RETROSPECTIVĂ Celebrități dispărute în 2014
Anul 2014 a fost marcat de moartea a numeroase personalități ale vieții cultural-artistice și aristocratice internaționale.
Cântărețul american de jazz Jimmy Scott
Cunoscut pentru vocea sa de soprană, cântărețul american de jazz Jimmy Scott a murit în ianuarie la vârsta de 88 de ani. Artistul s-a stins din viață în somn, în locuința sa din Las Vegas. Vocea sa distinctă se datora sindromului Kallmann, o afecțiune rară ce se caracterizează în special prin oprirea evoluției pubertății. Opera sa a influențat numeroși muzicieni, printre care cântăreața de muzică pop Madonna, care a declarat, potrivit Washington Post, că Jimmy Scott este singurul cântăreț care o face să plângă.
Actorul american Philip Seymour Hoffman
Celebrul actor american Philip Seymour Hoffman , laureat în 2006 al Premiului Oscar pentru rolul principal din lungmetrajul Capote, a încetat din viață, la 2 februarie, la New York, la numai 46 de ani. El a fost găsit mort în apartamentul său din Greenwich Village, în Manhattan, și — potrivit presei — decesul a fost cauzat de o supradoză de droguri.
Scriitoarea și poeta americană Maya Angelou
Celebra scriitoare, poetă și activistă pentru drepturile civile Maya Angelou a murit, la 28 mai, la vârsta de 86 de ani. "Ea a trăit o viață de profesor, de activist, de artist și de om. A fost o luptătoare pentru egalitate, toleranță și pace", a subliniat fiul său, Guy B Johnson, într-o declarație în care anunța decesul. Fostul președinte american Bill Clinton, la a cărui învestire Angelou a citit cunoscuta sa poezie "On the Pulse of the Morning", a declarat că "America a pierdut o comoară națională, iar Hillary și eu un prieten drag".
Angelou a scris șapte autobiografii, printre care cunoscutele memorii "I Know Why the Caged Bird Sings" (1969) și a fost dramaturg, regizoare, actriță, cântăreață, compozitoare și romancieră. În 1993, ea a citit "On the Pulse of the Morning" la ceremonia de învestire a președintelui Bill Clinton, ceea ce a transformat poemul — o odă adusă diversității etnice a Statelor Unite — într-un bestseller.
Ultra Violet, fosta muză a lui Andy Warhol
Artista franco-americană Isabelle Vollin-Dufresne, fosta muză a lui Andy Warhol, cunoscută cu numele de Ultra Violet, a murit de cancer la 14 iunie, într-un spital din Manhattan. Avea 78 de ani și locuia la New York și Nisa. Muză a lui Salvador Dali, ea i-a fost prezentată de maestrul spaniol lui Andy Warhol, devenind imaginea studioului Warhol's Factory.
Și-a ales numele de Ultra Violet la sfatul lui Warhol. Ulterior a vorbit despre cea care era în perioada Warhol ca despre 'o exhibiționistă care căuta să fie pe prima pagină a presei'. Și-a povestit viața în autobiografia intitulată 'Famous for 15 minutes', publicată în 1988. Născută într-o familie burgheză la La Tronche (aproape de Grenoble), Ultra Violet a fost rebelă în tinerețe, și-a petrecut adolescența în case de corecție, fiind trimisă în cele din urmă la sora ei care locuia la New York, oraș în care l-a întâlnit pe Dali. Membră a comunității mormonilor după o experiență de moarte clinică, Ultra Violet lucra fără încetare la o pictură intitulată 'Sfântul Giulgiu și îngerii'.
Cântărețul american de muzică soul Bobby Womack
Legendarul cântăreț american de muzică soul Bobby Womack a decedat la 27 iunie la vârsta de 70 de ani. Womack, care a compus multe melodii gen R&B, cum ar fi 'It's all Over Now', a început să cânte împreună cu frații săi în anii 1950 și mai târziu în grupul The Valentinos. Womack, care a luptat împotriva drogurilor și cu probleme de sănătate ani de zile, a avut o revenire cu albumul 'The Bravest Man in the Universe' , în 2012, primul său album după ani de absență. În pofida stării sale precare de sănătate, era programat să facă un turneu în Europa luna viitoare.
După cum indică site-ul său, Womack urma să concerteze în Olanda, Franța, Belgia și Marea Britanie, între jumătatea lunii iulie și începutul lunii august. Cântărețul de muzică soul s-a născut în Cleveland Ohio, într-o familie de muzicieni, care s-a aflat la originea grupului de muzică gospel The Womack Brothers, format din frații și surorile sale și condus de tatăl său. În anii 1970, a înregistrat mai multe hit-uri, cum ar fi 'That's The Way I Feel About Cha' și 'Woman's Gotta Have It', înainte de a intra în umbră un deceniu mai târziu.
Cântărețul Tommy Ramone Tommy Ramone , membru fondator al formației americane The Ramones, cunoscută drept prima trupă punk din lume, a murit în iulie la vârsta de 62 de ani, la New York. Bateristul, ultimul dintre membrii fondatori ai formației care se mai afla în viață, a murit la spital, unde era tratat pentru cancer de duct biliar. Născut în Ungaria, Ramone emigrat în Statele Unite în anii 1950.
A creat The Ramones împreună cu trei prieteni de la un liceu din New York în 1974. Trupei i-a fost atribuită inventarea stilului punk rock. Piesele lor de succes I Wanna Be Sedated și Blitzkrieg Bop, printre altele, le-a asigurat un loc în Rock and Roll Hall of Fame în 2002. Ramone a fost bateristul grupului în perioada 1974-1978 și co-producător al primelor trei albume. Născut Erdelyi Tamas, el și ceilalți membri ai trupei au decis să-și schimbe numele de familie în Ramone.
Cineastul Paul Mazursky
Cineastul american Paul Mazursky , de cinci ori nominalizat la Oscar, a murit în iulie la 84 de ani, în urma unui stop cardiac. 'Era Fellini al nostru american. Ne va lipsi enorm', a scris pe Twitter prietenul său regizorul Mel Brooks. Paul Mazursky a realizat circa 15 filme, comedii dulci-amare ('Moscow upon the Hudson', 1984) sau despre ascensiune și decadență în viața americană ('Down and Out in Beverly Hills', 1986, cu Nick Nolte și Bette Midler). Mazursky a interpretat uneori roluri în propriile sale filme, dar și în pelicule ale lui Stanley Kubrick ('Fear and Desire') sau Brian de Palma. Pe micul ecran, a interpretat un mafiot în serialul 'Clanul Soprano' și în serialul de comedie al lui Larry David 'Curb Your Enthusiasm'.
Actorul James Shigeta
Actorul James Shigeta, unul dintre primii actori americano-asiatici deveniți celebri pentru rolurile jucate, a murit la 28 iulie, la vârsta de 81 de ani. Cunoscut mai ales pentru rolul din 'Die Hard' și musicalul 'Flower Drum Song', jucat pe Broadway în 1961, James Shigeta a făcut de asemenea un rol excelent al viceamiralului nipon Nagumo în pelicula 'Midway' (1976), ecranizare a celebrei bătălii navale din Pacific din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Shigeta s-a născut în Honolulu, în iunie 1933, și a studiat actoria la New York University, după care s-a înrolat în marină. Și-a făcut debutul, în 1959, cu pelicula lui Sam Fuller, 'The Crimson Kimono', și a câștigat Globul de Aur pentru cel mai promițător actor al anilor '60, alături de George Hamilton, Troy Donahue și Barry Coe.
Actrița Yvette Lebon
Actrița franceză Yvette Lebon a murit la 28 iulie la Cannes, la vârsta de 103 ani. Era recunoscută drept decana de vârstă a actrițelor franceze. Numele ei este fără îndoială necunoscut majorității spectatorilor, poate pentru că nu a mai apărut pe ecrane din 1972. Atunci a jucat în filmul de televiziune 'Je, tu, elles...', alături de Francis Blanche și Bernadette Lafont. Yvette Lebon a fost o actriță de succes în anii 1930-1940, când a figurat pe afișe alături de Josephine Baker, Jean Gabin, Danielle Darrieux și Charles Trenet. În timpul ocupației germane, l-a cunoscut pe dramaturgul Sacha Guitry a cărui iubită a devenit și care i-a dat roluri în câteva piese ale sale și în filmul 'Le destin fabuleux de Desiree Clary'.
Regizorul Robert Drew
Reputatul regizor american de film documentar Robert Drew a murit la 30 iulie, la vârsta de 90 de ani. Cineastul a devenit celebru în anii '60, în special datorită datorită tehnicii sale inovative de a filma, folosind o cameră și un microfon pentru a înregistra concomitent imagine și sunet, fără a avea un scenariu stabilit inițial și dovedind o mare flexibilitate și naturalețe în modalitatea de captare a reacțiilor. Robert Drew a realizat peste o sută de filme. Primul său documentar 'Primary' (1960) l-a avut în centrul atenției pe John F Kennedy, tânărul senator democrat aflat în campania pentru alegerile prezidențiale. 'Crisis: Behind a Presidential Commitment' (1963) a fost unul dintre filmele memorabile ale campaniei de susținere a drepturilor afro-americanilor în SUA. Robert Drew a reușit să surprindă situația de criză desfășurată pe parcursul a două zile la Universitatea din Alabama, situație declanșată de intenția a doi studenți de culoare de a se înscrie la cursuri. În 2011 filmul a fost selectat de Librăria Congresului pentru a fi păstrat în Registrul Național al Filmului.
Actorul Robin Williams
Actorul american Robin Williams s-a sinucis prin spânzurare la 11 august, o moarte care a șocat o lume întreagă. Robin Williams, cu o carieră de mai bine de trei decenii, a devenit cunoscut pe plan internațional mai ales pentru rolul său în "Good Morning Vietnam" de Barry Levinson în 1987. El a cucerit publicul larg din întreaga lume cu rolul său de profesor strălucit în fața unor adolescenți în "Cercul poeților dispăruți" și în comedii ca "Mrs Doubtfire".Ultimele proiecte cinematografice ale lui Robin Williams sunt pelicula "Angriest Man in Brooklyn", lansată în 2014, alături de Mila Kunis, Melissa Leo și Peter Dinklage și cel de-al treilea film din franciza "O noapte la muzeu" (2006, 2009), respectiv lungmetrajul "Night at the Museum: Secret of the Tomb", care a avut premiera în Statele Unite pe 19 decembrie 2014.
Actrița Lauren Bacall
Actrița americană de cinema Lauren Bacall , poreclită "The Look" /Privirea/ și care a făcut cariera în timpul epocii de aur a Hollywoodului, a murit la 12 august, la vârsta de 89 de ani. Lauren Bacall care a format un cuplu legendar în cinema cu Humphrey Bogart a decedat după ce a suferit un "accident vascular cerebral". Celebritatea lui Lauren Bacall s-a datorat și timbrului vocal unic, grav. Aparițiile ei de excepție includ numeroase filme clasice hollywoodiene: ''Woman's World'', ''Murder on the Orient Express'', ''The Fan'', ''The Portrait''. În ultimele decenii, aparițiile ei cinematografice au devenit mai rare. Și-a declarat public disprețul față de Hollywoodul modern. A apărut alături de Nicole Kidman în două filme — ''Dogville'' (2003) și ''Birth'' (2004). În 2007, a jucat alături de Woody Harrelson și Kristin Scott Thomas în producția ''The Walker''. În 2009, a primit un Oscar onorific pentru întreaga carieră.
Regizorul și actorul Richard Attenborough
Regizorul și actorul britanic Richard Attenborough a decedat la 25 august, la vârsta de 90 de ani după o lungă boală. Richard Attenborough a jucat în filme ca "Brighton Rock", "Marea evadare", "Un pod prea îndepărtat", "Branningan" sau "Jurassic Park", de-a lungul unei cariere ce s-a întins pe durata a șase decenii. "Interpretarea sa din Brighton Rock a fost genială, punerea în scenă a filmului Gandhia fost uimitoare. Richard Attenborough a fost unul dintre marii filmului", a scris primul ministru britanic David Cameron pe contul său de Twitter.
Richard Attenborough a fost un actor și regizor prolific ce a cucerit Hollywoodul cu rolul său în "Jurassic Park" și regia filmului "Gandhi", care a primit opt premii Oscar, dintre care pentru cel mai bun regizor, cel mai bun film în 1982 și pentru cel mai bun actor.
Stilistul Oscar de la Renta
Stilistul american Oscar de la Renta a murit la 21 octombrie, la vârsta de 82 de ani. De la Renta, care de curând a creat rochia de mireasă pentru Amal Clooney, fusese diagnosticat cu cancer în 2006. Dominican cu cetățenie americană din 1969, Oscar de la Renta, cu creațiile sale strălucitoare și romantice, este considerat unul din cei mai mari designeri din lume.
A devenit celebru în anii 1960, când a creat articole de îmbrăcăminte pentru prima doamnă Jacqueline Kennedy. De-a lungul celor peste 50 de ani de carieră, a semnat creații vestimentare pentru majoritatea primelor doamne americane — altele decât Jacqueline Kennedy, Nancy Reagan, Hillary Clinton și Laura Bush—, actrițe, celebrități și capete încoronate, printre care Sarah Jessica Parker, Penelope Cruz sau regina Noor a Iordaniei. Singurul băiat al unei familii cu șapte copii, Oscar de la Renta părea că are o afinitate naturală pentru eleganța feminină și multor femei le plăceau rochiile lui, în care se simțeau pur și simplu frumoase. A primit numeroase distincții de-a lungul carierei, printre care premiul pentru Creatorul Anului al Consiliului creatorilor de modă americani (CFDA) în 2000 și 2007, organizație al cărei președinte a fost de două ori, în anii 1970 și 1980. În 1990 a primit un premiu CFDA pentru întreaga carieră.
Ducesa de Alba a Spaniei Ducesa de Alba a Spaniei a încetat din viață la 20 noiembrie, la vârsta de 88 de ani. María del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y Silva, cu peste 40 de titluri nobiliare, de două ori văduvă și de trei ori căsătorită, era deținătoarea unei mari averi. Era pasionată de coridă, pictură și dansul flamenco, artă pe care a învățat-o de la doi mari maeștri: Pastora Imperio și, mai ales, Enrique el Cojo.
Ca ducesă de Alba, Cayetana Fitz-James Stuart era depozitară a unei însemnate colecții de artă ce include pictură, sculptură și tapiserie, printre care lucrări de Zurbarán, Fray Angélico, Goya, Murillo, El Greco, Veronés, Van Dyck, Velázquez, Ribera. Palacio de Liria, reședința madrilenă a ducesei, găzduiește peste 30.000 de cărți într-o bibliotecă în care se află celebra 'Biblia de Alba', din 1433, precum și documente scrise de Cristofor Columb, scrisori ale Regilor Catolici, testamentul lui Fernand Catolicul.
Actrița Virna Lisi
Actrița italiană Virna Lisi, premiată la Cannes pentru pentru rolul său din "Regina Margot", în regia lui Patrice Chereau, a murit la 18 decembrie, la vârsta de 78 de ani. Frumoasa blondă, născută în 1936 la Ancona (centrul Italiei), a jucat în zeci de filme, în Italia, Franța și la Hollywood, și a jucat alături de mai mari actori ai generației sale, precum Alain Delon, Marcello Mastroianni și Richard Burton. Pe numele său real Virna Pieralisi, actrița și-a început cariera de foarte tânără, debutând în 1953, la vârsta de 17 ani, însă consacrarea a venit abia în 1994, odată cu premiul pentru "cea mai bună actriță" obținut la Cannes, pentru rolul Caterinei de Medici din filmul "Regina Margot".
Deși ultima ei apariție pe marile ecrane a fost, în 2002, în filmul "Cea mai bună zi din viața mea", în regia Cristinei Comencini, Virna Lisi și-a continuat cariera în televiziune, apărând în numeroase seriale italienești.
AGERPRES