în sângele pacienților suferind de diabet zaharat de tip 1, denumit și diabet juvenil, conform rezultatelor unui studiu clinic, publicate în a doua jumătate a lunii iunie. Noul aparat construit dintr-un iPhone asigură necesarul de insulină și de glucagon fără aproape nicio intervenție din partea pacientului. Acest "pancreas bionic" folosește un senzor dintr-un ac introdus în piele, care controlează în mod automat, în timp real, nivelul de glucoză din sânge și injectează volumul necesar de insulină sau de glucagon prin intermediul a două minipompe automate.
Scanerul 3D "MARS Bioimaging" oferă noi perspective de tratament
Un scaner 3D dezvoltat de oameni de știință neozeelandezi ar putea revoluționa modul în care sunt tratate maladiile, oferind imagini de detaliu, de mare precizie, din interiorul organismului. Scanerul 'MARS Bioimaging' dezvoltat pe baza unei noi generații de cipuri Medipix, licențiată de CERN, precum și pe o tehnologie dezvoltată de Universitatea Canterbury, poate examina structurile moleculare și țesuturile și poate fi folosit la diagnosticarea bolilor comune, precum afecțiunile cardiovasculare sau artritele. Scanerul le va permite cercetătorilor să urmărească efectul medicamentelor în interiorul corpului uman, un important atu în lupta împotriva cancerului și altor maladii. Oamenii de știință se așteaptă ca în următorii cinci ani să desfășoare studii clinice pe subiecți umani, folosind acest scaner.
Dispozitivul FingerReader, sistem ingenios de lectură pentru nevăzători
FingerReader, un ingénieux système pour aider les malvoyants à lire par Gentside Découverte
Dotat cu o cameră și cu un soft adecvat, dispozitivul FingerReader citește texte pentru persoanele cu deficiențe de vedere și nevăzători. Un sistem de vibrații permite să nu se piardă rândul. Dispozitivul, prezentat la jumătate lunii iulie, le va permite nevăzătorilor să citească cărți sau orice alt document numai urmărind rândurile cu degetul. Conceput la prestigiosul Massachussetts Institute of Technology (MIT), FingerReader este un aparat care citește cu voce tare, electronic, orice text pe suport de hârtie sau digital.
Tehnologia concepută pentru roverele NASA, adaptată pentru a detecta scurgerile de gaze pe Pământ
Tehnologia laser folosită de roverul Curiosity, aparținând NASA, pentru a căuta metan pe Marte, este adaptată pentru a detecta scurgerile de gaze produse pe Pământ, conform unui material publicat în luna octombrie. Inginerii din cadrul Jet Propulsion Lab din Pasadena, California, au dezvoltat această tehnologie laser pentru a depista eventualele urme de metan din atmosfera rarefiată a Planetei Roșii. Compania californiană Pacific Gas and Electric Company (PG&E) a dezvoltat un proiect prin care încorporează tehnologia cu care este dotat roverul Curiosity pentru a detecta rapid posibile scurgeri periculoase de gaze, mărind siguranța sistemului de transport al gazelor naturale prin gazodcute.
Prototip al unui robot care oferă o soluție puțin invazivă de chirurgie pe creier
Prototipul unui robot, dezvoltat în cadrul unui proiect de mai bine de 5 ani, derulat la Universitatea Vanderbilt, din Nashville, Tennessee, poate opera intervenții chirurgicale pe creier, pentru bolnavii de epilepsie, într-o modalitate foarte puțin invazivă, conform unui material publicat în a doua jumătate a lunii octombrie. Robotul pătrunde de dedesubt în zona vizată a creierului, pornind de la o incizie făcută în obrazul pacientului, profitând de spațiile dintre oasele feței. Această abordare oferă cel mai scurt drum către zona vizată și evită complet necesitatea penetrării oaselor craniului într-o intervenție chirurgicală invazivă. Acul folosit este fabricat din nichel titan (nitinol), un aliaj care dispune de memoria formei inițiale și este non-feromagnetic, fiind astfel compatibil cu dispozitivele RMN (în care sunt generate câmpuri magnetice puternice). Acul de 1,14 mm constă într-o serie de tuburi concentrice, dintre care unele au forma curbată pentru a-i permite vârfului să urmeze o traiectorie curbă spre regiunea cerebrală vizată. Inserția acului se face în etape mici, milimetru cu milimetru, permițându-le medicilor să urmărească poziția acestuia prin scanarea RMN. Acuratețea acestui gen de intervenție este foarte ridicată.
Ecranele smart ar putea înlocui hublourile în viitoarea generație de avioane pentru pasageri
Avioanele cu care vom zbura peste 10 ani vor fi mai ușoare și implicit mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și mai puțin poluante dar, în special, o călătorie cu un astfel de avion va fi cu mult mai spectaculoasă decât un banal zbor din prezent, conform proiectului unui producător britanic care vizează înlocuirea hublourilor din fuselaj cu panouri superușoare din ecrane inteligente, care vor creea senzația că poți întinde mâna pentru a atinge norii. Acest concept al unui avion fără hublouri, bazat pe o tehnologie împrumutată de la telefoanele mobile și de la televizoarele smart, a fost lansat de Centre for Process Innovation (CPI), o organizație din nord-estul Angliei care colaborează cu alte companii în domeniul inovației și al dezvoltării de noi produse. Acest concept permite instalarea unor ecrane de înaltă definiție, ușoare și foarte subțiri, pe partea interioară a fuselajului, ecrane pe care vor fi afișate imagini de la exteriorul aeronavei, preluate de la diferite camere amplasate în exterior. În afară de spectaculozitatea acestui concept, principala miză este reprezentată de reducerea greutății aeronavelor, care la rândul ei înseamnă un consum mai mic, o poluare mai redusă și bilete mai ieftine pentru călători. Conform calculelor făcute de specialiștii de la CPI, la o scădere cu 1% a greutății aparatului de zbor corespunde o economie de combustibil de 0,75%.
Prototip de "dronă ambulanță" prezentat în Olanda
Un prototip de "dronă ambulanță", care poate transporta un defibrilator în timp record la victimele care au suferit un stop cardiac, a fost prezentat la sfârșitul lunii octombrie la Universitatea din Delft (Olanda). Echipat cu șase elice, prototipul poate atinge o viteză de 100 km/h și transportă o greutate de 4 kg. Drona se va deplasa independent, localizând originea unui apel de urgență prin utilizarea datelor GPS și este ideală pentru oferirea primului ajutor în marile aglomerări urbane în care traficul auto este congestionat iar ambulanțele intervin cu întârziere.
Un argentinian a creat "pantofi cu vibrații" pentru nevăzători
Argentinianul Juan Manuel Bustamante a creat pantofi inteligenți, care produc vibrații în apropierea obstacolelor, pentru a veni în ajutorul nevăzătorilor și a înlocui clasicul baston alb. Prototipul creat de Bustamante, care a fost prezentat la Târgul Național de Știință din Argentina care a avut loc în perioada 9-14 noiembrie, detectează orice obiect aflat pe o rază de 25 de centimetri. Senzorii cu care sunt dotați pantofii acționează ca un sonar: undele se lovesc de obstacol și determină distanța la care se află acesta. În funcție de locul în care se află obiectul, începe să vibreze partea din față, din spate sau laterală a pantofului. Dispozitivul se încarcă cu ajutorul unui USB conectat la computer sau la un celular.
O vestă pentru persoanele care suferă de surditate transformă sunetele în vibrații
Un nou dispozitiv tehnologic realizat sub forma unei veste, ce are capacitatea de a transforma în vibrații cuvintele rostite, îi poate ajuta pe cei care suferă de surditate să perceapă cuvintele într-un mod complet nou. Scott Novich și David Eagleman, neurologi la Colegiul de medicină Baylor din Houston, Texas, lucrează la un dispozitiv care pornește de la premisa substituției senzoriale — transmiterea informației specifice unui anumit simț către un alt simț. Noul dispozitiv pentru persoanele care suferă de surditate a primit denumirea VEST (acronimul de la versatile extra-sensory transducer) și poate fi purtat, la fel ca o vestă, pe deasupra sau dedesubtul hainelor. Un microfon instalat pe vestă captează sunetele din mediu și le transmite unei tablete sau unui smartphone Android. Acest gadget banal extrage semnalul audio relevant pentru vorbire (spre exemplu) și-l transformă în niște modele unice de vibrații (similare celor cu care sunt prevăzute telefoanele mobile).
Google a inventat "lingura inteligentă" pentru a-i ajuta pe bolnavii de Parkinson
Gigantul internetului Google a anunțat la sfârșitul lunii octombrie că a pus la punct "o lingură inteligentă" pentru a-i ajuta pe cei cărora le tremură mâinile din cauza bolii Parkinson. Tehnologia folosită la designul acestei linguri detectează tremurul mâinii și face ajustări instantanee pentru a menține echilibrul și a reduce astfel mișcările cu 76 %, potrivit primelor teste realizate.
Telefonul mobil va putea fi reîncărcat în 30 de secunde
O companie israeliană a anunțat că a dezvoltat o tehnologie care permite reîncărcarea unui telefon mobil în câteva secunde și a unui automobil electric în câteva minute, avans tehnologic care ar putea duce la transformări în două dintre cele mai dinamice domenii industriale din lume. Folosind nanotehnologia pentru sintetizarea de molecule artificiale, compania StoreDot din Israel a dezvoltat o baterie care poate absorbi și stoca o cantitate foarte mare de energie în scurt timp, acționând, de fapt, ca un burete foarte dens care absoarbe energia electrică și o păstrează.Inovația se bazează pe crearea de "nanogranule", pe care StoreDot le descrie ca molecule de peptide bio-organice. Nanogranule modifică modul în care se comportă o baterie pentru a permite rapid absorbția și păstrarea energiei electrice.
Un capitol special al acestei retrospective este rezervat acelor invenții și inovații cu o utilitate (poate) nu tocmai evidentă, dar care au însă efectul de a surprinde, de a destinde și, de ce nu, de a provoca un zâmbet.
Poate cel mai bun exemplu al unei astfel de invenții este sutienul care detectează "marea iubire". Compania niponă Ravijour și-a prezentat ultima inovație tehnologică: un sutien cu înveliș electronic, ce se descheie automat dacă femeia care-l poartă simte o mare emoție. Senzorii de pe sutien monitorizează frecvența cardiacă legată de gradul de excitare a persoanei care-l poartă. Aceste date sunt analizate ulterior via bluetooth printr-o aplicație instalată pe smartphone. Dacă frecvența atinge limita predefinită de 100 de bătăi pe minut, sutienul de deschide automat. Într-o clipită, după cum atestă imaginile video ce însoțesc comunicatul. O întrebare însă persistă: ce se întâmplă atunci când bătăile inimii se accelerează din cauza altor emoții decât cele sexuale sau amoroase: de exemplu, atunci când alergi să prinzi un autobuz?
O periuță de dinți care curăță "inteligent"
Într-o epocă a inteligenței, în care telefoanele sunt "smart", detergentul are molecule inteligente care elimină petele, sau pasta de dinți are în componență nanoparticule, nu este deloc ieșit din comun să avem și o periuță de dinți care curăță "inteligent". Aparatul conține un senzor ce detectează cantitatea de tartru eliminată la fiecare periere, datele fiind înregistrate și transmise unei aplicații pe smartphone. Cu aplicația asociată cu aparatul firmei Kolibree, utilizatorul știe dacă a ratat unele zone dificile sau dacă nu și-a curățat dinții destul de bine. Părinții pot verifica astfel dacă cei mici s-au spălat bine pe dinți.
O creatoare de modă a realizat o rochie din fibră optică ce își schimbă culoarea la cerere
Creatoarea de modă londoneză Amy Rainbow Winters a expus la salonul hight-tech International CES de la Las Vegas o rochie confecționată dintr-un material textil ce conține fibră optică. Rochia emite lumină albastră, însă culoarea se poate schimba instantaneu, prin atingerea senzorilor plasați în mânecă. Astfel, dacă vreți o rochie violet, va fi violet. Dacă preferați roșul, veți avea roșu. Nu aveți decât să vă uitați la mânecă și să hotărâți ce culoare vreți, conform creatoarei. O altă rochie prezentată la CES conține, de exemplu, senzori de mișcare, iar culoarea se schimbă atunci când persoana care o poartă sare. Prețul de producție al unei rochii cu fibră optică ajunge la circa 3.000 dolari, însă poate crește în funcție de design, potrivit lui Winters, ale cărei creații pot fi văzute pe site-ul rainbowwinters.com .
Rex — primul om complet bionic din lume
Primul om complet bionic cu organe artificiale, sânge sintetic și membre robotizate a fost expus la Muzeul Științei din Londra. Denumit Rex, omul bionic are 1,83 metri înălțime și 77 de kilograme. El poate percepe obiectele din fața sa folosind implanturi de retină, iar pentru a auzi beneficiază de implanturi cohleare. Rex dispune de unele dintre cele mai noi tehnologii privind membrele mecanice, precum și în ce privește inima și plămânii, pancreasul artificial, rinichii, splina și traheea și un sistem circulator sanguin funcțional. Toate componentele sale pot fi, teoretic, grefate organismului uman pentru înlocuirea celor bolnave. Rex a fost construit de Shadow Robot Co. din Londra pentru a prezenta noile descoperiri din domeniul medical, în ceea ce privește membrele bionice și organele artificiale. Robotul are o față lipsită de mimică și nu are piele. El este controlat de la distanță, printr-un calculator cu o conexiune Bluetooth. Inteligența artificială a acestui robot este limitată de capacitatea unui software de conversații, similar aplicației Siri de pe iPhone.
Japonezii lucrează la un mini-calculator portabil la ureche, ce poate fi controlat prin gesturi ale feței
Cercetători japonezi au realizat un mini-calculator portabil pe ureche, ce poate fi controlat prin mimica feței. Aparatul fără fir cântărește 17 g, dispune de o capacitate bluetooth, este echipat cu GPS, busolă, senzori, baterie, barometru, microfon și difuzor. Tehnologia la purtător constituie o direcție principală de dezvoltare a electronicii, potrivit experților, și acest mini-calculator de purtat la ureche ar fi o nouă evoluție. Numit deocamdată 'PC portabil la ureche', aparatul are un microcip și capacități de stocare. Mini-calculatorul va putea fi conectat la diferite aparate electronice mobile, permițând utilizatorului să folosească softuri și aplicații accesibile prin gesturi ale feței, cum ar fi ridicarea sprâncenei, plescăitul limbii, mișcarea nasului sau strânsul din dinți.
Cel mai rapid ascensor din lume urcă 94 de etaje în 43 de secunde
Pentru amatorii de senzații tari în cel mai sigur mijloc de transport din lume, concernul japonez Hitachi a creat cel mai rapid ascensor, capabil să urce 94 de etaje în numai 43 de secunde. Acest nou model de ascensor se deplasează cu o viteză de 72 de km/oră, viteză mai mare decât cea a ascensorului în funcțiune considerat până acum cel mai rapid din lume, aflat într-o clădire din Taiwan și care merge cu o viteză de 60 km/oră. Pentru a dezvolta cel mai rapid ascensor din lume, grupul Hitachi a îmbunătățit puterea motoarelor și a redus greutatea cablurilor.
Intel a prezentat un robot realizat din părți produse la imprimante 3D
Intel Corp. a prezentat un robot realizat în cea mai mare parte din piese produse la imprimante 3D, robot capabil să se deplaseze și să vorbească. Robotul pe nume "Jimmy" are aproape 61 de centimetri și poate fi programat să cânte, să traducă din limbi străine, să trimită mesaje pe conturi de socializare și chiar să-și servească proprietarul cu o bere rece.
"Roomboții": module inteligente care se transformă în orice piesă de mobilier dorită
Mobilierul viitorului sau mobilierul care poate fi modelat după dorința proprie este foarte aproape de a deveni realitate: 'roomboții' sunt roboți modulari care se pot interconecta pentru a forma orice piesă de mobilier la care cineva s-ar putea gândi, și se pot și deplasa prin locuință, ocupând diferite locuri, în funcție de preferințele cerute. Designul este chiar atractiv și eficient, fiecare robot are patru motoare și două sfere conectate în cadrul unui design modular. Ei se pot uni cu alți 'roomboți' fie pentru a rearanja mobilierul existent deja în locuință, fie pentru a forma piesa de mobilier dorită, un scaun, o masă sau orice altceva. Vor menține forma care le-a fost cerută și pot rămâne conectați și alături de elementele pasive de mobilier din locuință asemenea unor piese de LEGO. De îndată ce necesitatea folosirii piesei de mobilier a încetat, "roomboții" se desprind și fie se transformă în altă piesă de mobilier, fie se întorc în cutiile lor.
Roboți mobili de muls, utilizați în stadiu experimental la pășune
Un robot mobil de mulgere a vacilor direct la pășune, utilizat în stadiu experimental în câteva ferme private din Danemarca și la Universitatea din Liege, este testat în prezent și la o fermă din Franța. Investiția inițială este mai mare decât în cazul unui robot fix de muls. Robotul mobil de muls, care conține și o remorcă-cisternă necesară pentru conservarea laptelui, are un cost suplimentar de 90.000 de euro față de un robot fix. Echipat cu înaltă tehnologie, robotul este capabil să identifice vacile care ar vrea să fie mulse mai mult de două ori pe zi, pentru că au mici rații de cereale prevăzute în acel moment: un jet de aer trimis din spate le invită să aleagă drumul. În schimb, cele care încearcă să părăsească incinta fără să fie mulse au porțile închise. Ușa care permite accesul la robot este dotată cu un cititor al etichetelor cu care sunt echipate vacile pentru a ști dacă au fost mulse sau nu. Directorul dă asigurări că sistemul nu poate fi 'fentat'. Cu brațele lor acționate hidraulic și cu camerele optice cuplate la lasere, roboții localizează foarte bine ugerul.
Oamenii de știință japonezi au creat roboți care prezintă știri
Oamenii de știință japonezi au creat roboți cu un straniu aspect uman, care prezintă știri, fac glume și interacționează cu oamenii. Kodomoroid, o "androidă" în mărime naturală, poate citi știri, vorbește mai multe limbi și chiar interacționează cu oamenii. Ea poate folosi o varietate de voci și trece de la o voce gravă, masculină, la tonalitățile vocii de fată în doar câteva secunde. Robotul-femeie Otonaroid, dar și Telenoid, un robot mai simplu, alcătuit dintr-un cap de manechin și brațe, au pielea de siliciu și mușchi artificiali, ceea ce le conferă un straniu aspect uman. Oricine vizitează muzeul de știință Miraikan din Tokyo se va putea întâlni și interacționa cu roboții, care vor juca rolul de ghizi. Roboții pot face glume, iar Kodomoroid a putut fi auzită susținând că visează să aibă propriul său show de televiziune.
Munca jurnaliștilor de la AP făcută de roboți editori
Dacă japonezii s-au gândit la roboți prezentatori de știri, iată că Agenția Associated Press s-a gândit să folosească direct roboți pentru a produce știri. Domeniul vizat este cel legat de rezultatele trimestriale ale marilor companii cotate la bursă. Prin "angajarea" roboților se dorește ca redactorii să-și folosească timpul mai mult pentru 'jurnalism' și mai puțin pentru procesarea datelor. Subiectul roboților "jurnaliști" a atras atenția în martie 2014, când ziarul Los Angeles Times a prezentat în exclusivitate o știre despre un cutremur care a zguduit California. Știrea fusese realizată de un robot care fusese programat să intre în funcțiune în cazul producerii unui seism. Inventatorul acestui sistem este jurnalistul Ken Schwencke, creator al "Quakebot" — algoritm conceput pentru a prelua date din serviciul USCS (U.S. Geological Survey) când are loc un cutremur.
Roboții muzicieni
Tot din ciclul "roboții fac lucruri trăsnite" am aflat că inteligența artificială va putea compune muzică, la concurență cu cei mai buni muzicieni jazz sau pop. "Muzicboții" analizează operele compozitorilor cunoscuți și apoi sintetizează un produs original ce va cuprinde multe dintre armoniile distincte folosite de aceștia. Robotul francez care combină fragmente muzicale din Charlie Parker și Pierre Boulez este cel mai avansat dintre compozitorii roboți. David Cope a creat EMMY, un emulator denumit după proiectul său ('Experiments in Musical Intelligence'), capabil să realizeze compoziții ce îmbinâ muzica de cor a lui Bach cu sonatele lui Mozart sau mazurka lui Chopin, cu pianul lui Scott Joplin și chiar cu fragmente muzicale în stilul creatorului său, Cope. Ray Kurzweil, pionier al muzicii electronice, este citat pe site-ul web al lui David Cope cu o întrebare firească pentru un astfel de proiect: "Atunci când programul lui Cope concepe o melodie, cine este autorul? Compozitorul ale cărui armonii sunt emulate, software-ul lui Cope sau chiar David Cope?".
Flying Roadster, automobilul zburător
Flying Roadster este o mașina zburătoare, construită de compania slovacă Aeromovilo, care cântărește 450 de kilograme și are aripi din fibră de carbon ce se pliază în spatele cabinei. Primul patent al unei mașini zburătoare datează din 1903, însă anul acesta, mai precis pe 29 octombrie, a fost prezentat primul automobil zburător cu opțiune de comercializare, cu prilejul Conferinței anuale a tehnologiei viitorului și erei digitale de la Viena. Este vorba de Flying Roadster care se pare că a făcut primul test de zbor în octombrie anul trecut. Flying Roadster are două locuri și atinge în zbor viteza maximă de 200 km/h.
Nixie, camera foto zburătoare, a câștigat marele premiu la concursul organizat de Intel
Nixie — dispozitiv echipat cu o cameră foto, care se ajustează pe mână ca o brățară și își ia zborul când se apasă butonul pentru a face poze din aer timp de câteva secunde, revenind apoi pe mâna proprietarului — a câștigat premiul concursului de informatică Intel, în valoare de jumătate de milion de dolari, premiu decernat la începutul lunii noiembrie. Prototipul, pus la punct de o echipă de experți din SUA și Germania, se adresează îndeosebi amatorilor de ascensiuni montane sau ciclism, care își vor putea imortaliza aventurile cu această "dronă portabilă".
Șoareci transparenți
Oamenii de știință japonezi au reușit să obțină șoareci aproape complet transparenți, însă aceștia nu au supraviețuit procesului de "transparentizare". Această tehnică le oferă oamenilor de știință o mai bună înțelegere a structurii tridimensionale a organelor și a modului în care anumite gene se manifestă în diferite țesuturi. Acest studiu, realizat în cadrul unei colaborări între Universitatea din Tokyo și Agenția niponă pentru Știință și Tehnologie, s-a bazat pe excluderea din organism a unei substanțe denumite hem, un pigment care conferă culoarea roșie a sângelui, conține fier și este găsit în majoritatea țesuturilor organismului. Procesul de "transparentizare" a șoarecilor implică introducerea unei soluții saline prin inima șoarecilor, în sistemul lor circulator, împingând în afară sângele și omorând animalul. Apoi este introdus un reactiv care extrage hem-ul din hemoglobina care rămâne în organele animalului. Apoi, șoarecele mort este jupuit și introdus într-o soluție ce conține substanța reactivă și ținut acolo timp de până la două săptămâni, până devine transparent.
Primul ascensor fără cablu din lume
Fără îndoială că anul 2014 a fost unul prolific pentru industria constructoare de ascensoare. După prezentarea celui mai rapid lift din lume, iată că a venit și rândul primului ascensor fără cablu. Compania germană ThyssenKrupp transformă liftul clasic într-un fel de metrou vertical. Principala calitate a noului sistem, numit MULTI, constă în faptul că permite funcționarea mai multor cabine de ascensor prin aceeași casă a liftului. În acest fel, spațiul ocupat de lifturi se poate reduce foarte mult, capacitatea de transport poate spori și se realizează economii la consumul de energie. Cabinele se autopropulsează și se deplasează pe linii instalate sub forma unui circuit. Sistemul a fost dezvoltat pentru clădiri de înălțime medie și mare, iar prima unitate va intra în probe în 2016.
AGERPRES