RETROSPECTIVĂ Concertele anului 2014
Anul 2014 a însemnat pentru iubitorii de concerte revenirea în România a veteranului Bob Dylan, dar și prezența Indilei, artista care a cucerit topurile cu hitul "Derniere Danse".
* Pentru rockeri, anul muzical a început pe 20 februarie cu un show al legendarilor Deep Purple la Sala Polivalentă, care au adus la București, în cadrul turneului "Now What?! World Tour'', vechile hituri ale trupei precum "Strange Kind of Woman", "Hush" sau "Black Night", dar și un fragment din "Rapsodia Română" de George Enescu, interpretat la orgă.
* Pe 2 martie, publicul a avut parte de un regal oferit de multi-instrumentistul și compozitorul japonez Kitaro, urmat pe 6 martie de un concert în premieră susținut de Goran Bregovic și a sa Wedding and Funeral Band împreună cu Florin Salam.
Cel mai de succes pianist al lumii, Richard Clayderman, supranumit 'Prince of Romance', a putut fi revăzut pe 19 martie pe scena Sălii Palatului din București într-un concert din care nu au lipsit celebrele sale melodii "Ballade pour Adeline", "A Comme Amour", dar și piese faimoase, precum coloana sonoră din filmele "Schindler's List" sau "Titanic".
Tot în luna martie, bucureștenii au putut să o asculte în premieră pe celebra Mireille Mathieu într-un concert susținut la Sala Palatului. Artista a sărbătorit cu acest turneu 50 de ani de carieră.
Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică au lansat pe 25 martie un nou proiect — Pasărea Rock. În aceeași zi, Michael Winslow, cel supranumit "Omul cu o mie de voci", a susținut la Hard Rock Cafe un show de stand-up comedy.
* Cezar Ouatu a deschis seria concertelor din luna aprilie de la București cu lansarea, pe 2 aprilie, a albumului de debut în lumea pop-opera — "The Voice of Love", cu un concert la Cinema Patria. Pe 10 aprilie, artistul de origine tunisiană, Dhafer Youssef, și-a promovat cel mai nou album al său, "Birds Reqeuiem", printr-un concert la Sala Radio.
Iyeoka Okoawo, artista americană de origine nigeriană, a revenit la București pe 12 aprilie, în timp ce muzicianul olandez Thomas Azier a concertat pentru prima oară în Capitală, pe 26 aprilie. Trupa Amon Amarth a urcat pe 29 aprilie pe scena de la Arenele Romane în cadrul unui show ce a făcut parte din turneul de promovare al albumului "Deceiver of the Gods".
* Al Bano și Peter Gabriel au deschis concertele lunii mai, pe 7 și, respectiv, 8 mai. Albano Carrisi a revenit pe scena Sălii Palatului din București alături de Alexander Symphony Orchestra.
Peter Gabriel, cel care cucerea lumea în anii '80 cu videoclipul piesei "Sledgehammer" și cu albumul "So", a venit în premieră în România pentru un concert ce a făcut parte din turneul "Back to Front", când aniversat 25 de ani de la lansarea albumului "So".
Fanii muzicii fado au avut ocazia pe 15 mai s-o asculte live pe diva Mariza într-un concert susținut alături de patru dintre membrii trupei sale — Jose Manuel Neto (chitară portugheză), Pedro Joia (chitară acustică), Yami (bass) și Vicky Marques (tobe).
Tot în luna mai au fost sărbătoriți doi dintre cei mai cunoscuți artiști din România, Benone Sinulescu — într-un concert susținut pe 22 mai, la Sala Palatului — și Gheorghe Zamfir, la Gala aniversară "Zamfir — 50 de ani de scenă", ce a fost găzduită de Ateneul Român.
Între 8 și 24 mai, la București a avut loc cea de-a noua ediție a festivalului EUROPAfest, cu peste 300 de artiști din 50 de țări, care au combinat jazz-ul, blues-ul, pop-ul și muzica clasică într-o experiență unică.
Saragossa Band, una dintre cele mai de succes trupe pop de origine germană a anilor '70 — '80, a încheiat luna mai cu un concert "best of" la Sala Palatului din București, pe 31 mai.
* Veteranul Bob Dylan a revenit în România pe 25 iunie, la aproape patru ani de la prima sa vizită, pentru un nou concert la Sala Palatului. Fără prea multe decoruri ori ajutoare vizuale, concertul a pus accent pe cele două elemente importante din muzica artistului: versurile și instrumentele.
Legendarul Billy Idol a putut fi văzut pe 29 iunie la Arenele Romane din Capitală, într-un show ce a făcut parte din turneul "Idoleurotour".
Și Tori Amos a revenit în România pe 19 iunie, la Arenele Romane din București, pentru a susține un concert în cadrul turneului de promovare al celui mai recent album, intitulat "Unrepentant Geraldines", al 15-lea din cariera artistei.
* Concertul Thirty Seconds to Mars a deschis, pe 5 iulie, seria evenimentelor muzicale din luna iulie. Veniți pentru prima oară în România, muzicienii americani, fără Shannon, dar cu un show cu multă energie, au făcut spectacol pe scena de la Romexpo.
Tot în premieră în România a ajuns, pe 12 iulie, și Hugh Laurie, îndrăgitul actor și cântăreț de origine engleză. Aflat în plin turneu de promovare pentru cel de-al doilea său material discografic, Hugh Laurie a urcat pe scena Sălii Palatului cu un setlist plin de melodii de pe "Didn't It Rain".
Julio Iglesias a revenit pe scena Sălii Palatului pe 22 iulie pentru un concert susținut alături de orchestra sa.
O altă experiență a fost oferită fanilor de trupa Dream Theater într-un concert susținut pe 28 iulie la Romexpo. Evenimentul a făcut parte din turneul "Along For the Ride — An Evening With Dream Theater Tour 2014", care a ajuns deja în zeci de orașe importante din întreaga lume.
* Luna august, una mai săracă în evenimente muzicale în București, a adus în fața fanilor legendara trupă Nazareth, care a concert la pe 22 august, în Hard Rock Cafe, în cadrul turneului "Rock ?N' Roll Telephone", iar pe 28 august, artista jamaicană Tanya Stephens a putut fi ascultată de fani într-un concert susținut în curtea Casei Presei Libere.
* Septembrie a fost luna evenimentelor de anvergură în Capitală. În weekendul 12-14 septembrie, în Grădina Uranus, a avut loc cea de-a patra ediție a "Balkanik! Festival". Timp de trei zile, bucureștenii și nu numai au avut parte de activități distractive, mâncăruri alese și muzică bună. Printre trupele care au urcat pe scena festivalului s-au numărat Căci Vorba — o trupă de gypsy-fusion, Mahala Rai Banda — formație formată din membri ai Ansamblului Ciocârlia, Taraf de Haiouks, Balkan Taksim și Kottarashky & The Rain Dogs (Bulgaria), Kiril Djaikovski alături de TK Power, Ghetto Priest, Django Lassi (Germania), Shantel & Bukovina Club Orkestar (Germania).
Un alt eveniment de marcă ce a avut loc în Capitală a fost prilejuit, în perioada 19-21 septembrie, de Zilele Bucureștiului. Cu această ocazie, în Piața Constituției, Piața Universității, Parcul Cișmigiu și Centrul Istoric au fost organizate concerte, spectacole de teatru, spectacole de magie, ateliere interactive și celebra "bătaie cu flori", dar și o paradă a costumelor de epocă.
* În octombrie, numărul concertelor și petrecerilor a crescut față de lunile precedente. Pe 5 octombrie, seria evenimentelor a fost deschisă de concertul belgienilor de la Vaya con Dios, care au revenit în România pentru un spectacol la Sala Palatului din București. Concertul a făcut parte din "Farewell Tour", turneul de adio al trupei care a înregistrat un succes impresionant de-a lungul timpului, vânzând milioane de albume.
Cu un meșteșug artistic șlefuit timp de 15 ani, Tudor Gheorghe a adus publicului pe 9 octombrie, pe scena Sălii Palatului din București, toate anotimpurile din poezia românească.
Lara Fabian a revenit și ea în România, pe 20 octombrie, pentru a-și promova albumul "Le Secret". În concertul de la Sala Palatului, artista belgiană și-a impresionat fanii și de această dată prin maniera în care scena a fost aranjată. Instrumentiștii, plasați în spatele scenei, au fost încadrați în niște rame de tablou uriașe.
Maximum Rock Festival, cel mai mare eveniment indoor de rock, a avut loc pe 24 și 25 octombrie pe scena Turbohalle din București. Pe scenă au urcat trupele Dark Tranquillity, Evergrey, Unleashed, Tristania, Elvenking, Threshold, Noctiferia, Krepuskul, Code Red, I'm The Trip, Open Mind și Neutron.
* Luna noiembrie a debutat cu un concert al artistei finlandeze Tarja Turunen care, pe 4 noiembrie, a revenit în România pentru a-și promova cel mai nou album, "Colours in The Dark". Pe 5 noiembrie, cel mai iubit cuplu al anilor '80, Al Bano și Romina Power, s-au reunit pe scena Sălii Palatului într-un concert extraordinar.
Jack White, fost membru al trupei The White Stripes, a concertat și el în premieră în România, pe 9 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din București. Pe 13 noiembrie, artista britanică Sarah Brightman a susținut un spectacol de peste două ore, eveniment care a făcut parte din turneul mondial "Dreamchaser". Fanii artistei au avut ocazia să asculte piese precum "Fleurs Du Mal", "Symphony"', "Who Wants to Live Forever", "Anytime, Anywhere", "Hijo De La Luna".
Tot în aceeași zi, la Sala Polivalentă s-a desfășurat spectacolul The Best Pop Music in the World, bucureștenii putându-i vedea sau revedea pe Paul Young, Boney M, Johnny Logan, Lou Bega sau Gazebo.
Un spectacol aparte a fost susținut pe 14 noiembrie, la Cinema Patria, de actorul de stand-up comedy Eddie Griffin. În show-ul de două ore actorul a mărturisit că "visele l-au făcut să își depășească condiția" și i-a îndemnat pe spectatori să nu uite să viseze. În show-ul de la București, Griffin a mărturisit că, în trecut, i-a "căzut cu tronc" Nadia Comăneci, datorită mișcărilor ei de gimnastă, și că a aflat de la bunul său prieten Michael Jackson de existența Bucureștiului.
Grigore Leșe a încheiat luna noiembrie cu concertul "Tradiție, Istorie, Rost" susținut pe 30 noiembrie, la Sala Palatului din București. Artistul a interpretat cele mai frumoase cântări și colinde tradiționale, aducând aminte de muzica înaintașilor.
* Sandra, regina muzicii disco, a revenit pe 2 decembrie în concert la Sala Palatului din București, ce a făcut parte din seria de spectacole "Original Legends in Concert". Artista a adus ritmurile anilor '80 și hiturile care au făcut-o celebră, precum "Maria Magdalena" și "Everlasting Love".
O prezență deosebită la București a fost și cea a cântăreței de origine franceză Indila, artista care a cucerit toate topurile cu hit-ul "Derniere Danse". Sosită în premieră la București, artista pariziană cu origini algeriene și indiene a deschis show-ul din 7 decembrie, de la Sala Palatului, cu melodia care a făcut-o celebră în România — "Derniere Danse".
AGERPRES